2009-04-29

Medverkar i Kvällsöppet 22.40

Sitter på det försenade tåget på väg upp till Stockholm. Ska vara med i Kvällsöppet i TV4 som börjar 22.40. Det handlar om Barack Obamas första hundra dagar som president.

Specter byter parti, ger demokraterna 60 röster

Inte nog med att demokraterna lyckades behålla platsen i representanthuset som representerar New Yorks tjugonde distrikt, nu tappar republikanerna en oerhört värdefull plats i senaten. Arlen Specter är senator från Pennsylvania, och har så varit sedan 1980. Nu lämnar han republikanerna och ställer upp i valet 2010 som demokrat. Han säger att han blivit allmer obekväm med republikanerna på senare tid och att han inte känner igen den breda koalition som gick till val samtidigt som Ronald Reagan.

Detta är naturligtvis stort i sig, men vad som är ännu större är att demokraterna snart kommer nå det magiska talet 60 i senaten (för första gången sedan 1978). Så fort Norm Coleman och Al Franken har duellerat klart i Minnesota och Franken tar platsen i senaten (vilket allt pekar på att han gör) så har demokraterna 60 röster. Det är den siffra som krävs för att bryta en filibuster. Förutsatt att alla demokrater håller ihop i omröstningar så kan de driva igenom sin agenda utan att behöva få med en enda republikan på sin sida.

Specter säger att han kommer fortsätta rösta som tidigare. Han röstade bland annat för stimulanspaketet men har tidigare meddelat att han är motståndare till ett lagförslag som stärker fackföreningarnas rättigheter. Han stödde år 2007 lagförslaget, men ändrade sig för en kort tid sedan, troligen för att stävja hotet från en republikansk utmanare på hemmaplan. Nu finns inte det hotet längre och jag tippar på att demokraterna lyckas locka tillbaka honom att stödja lagförslaget, med några mindre ändringar.

Så vad innebär detta för republikanerna? Det är på alla sätt negativt. Det som skulle kunna komma ur det här är att nu blir demokraterna helt ansvariga för vad som sker. Allt som går snett kan republikanerna hävda är demokraternas fel (och allt postivt blir demokraternas förtjänst). Dessutom verkar inte amerikanska väljare vara helt bekväma, i alla fall inte i det långa loppet, med att ett parti har all makt. Men det är två mycket svaga postiva saker, i övrigt är det tämligen nattsvart. Republikanerna var på gång i några veckor när stimulanspaketet debatterades, men sedan dess har nedgången fortsatt.

Vad vi ska komma ihåg att sådana här förändringar aldrig är permanenta, eller ofta ens speciellt långvariga. Republikanerna var i total dominans för bara några år sedan, nu är det tvärtom. Det som är intressant att följa är de underliggande strömningarna. Under många år, ända sedan Arlen Specter kom in i senaten faktiskt, så har de republikanska, konservativa grundvärderingarna varit i överläge. Ser vi nu ett skifte åt andra hållet? Det återstår att se.

2009-04-26

Tungt stöd för Vaughn Ward

Vaughn Ward, min bekante i Idaho som ställer upp i kongressvalet, får nu stöd från en riktig tungviktare. Ingen mindre än John McCain. 

Ward besökte McCain i Washington för ett par veckor sedan och McCain gav då honom sitt stöd. De två känner naturligtvis varandra från McCains kampanj förra året då Ward var hans state director i Nevada.

"Vaughn is committed to our core conservative Republican principles – reducing the involvement of the federal government in our lives, helping small businesses survive and thrive by reducing taxes, cutting spending, and eliminating wasteful bureaucratic programs."

Skriver John McCain i ett pressmeddelande.

Ward har kommit rullat igång OK i kampanjen verkar det som, 50 000 dollar fick han in de första fem veckorna.

Förhörsmetoder

Det har blivit ett väldigt liv sedan president Obama beslutade sig för att offentliggöra dokument som visar vilka förhörsmetoder som CIA använt sig av. Det man använt sig av är inte tortyr i form av att dra ut naglar och bryta benen av folk, utan mer förfinade metoder, som exempelvis waterboarding. En del menar att det inte alls är tortyr, medan andra gör det. 

Republikanerna har reagerat häftigt mot Obamas beslut och bland annat förre vicepresidenten Dick Cheney har sagt att det har gjort USA mindre säkert mot terroristattacker. 

