2004-06-04

Bush eller Kerry

Som jag utlovade igår så ska jag försöka ge ett svar på vem jag vill ska vinna presidentvalet i USA.

Det spelar mig faktiskt ingen större roll, men jag lutar ändå litegrann åt John Kerry. Det jag har emot George Bush är huvudsakligen hans sätt att sköta ekonomin, hans brist på liberalism och hans utrikespolitik.

USA har återigen ett stort budgetunderskott och jag tror inte det är ett bra sätt att sköta ekonomin. Visst leder skattesänkningar till ökad tillväxt men runt 500 miljarder dollar i underskott är för mycket.

Med brist på liberalism menar jag hans motstånd mot att homosexuella ska få gifta sig. Han går till och med så långt som att lägga sig i vad staterna ska tycka i frågan, och skriva in det i konstitutionen. Han verkar ju inte heller vara nån större beskyddare av fri abort.

Så hans utrikespolitik. I grunden tycker jag den är rätt, men klumpigt genomförd. Efter 11-september var världen totalt enad runt USA, nu är den minst sagt splittrad. Det var mycket it's my way, or the highway och med oss eller mot oss. Det retade upp många länder som kände sig överkörda och reagerade barnsligt med ett obstinat motstånd. Det spelar ingen roll om man har rätt i sak, om ingen lyssnar på vad man säger.
Det går att dividera länge om det här, men för att hålla det kort så tycker jag att i kriget mot terrorism för USA en tuff linje som är bra, men det skulle ha större effektiv om alla demokratiska krafter stod på samma sida. Därmed inte sagt att det bara är Bushs fel. (Frankrike *host* *host*)

Varför John Kerry då? Jag tror han skulle kunna bli en enande kraft, framförallt i världen (och med John McCain som vicepresident också i USA). Andra länder kan lägga ilskan mot Bush bakom sig och sluta upp runt den nya presidenten. Han har pratat om att skriva på Kyotoavtalet, krigsförbrytardomstolen och så vidare. I övrigt kommer det inte bli någon större skillnad i faktisk politik (vilket är bra), men den kan troligen få större uppslutning från resten av världen. Med Kerry kanske vi ser en till stora delar enad demokratisk värld, som för en tuff politik mot terrorism.

Jag tror också han kommer föra en sundare ekonomisk politik. Mindre underskott helt enkelt. Det stora frågetecknet gäller frihandel. Han har under valrörelsen använt en retorik om att rädda amerikanska jobb, mao tullar mot konkurrens. Men jag tror att det just är retorik. Hans konkurrent i primärvalen, John Edwards, hade detta som sitt huvudnummer och det funkade bra så Kerry gjorde det också. Men han har en gång i tiden röstat för frihandelsavtalet NAFTA och på senare tid tonat ner retoriken på detta område.

Samtidigt skulle det vara intressant att se Bush i fyra år till. Hur kommer situationen i Irak vara om fyra år? Var står vi någonstans i kriget mot terrorism? Har hans stora skattesänkningar gett effekt? Är världen enad eller splittrad? Är Bush då kanske en av de genom tiderna stora presidenterna? Det skulle vara intressant att veta, så det gör inte så mycket om Bush vinner heller.

2 kommentarer:

AndersML sa...

Jag håller med om att det vore intressant att se Bush i fyra år till. Men det känns som om det är alltför mycket på spel - utrikespolitik, medborgerliga friheter (civil liberties), ideologiserat bistånd (tydligast med "gag rule").

Men, som du skriver, är delar av utrikespolitiken i grunden vettig (t.ex. viljan att ingripa i Irak), även om jag tycker att den borde fått en mindre unilateral karaktär, och genomförts med mindre optimism om hur snabbt förändringar går.

Clintons förra säkerhetsrådivare för fram denna mer mjuka linje i en artikel i senaste Foreign affairs, och jag måste säga att han har en poäng. Inte minst när han skriver om vikten av att bilden av USA förändras.

Och med en tydligt profilerad och polariserande Bush i Vita huset är det nog omöjligt.

Mathias Sundin sa...

Intressant artikel. Ungefär i linje med hur jag tänker.