2004-05-31

Kinesiska censuren slår till igen

Den kinesiska staten är minst sagt ambitiös. De jobbar 24/7 med att se till så att deras invånare inte råkar läsa fel sidor på internet. Allt så de inte ska få några tokiga idéer i sina skallar om demokrati och mänskliga rättigheter. Dataspel är inget undantag och nu har ett svenskt spel stoppats. Hearts of Iron från Paradox Entertainment. Myndigheten som förbjuder spelet heter Ministry of Culture - allt i bästa 1984-anda alltså.

Spelet handlar om andra världskriget och startar 1936. Du kan leda vilken nation du vill genom dessa svåra år. En riktigt roligt och bra spel som jag varmt rekommenderar.

Hur som helst. Det MOC inte gillar är att Tibet är en självständigt nation (Kina ockuperade landet 1951), att Taiwan står under japanskt styre och att Manchuriet tillhör Japan.

I en intervju ger Fredrik Lindgren, marknadschef på Paradox, sin syn på det hela. Han säger bl.a. följande:

Det är givetvis tråkigt att spelet förbjuds, men i det här fallet skulle vi aldrig låta vinsten gå före vad vi ser som den korrekta historiebilden.

Han visar också bra insikt i hur diktaturer försöker kontrollera sin befolkning:

Historien är en viktig del av kulturen. Den som kontrollerar historieskrivningen kontrollerar också mycket av hur folk tänker och uppfattar både sig själva och sitt land.

På en fråga hur denna censur kommer påverka spelindustrin kommer det ännu fler visa ord:

Självrannsakan är alltid bra, vi undviker t ex explicit våld i våra spel. Dock får detta aldrig gå ut över tryckfrihet eller andra mer känsliga ämnen.

Den kinesiska spelmarknaden är stor och att ha något otalt med den kinesiska staten kan kosta Paradox stora inkomster. Desto mer imponerande är det att de så rakryggat står upp mot dem.

Jag tänker garanterat köpa Hearts of Iron 2.

2 kommentarer:

AndersML sa...

He who controls the past commands the future. He who commands the future conquers the past.

Var det Orwell eller NOD?

Mathias Sundin sa...

Det var la Orwell det?