Det debatten huvudsakligen kretsar kring är vad som ska göras nu. Ska de som sysslade med det här ställas inför rätta? Ska man gräva djupare i frågan och ta reda på mer vad som försegick och vilka som är ansvariga? Eller ska man låta det vara och gå vidare?

President Obama öppnade först för en kommission liknande den som tillsattes efter 11 september. Men ett par dagar senare är nu Vita huset motståndare till en sådan. Talmannen Nancy Pelosi vill ha en "sanningskommission" som gräver djupt i frågan. Det motsätter sig demokraternas ledare i senaten, Harry Reid. Likså gör John McCain, som själv torterades enligt gamla klassiska metoder i Vietnamn under fem år.

Enligt Washington Post-bloggen 44 har just nu republikanerna störst framgång i att sätta agendan. De som vill undersöka och utreda vidare är på defensiven och republikanerna på offensiven.

Väljarna är delade i frågan om det var rätt eller fel att offentliggöra dokumenten.

Låg aktivitet

Aktiviteten kommer nog bli aningen lägre, eller rättare sagt ungefär som nu. Jag är valledare i länet under EU-valet och det kommer ta en hel del tid och energi. Jag försöker hänga med så mycket jag kan over there och ska försöka uppdatera någon eller ett par gånger i veckan. Men om det blir längre än så, vet ni varför.

Kom ihåg att rösta 20 maj till 7 juni.

2009-04-19

Ditt och datt

Republikanerna måste göra med än klaga, säger Minnesotas guvernör och tänkbara framtida presidentkandidaten, Tim Pawlenty.

Ungefär 300 000 människor deltog i Tea Parties runt om i USA i samband med deklarationsdagen. De protesterade mot stora statsutgifter och för höga skatter. Namnet kommer från Boston Tea Party (nej, inte det svenska tv-programmet, ursprunget).

The Fix listar hjältar och förlorare efter det första kvartalets fundraising.

New Yorks förre guvernör, Elliot Spitzer, som fick avgå efter en prositutionsskandal briserade i knät på honom, är på väg tillbaka. Hans comeback, bara ett år efter skandalen, är möjlig eftersom han, enligt Politico, gjort allt rätt senaste året.

Nicolas Sarkozy sa på en privat lunch med några ledamöter ur parlamentet att president Obama var intelligent och karistmatisk, men även att han är svag, oerfaren och dåligt påläst.

Senatorn och tidigare presidentkandidaten Chris Dodd har illa ute när han är uppe för omval nästa år. Han kommer dock få bästa tänkbara hjälp - president Obama: "I will be helping Chris Dodd because he deserves the help."

Sarah Palin pratar om abort och kritiserar president Obama inför en tretusen personer stark publik i Indiana.

Det är fortfarande mycket jämt i New Yorks tjugonde distrikt men demokraten Scott Murphy ser ut att gå mot en vinst. Han ökar ständigt ledningen och leder nu mer 273 röster.

Republikanska partiet fick in 25,3 miljoner dollar i fundraising första kvartalet och har nu totalt 23,6 miljoner.

Mitt Romney leder fortfarande The Fixs lista "10 Republicans to Watch".

Venezuelas president Hugo Chavez gav Barack Obama en bok på the Summit of the Americas och utbytte leenden och handskak. För detta får Obama kritik av senator John Ensign från Nevada.

2009-04-13

Ditt och datt

Majoritetsledaren i senaten, Harry Reid från Nevada, är uppe för omval nästa år. Det är alltid en härlig skalp att ta en majoritetsledare så han kommer säkert få det svettigt om öronen. Han flexar nu muskelerna och visar sin finansiella styrka. Två miljoner dollar in under första kvartalet och totalt fem miljoner på banken.

Barack Obama åker på fredag till Trinidad & Tobago för Summit of the Americas. Inför mötet kommer han presentera förändringar i USA:s politik mot Kuba. Bland annat blir det fritt för Cuban-Americans att resa till Kuba och det blir friare att skicka pengar och saker till släktingar på ön. Själva handelsembargot kvarstår dock.

Det rullar på rätt bra för Rahm Emanuel, Barack Obamas stabschef, skriver Washington Post. Han försöker tona ner sin tidigare tuffa stil och istället bli kompromissernas mästare vars dörr ständigt står öppen. Under budgetförhandlingarna besökte 46 kongressledamöter honom, bara tre av dom röstade sedan nej till budgetförslaget.

