2004-06-03

Extremhöger?

Tydligen har Nationalsocialistisk front i Norrköping, varit ute och klistrat klistermärken på sossarnas valaffischer inatt. Det kan också vara de som har krossat en ruta på folkpartiets nya lokal under natten.
Jag har, precis som de flesta andra inklusive massmedia, svängt mig med orden vänster- och högerextremister och gjorde det idag också när jag pratade om vad som hade hänt, när en person frågade: Vadå höger?

Det är en väldigt bra fråga. Varför kallas dessa typer för extremhöger? Vad är det som är höger i deras ideologi? Det heter ju trots allt nationalsocialism och växte fram i Tyskland. Ett väldigt socialistisk land på den tiden. (Lästips: Vägen till träldom av FA Hayek)

Spontant kommer jag inte på några sådana grupper som håller till på högerkanten. Vad är det isåfall som gör dem till höger och inte vänster, om de nu måste in på en sådan skala. Kan det vara så att, så länge dessa grupper passar in på en höger-vänster-skala, så finns de till vänster? Det skulle då inte förvåna mig. Ska undersöka saken.

4 kommentarer:

AndersML sa...

Kan inte en del av förklaringen ligga i (den gamla kontinentala konservativa) synen på nationen/rasen som organism eller gemenskap? Eller mer allmänkonservativa drag (polisen, jordbruksromantiserande)...?

På höger-vänster-skala i jämlikhets-mening är det väl däremot mer tveksamt. Och i ägande-mening. Nazisterna var väl ganska förtjusta i kommandoekonomi (om än med privat ägande).

Mathias Sundin sa...

Jo, det är möjligt att det kan finnas något sådant bakom. Ska försöka luska lite.

Funkar ditt NUBBS btw?

AndersML sa...

Säg till om du hittar något mer om nazismen - det är klart intressant.

Nej, det gör det inte. Har du ICQ? Och vad säger du om bilden i min blog?

Mathias Sundin sa...

Det kommer att finnas på en blog nära dig...

Japp, på pricken.

Inge ICQ eller sånt.