2004-05-31

Dagen-D

Rolf Fredriksson skriver i Aftonbladet om landstigningen i Normandie. Han driver tesen att ryssarna själva spöade tyskarna och att vi egentligen inte har mycket att tacka amerikanerna för.

Visst var det på östfronten som den verkligt stora kampen stod och ja, troligen hade ryssarna lyckats tvinga tyskarna på knä utan invasionen i Normandie. Men som den kvällstidningsjournalist som han är, så förenklar Fredriksson en del.

För det första så tvingades Hitler slåss på två fronter (eller tre om man räknar Italien) vilket naturligtvis snabbade på förloppet. Hade inte heller hotet om en invasion i väst funnits (vilket det inte hade gjort utan USA) så hade Tyskland kunnat skicka dessa mer trupper till slaget på östfronten.

Den klart största betydelsen av Dagen-D glömmer Fredriksson helt. Om invasionen inte ägt rum hade hela Tyskland med största sannolikhet blivit rysskt. Och om inte USA deltagit alls i kriget, vad är det då som säger att Stalin hade stannit i Tyskland och rullat ännu längre västerut?

Utan landstigningen i Normandie hade kanske den enda tidning Fredriksson kunnat skriva för varit Pravda.

1 kommentar:

AndersML sa...

Sovjeterna kan inte ha hjälpt till. Alla vet ju att invasionen hände år 1889, långt innan ryska revolutionen. Eller, rättare sagt, det vet några engelska elever i en stor undersökning.

Om svaren är representativa är det inte helt betryggande, kan man säga att det är lite oroväckande:
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2004/05/30/ndday30.xml