2015-09-25

En spektakulär krasch

Donald Trumps presidentkampanj har förklarats död ett antal gånger sedan han åkte rulltrappan i Trump Tower. Hittills har alla haft fel, men när det väl händer, kommer det bli spektakulärt. Vi har sett prov på det de senaste dagarna.

Trumps opinionssiffror har vikit nedåt sedan debatten. Från ett snitt på 30% i de nationella mätningarna till 24% idag. För någon som använt avsevärd tid i kampanjen att skryta om de just opinionssiffror så blir det naturligtvis extra problematiskt när de vänder nedåt.

Trump reagerar då ungefär som man kunde förvänta sig, genom att bli ännu barnsligare än tidigare. Han attackerade återigen Fox News och nu senast Bill O'Reilly för att han berättade om en av dessa mätningar, och inte en annan där Trump låg bättre till.

Han vill att FCC ska bötfälla en annan gäst på Fox News, Rich Lowry, som i ett inslag sa att Fiorina "cut his balls off".

En ny bojkott av Fox News har inletts (men han ska träffa chefen Roger Ailes, så vi får väl se).

För ett par dagar sedan skickade Trumps advokater ett brev till konservativa Club for Growth med hot om stämning. Anledningen? De har attackerat honom i en tv-reklam där de spelar upp ett klipp där Trump säger att i de flesta frågor mest identifierar sig som demokrat. Exakt den typen av attacker som kommer bli väldigt frekventa mot honom. Ska han stämma dem alla?




Det största tecknet på denna stingslighet handlar om tomma stolar. På ett event i South Carolina var ungefär en femtedel av stolarna tomma. Detta fångade ett antal fotografer och bilderna kavlades ut. Trump har ägnat avsevärd tid åt att klaga på detta, bland annat i en intervju med CNN och kallar fotografen för "fucking thief".




Att Trump klagar på saker och ting är inget nytt, men de senaste dygnen har han bara klagat. Om problemen fortsätter för kampanjen, ska han då ägna all tid åt att gnälla? Ju värre siffrorna blir desto högljuddare och mer extrema uttryck kommer säkert hans klagosång att få.

Det kan bli en spektakulär krasch.


2015-09-18

Vilka försvinner?

Nyligen fick denna primärvalssäsong sitt första offer, när Rick Perry kastade in handduken. Vilka följer efter honom?

Först kan det var värt att notera att vid denna tidpunkt för fyra år sedan ledde Rick Perry det republikanska primärvalet med cirka 30 procent av rösterna. Mycket kan hända och mycket kommer att hända.

Det som händer just nu är att Donald Trump suger det mesta av syret ur de andras kampanjer, med undantag för Ben Carson. Alla andra har det rimligen, i varierande grad, rätt tufft.

Börjar vi nerifrån har vi Lindsey Graham på 0,3%, Bobby Jindal på 0,5%, Rick Santorum 0,8%, Chris Christie 1,5%, John Kasich 2,5%, Scott Walker 3%, Carly Fiorina 3,3%, Rand Paul 3,3% och Mike Huckabee 4,5%.

Carly Fiorina är på väg upp och förmodligen med accelererande hastighet med tanke på insatsen i debatten.

Lindsey Graham gjorde bra ifrån sig i barnbordsdebatten innan huvuddebatten och jag gissar att han bara ställer upp för att föra fram sina synpunkter på utrikespolitik. Då finns det ingen anledning att hoppa av om inte situationen blir helt ohållbar ekonomiskt.

Bobby Jindal hade också en hyfsad debatt vid barnbordet men borde rimligen ligga mycket pyrt till. Han super-PACs drog in drygt 9 miljoner dollar till i somras men hans egen kampanj låg på några hundratusen dollar, bland annat eftersom han startade den så sent.

Rick Santorum är van att leva på nästan ingenting i kampanjerna. Det såg likadant ut 2011-12, men trots det lyckades han vinna i Iowa, när det liksom var hans tur efter att alla andra kandidater ökat i opionen och sedan kraschat. Att detta skulle upprepa sig igen är högst osannolikt, men kanske klamrar sig han fast vid den tanken.

Chris Christie gjorde hyfsat från sig i debatten, men borde också ha det rätt tufft. Kanske kan hans kopplingar till Wall Street och pengar i New York rädda honom kvar ett tag. Ger inte debattframträdandet någon skjuts så får han snart kasta in.

John Kasich har en svagt positiv trend, inte minst har han hyfsat stöd i New Hampshire. Dessutom verkar han backas av rätt tunga personer som ger pengar till super-PACsen. Han hänger nog i ett tag.