Louisianas guvernör Bobby Jindal ska skriva en bok om hans liv och policy idéer.

Rick Warren, pastorn och teleevangelisten som bad en bön när Obama svor presidenteden, har upprört många andra konservativa kyrkofolk. Han sa nämligen i en CNN-intervju att han inte hade gett sitt stöd till lagförslag som sa att giftermål ska vara mellan en man och kvinna.

Vita huset har en uppenbar strategi att lyfta fram varje positivt tecken i ekonomin och helst också koppla det till stimulanspaketet eller presidentens politik. Det är en delikat balansgång de går. Tar de i för mycket med det positiva och ett bakslag kommer så tappar de mycket trovärdighet. Samtidigt kan vändningen komma snabbare om folk verkligen börjar tro på bättring.

Den nya CIA-chefen, Leon Panetta, meddelade häromdagen att CIA numera inte längre driver några hemliga fängelser utomlands.

I Virginia är det guvernörsval i november. Terry McAuliffe är tidigare ordförande för demokraterna är närstående paret Clinton. Han är känd för sin förmåga att dra in mycket pengar, vilket han visar prov på i denna kampanj också. Hittills i år har han fått in 4,2 miljoner dollar. Hans konkurrenter för den demokratiska nomineringen ligger en bit efter. Creigh Deeds har dragit in 600 000 i år och Brian Moran 800 000 dollar.

Mark Sanford vänder sig direkt till väljarna i en ny reklamfilm och förklarar varför han var motståndare till stimulanspengarna från regeringen:


Ett avgörande ögonblick

Tänk om den amerikanska kaptenen hade blivit dödad av terroristerna. Det hade inneburit en smärre kris för president Obama. Man hade sagt att det nu visade sig att man inte kan ha någon rookie i Vita huset. 

Sådant kan sitta i länge. Washington Post skriver om Bill Clintons första militära aktion:

"Clinton's efforts to land a small contingent of troops in Haiti were rebuffed, for the world to see, by a few hundred gun-toting Haitians. As the USS Harlan County retreated, so did the president's reputation."

Nu gick det precis tvärtom och president Obama går stärkt ur krisen med den kidnappade kaptenen. Vita huset var aktiv i händelsen och försökte förhandla, men tvekade inte att använda våld när det behövdes.

Det är lite lustigt att se hur en del svensk media verkar till sig i trasorna över att Obama faktiskt godkände dödligt våld. Vilken amerikansk president skulle inte göra det?

2009-04-11

Back in Texas

Washington Post skriver om president Bushs nya liv hemma i Texas:

"Just after 9:30 a.m. on Feb. 21, two nervous Cub Scouts approached Bush's front drive. As he opened the door, the former commander in chief could have been any Preston Hollow retiree donating cans that Saturday morning: 62, gray hair, loose slacks and a plastic bag filled with canned carrots. Except Bush wore a blue windbreaker with the presidential seal over the left breast, and Burke noticed the Secret Service agents eye the Scouts as they wrapped their arms around Bush and posed for pictures."

Även om bilden ges av ett lugnt och stillsamt liv, vilket det såklart är i jämförelse med att vara president, så lever han ett aktivt liv. På kontoret före halv åtta varje dag och ungefär en resdag i veckan. Jag undrar alltid när jag läser så här hur det måste kännas. Att gå från världens mäktigaste till att inte ens yttra sin åsikt. Allt ljus är på den nya killen.

2009-04-07

Demokraten som sa nej utmanas av krigshjälte

Kongressledamoten Walt Minnick från Idaho har röstat nej till pengarna till bilindustrin, president Obamas stimulanspaket och hans budget. Det som gör det anmärkningsvärt är att han är demokrat.

Men han är en demokrat som sitter löst om han inte röstar konservativt. I hans distrikt röstade 69 procent för George W. Bush 2004 och 62 procent för John McCain 2008. Han slog knappt, 50.6-49,4, den sittande republikanen Bill Sali i senaste valet.

Trots att han alltså hittills röstat helt rätt enligt de republikanska väljarna så tänker många republikaner utmana honom, rapporterar Politico.

En av dessa är Vaughn L Ward. Tidigare marinsoldat och befälhavare för Charlie Company som stred i Falluja, Irak. För sina insatser belönades Ward bland annat med Bronze Star, den fjärde högsta utmärkelsen för insatser i strid. Han gick ursprungligen in i marinkåren 1995 men hade gått ur aktiv tjänst år 2000 för studier och sedemera arbete för CIA i Afrika och Mellanöstern. Han återgick i aktiv tjänst 2007 för att strida i Irak. I CIA jobbade han som "operations officer" vilket innebär undercover-operationer. En klassisk CIA-agent med andra ord. 

Under 2008 jobbade han som state director i John McCains presidentkampanj i Nevada. Följaktligen höll han till på samma kontor som jag och det var där som jag lärde känna honom.

Jag har svårt att bedöma hans politiska chanser. Det krävs ett bra kontaktnät, möjlighet att dra in tillräckligt mycket pengar och såklart rätt åsikter. Men hans bakgrund kan inte bli mer klockren. Politisk erfarenhet (förutom McCain-kampanjen jobbade han tidigare senaten och diverse politiska uppdrag i marinkåren) och militär hjälte. Det finns många med militär bakgrund i USA, men Ward har varit befälhavare i ett av de värsta ställena i Irak. Han förde stor respekt med sig på kontoret i Nevada, inte minst hos de andra som gjort militärtjänst.

Det ska bli kul att följa hans kampanj.

Här kan ni se en intervju med honom varvat med bilder från ett CNN-reportage om Charlie Company i Irak:


2009-04-05

Ditt och datt

Norm Colemans framtid som senator blev mörkare efter ett domstolsbeslut. Han säger dock att han är beredd att driva frågan vidare till högre instanser.

Barack Obama har varit i Europa i några dagar och snart vidare till Turkiet. Han har även bestämt att besöka Ryssland och Kina senare i år.

Efter flera misstag av åklagaren har justieminister Eric Holder beslutat att lägga ner åtalet mot tidigare senatorn Ted Stevens i Alaska.

President Bartlet, Toby och Josh intog Capitol Hill för att ge sitt stöd till ny lagstiftning kring fackföreningar.

Efter att Gordon Brown fick en packe DVD:er med sig hem från Washington har brittisk press frenetiskt undrat vad Barack Obama gav till drottning Elisabeth. Svaret: En iPod.

Tidigare HP-chefen, och rådgivaren till John McCain, Carly Fiorina funderar på att ställa upp i senatsvalet i Kalifornien 2010.

Under mars månad dog färre amerikanska soldater än under någon annan månad sedan Irakkriget inleddes för fem år sedan.

Mark Sanford, guvernör i South Carolina, accepterar till slut de statliga stimulanspengarna efter flera försök att få använda pengarna till att betala av delstatens skulder istället.

Kongressen tog inte med president Obamas föreslagna besparingar på jordbruksstödet i sitt budgetförslag.

Kampanjen från demokraterna mot Eric Cantor fortsätter. Nu i form av en YouTube-film.

Rothenberg Political Report förklarar varför republikanernas succéval från 1994 inte är troligt att upprepas 2010, trots på ytan liknande förutsättningar.

77225-77225 är röstställningen i kongressvalet i New Yorks tjugoende distrikt. Det återstår poströster att räkna.

Det ringde inte klockan 03.00 på natten, men likväl 04.30. President Obamas väcktes efter att Nordkorea skjutit upp sin missil. I primärvalrörelsen ställde Clinton-kampanjen frågan, i en uppmärksammad reklamfilm, vem de ville skulle svara när det ringer klockan tre i Vita huset. Hillary Clinton befann sig också i Prag vid tidpunkten, men om hon väcktes framgår inte.



2009-04-01

Too close to call

Igår gick väljarna i New Yorks tjugonde distrikt till valurnorna (igen) för att rösta fram en ersättare till Kirsten Gillibrand som fått plats i senaten istället. Distriktet är tämligen republikanskt, men Gilibrand var demokrati. Resultatet så här långt är oavgjort. Scott Murphy, demokraten, leder med ett femtiotal röster, över Jim Tedisco, i sammanräkningen.

Det finns ungefär 10 000 poströster som inte räknats ännu. Räkningen av dessa börjar tidigast sjätte april. Det kan ta ett tag alltså. Senatsvalet i Minnesota var också too close to call, och där pågår bråket om vem som vann fortfarande.