Scott Walkers läge är sannolikt väldigt svårt. Han ledde under stora delar av våren, men startade sin kampanj officiellt först under sommaren, vilket gjorde att han inte fick njuta frukterna av vårens framgångar, eftersom Trump sedan just sommaren utraderat hans ledning. Till super-PACsen han emellertid fått in över 30 miljoner dollar, så det borde kunna ge honom chansen till comeback under hösten.

Rand Pauls kampanj har inte alls gått så bra som det gick för pappan, Ron. Rimligen kämpar han på ett tag till, men snart kan det vara bäst för honom att istället fokusera på återvalet till senaten.

Mike Huckabee kom från ingenstans och vann i Iowa 2008. Kanske klamrar han sig, likt Santorum, fast vid det. Huckabee är ingen bra fundraiser och byggde efter 2008 upp en trevlig tillvaro med lukrativt programledarjobb på Fox News. Någon månad till kanske han kör på, men sen är det nog dags att tacka för sig och försöka återta det gamla jobbet.

Mest trolig att vara näste man till rakning torde således vara Bobby Jindal.

2015-09-17

Vinnare och förlorare i andra debatten

VINNARE


Carly Fiorina
Jag skrev inför debatten att bataljen mellan Donald Trump och Carly Fiorina skulle bli intressant, eftersom hon är den enda kandidat som munhuggits med honom utan att förlora på det.

Besvikelsen var därför stor när Fiorina precis i början duckade och undvek att kritisera Trump, trots en sådan fråga. Men det var enda gången hon duckade.

Den uppenbara frågan om Trumps kommentar om hennes ansikte (“Look at that face! Would anyone vote for that? Can you imagine that, the face of our next president?! I mean, she’s a woman, and I’m not supposed to say bad things, but really, folks, come on. Are we serious?”) hanterade hon klockrent.

Trump påstod att det var menat som en kommentar om hennes personlighet. Fiorinas svar var bara kort att alla kvinnor i Amerika förstod precis vad han menade. Sen var hon tyst och applåderna dånade. Trump log fånigt och sa att hon var en vacker kvinna, vilket bara gjorde saken värre.

Hon brottade ner Trump ytterligare någon gång, men hennes främsta framgångar i debatten var nog inte det, utan hennes mycket passionerade attack mot organisationen Planned Parenthood (som jobbar för att hjälpa kvinnor med abort, preventivmedel, etc) som det var en stor kontrovers kring. Det träffade rätt i hjärtat på många evangelikala primärvalsväljare.

Ett annat starkt ögonblick var när hon berättade att hon förlorat en dotter till alkohol- och drogmissbruk, när debatten handlade om marijuana. Addera till det flera starka svar om utrikespolitik och andra policyfrågor, där det låter som hon verkligen vet vad hon snackar om.

Marco Rubio
Fick inte så mycket tid, men är duktig på att använda tillfällena på att berätta sin personliga story och hans familjs bakgrund som invandrare från Kuba. Han låter kunnig och ofta som att han kan se till att saker och ting blir bättre.

Chris Christie
Han var inte på något sätt lysande, men av de kandidater som ligger taskigt till (de flesta förutom Carson och Trump) så stack han ut. Det borde kanske inte kvalificera honom till denna kategori, men är alltid något.

Ben Carson

I första debatten var han tämligen osynlig. I denna mer synlig, men ändå märker man nästan inte honom eftersom han är så lågmäld och försiktig när han pratar. Efter förra debatten har han gått mycket starkt i debatten, så tydligen funkar hans stil. Jag antar att det fortsätter göra det. Han är fortsatt mycket likeable.

FÖRLORARE

Scott Walker
Hans opinionsiffror har fullständigt kollapsat och debatten var en chans att vända eller i alla fall bromsa det. Insatsen i denna debatt torde inte hjälpt honom med det. Frånvarande i långa stycken. Inga riktiga zingers eller starka ögonblick.

Jeb Bush
Han var bättre i tredje timmen (ja, debatten var tre timmar lång!) och hade ett klockrent ögonblick när han erkände att han rökt marijuana och sa att hans mamma inte blev glad nu när han erkände det i tv. Publiken skrattade och det fick honom att kännas som en riktig människa. Ett annat bra tillfälle var när han sa att hans bror, W Bush, hade hållit Amerika säkert, i en debatt med Trump. Det gillade publiken.

I övrigt var han inget vidare. Inte så att han gjorde bort sig i något svar, men han var krånglig i sina beskrivningar och när han skulle få Trump att be om ursäkt för vad han sagt om Bushs fru var han bara lam.

Mike Huckabee och Rand Paul
Inte tabbar, men inte heller något som gör att de sticker ut eller kan vända nedåtgående trender.

TRUMP


Han kräver en egen kategori. Motståndarna hans gav sig på honom, men inte så mycket som jag förväntat mig och osäker på om de verkligen gjorde någon skada. När det kommer till sakfrågor, som utrikespolitik, är han totalt substanslös och det märks, men inte säker att det heller påverkar nu.

Samtidigt som han fick en del stryk så är det i många fall hans frågor eller påståenden som debatteras och det kan svårligen vara dåligt för honom.

Det kommer krävas en betydligt tuffare kanonad för att sänka honom och jag tror de ska rikta in sig på hans styrkor, vilket är att han är en framgångsrik affärsman. Fiorina tog upp att hans bolag gått i konkurs flera gånger. Mycket mer av sådant behövs.

ÖVRIGA

John Kasich
Har gått hyfsat bra i opinionen sedan förra debatten och är som starkast i New Hampshire. Han tog åter rollen som den vuxne i rummet, men verkar nästan vilja betona hur extremt länge han varit heltidspolitiker. Det är inte ett plus.

Ted Cruz
Många framhåller som en av vinnarna. Jag tyckte han var osynlig i långa stycken, men visst träffade han rätt i målgruppen evangelikala.


2015-09-16

Hur mycket stryk får Trump?

Kvällens republikanska debatt kommer återigen handla om Donald Trump, med huvudfrågan hur mycket de andra kommer ge sig på honom? Men även flera andra kandidaters framtid kommer påverkas mycket av hur de presterar.

Kvällens debatt är Fiorinas stora chans.
Hur mycket stryk får Trump?
I förra debatten var de andra kandidaterna i huvudsak försiktiga med att attackera Donald Trump. Han var ny och man visste inte hur starkt stödet var och ville inte stöta sig med hans väljare. Nu är läget ett annat och min gissning är att flera av dem kommer ge sig på honom rätt hårt.

Sedan förra debatten har han stärkt sin stöd i opinionen ytterligare. De andra har inte råd att tassa på i ullstrumporna, nu är det hårdhandskarna som gäller. Börjar de inte ta ner hans siffror mot marken så riskerar deras egna kampanjer att dö.

Trump suger all syre ur luften, med sjunkande siffror får de svårare att locka till sig bidragsgivare, medieutrymme, betala personal och få volontärer till kampanjen. Precis det som hände för Rick Perry, som kastade in handduken nyligen.

UPPDATERING
Flera påpekar att bråk är just vad Trump vill ha. Det stämmer, men jag tror att de andra inte har något val. De måste försöka sänka honom. Syret håller på att ta slut.

Ben Carson då?
Han har nästan obemärkt seglat upp som ny tvåa. Hans vänliga framtoning är en stark kontrast mot Trump, men går även den hem hos väljarna. Förmodligen kommer inte puckla på honom, om det inte blir en skärmytsling med Trump. De har sparrat lite försiktigt i media senaste tiden.

Eller så känner någon att just Carsons väljare borde rösta på mig, och ger honom en spark på smalbenet. Ted Cruz kanske?

Blir det bråk med Hugh Hewitt?
Hewitt är en populär radiopratade som fick Trump på sig efter att han frågat om han kände till namnen på ledargestalter inom bl.a. ISIS. Det var en "gotcha-fråga" enligt Trump, till för att sätta dit honom och sedvanligt bråk bröt ut.

Hewitt är en av utfrågarna ikväll.

Jeb Bush
Från ledning till ensiffrigt stöd i opinionen. Att han numera tar fighten med Trump har inte hjälpt det minsta. Fortsätter han sin stillsamma, lite resonerande stil, eller drämmer han till med storsläggan?

...Scott Walker...
Hans stöd är i det närmaste utraderat. Från ledning nationellt i slutet av juli till 3% idag, från 20% i Iowa i augusti till 4% idag och från delad ledning och 13% i South Carolina till 3% idag.

Eftersom han officiellt sparkade igång sin kampanj först i augusti så har han inte hunnit fylla kassakistorna under våren (som Bush) och torde rimligen ha allvarliga problem i kampanjen just nu.

...och alla andra?
Trump leder på 30%, Carson är tvåa på 20% sen kommer alltså resten på ensiffrigt. Ingen orkar ens över 8%. Om någon i kväll klarar att slå en homerun så kan det få stor betydelse för hur det går. Den personens kampanj kan få fart, få in syre och dra in pengar som kan bli avgörande i april nästa år.

Carly Fiorina!
Förutom Trump och Carson är hon den enda kandidaten som är på väg upp. Hon får delta i den stora debatten ikväll, förra gången slogs hon vid barnbordet. Det gjorde hon så bra att stödet ökat och hennes medieutrymme likaså.

Hon är dessutom den enda som verkar kunna fightas med Trump och inte förlora på det. Det ska bli väldigt spännande att se henne mot honom ikväll.

Ska jag dumdristigt nog utse en vinnare innan debatten är det Fiorina.