2008-07-31

Dålig studs

Jag konstaterade tidigare att Obama fick en bounce, en studs uppåt i opinionssiffrorna, av sin utrikesresa. Den blev dock väldigt kort verkar det som. Direkt efter talet i Berlin ledde Obama med så mycket som nio procentenheter i Gallups dagliga trackingpoll. Nu är den ledningen utraderad och hans ledning har krympt till ynka en procentenhet.

Rasmussen, som också har en daglig trackingpoll, visar nästan exakt samma siffror, Obama leder där med två procentenheter.

En reflektion här från USA är att media hela tiden pratar om McCains kampanj som om den är i kris. Nästan vad de än gör så är det ett tecken på olika problem kampanjen ska ha. Inte minst den senaste reklamfilmen "Celeb" pratas om på det sättet. Det stämmer ju inte riktigt överens med opinionssiffrorna som visar ett underläge för McCain, men inget oöverkomligt.
Om McCains kampanj fortsätter prata om medias kärlek till Obama så spelar deras rapportering McCain rätt i händerna. Folks bild av McCain och hans kampanj verkar inte stämma med medias bild, vilket kan underbygga McCain-kampanjens bild av Obama som bara en celebrity.

Hårda tag

Det är rätt hårda tag i presidentkampanjen just nu, och det hårdaste attackerna kommer från McCains kampanj. Den här videon har skapat väldigt mycket debatt och det är kanske inte så konstigt, Obama jämförs med Britney Spears och Paris Hilton:



"ANNOUNCER: He's the biggest celebrity in the world. But, is he ready to lead? With gas prices soaring, Barack Obama says no to offshore drilling. And, says he'll raise taxes on electricity. Higher taxes, more foreign oil, that's the real Obama. JOHN MCCAIN: I'm John McCain and I approved this message."

Det här måste nog ses som den första negativa reklamfilmen i kampanjen. Den visar inte upp skillnader mellan kandidaterna, utan den attackerar Obama.

Obama-kampanjen har svarat väldigt snabbt med en egen video:



Announcer: He's practicing the politics of the past. John McCain. His attacks on Barack Obama: "not true" "false" "baloney" "the low road" "baseless."
John McCain. Same old politics. Same failed policies.
Barack Obama supports a $1,000 middle class tax cut.
An energy plan that takes on oil companies, develops alternative fuels, and breaks the grip of foreign oil. That's change we can believe in. Obama: I'm Barack Obama and I approve this message.


McCain-kampanjen har också anklagat Obama för att ha ställt in ett besök till skadade soldater i Tyskland eftersom han inte fick ta med sig media. Det stämmer att Obama ställde in besöket, men det finns inga bevis att han ställde in det för att media inte fick följa med. Kampanjen verkarde tvärtom förberedda för att underhålla media medan han besökte trupperna. Exakt varför besöket ställdes in är dock inte helt klart. NY Times och Politico försöker reda ut begreppen.

NY Times skriver också om McCain-kampanjens strategi att beskriva Obama som arrogant, out of touch och inte redo att bli president.

Idag anklagar McCains kampanjmanager Obama för att spela "the race card". Han hänvisar till detta som Obama sa vid ett kampanjtillfälle:

"So nobody really thinks that Bush or McCain have a real answer for the challenges we face, so what they're going to try to do is make you scared of me. You know, he's not patriotic enough. He's got a funny name. You know, he doesn't look like all those other Presidents on those dollar bills, you know. He's risky. That's essentially the argument they're making."

McCains kampanjmanager menar att de aldrig någonsin använt något av detta mot Obama.

2008-07-30

I Reno med John McCain

Som ni ser på bildbevisen ovan och nedan fick jag chansen att träffa både John och Cindy McCain i ett slutet sällskap en stund innan han inledde sitt townhall-möte i Sparks, en förort till Reno i Nevada. T-shirten gjorde succé!

Cindy McCain var den första att uppmärksamma den, när hon såg den puffade hon till John och sa åt honom att titta. Han garvade och kom över och hälsade. Vi tog lite foton och pratade kort varefter han garvade igen, klappade om mig och fortsatte hälsa och prata med folk. Han pratade sedan kort till oss alla och påpekade vilken viktig stat Nevada var att vinna för honom.
Gruppen upplöstes efter det och vi började vandra ut till gympasalen där townhall-mötet skulle hållas. Då stoppar Cindy mig och säger att hon vill ha ett kort med oss alla tre tillsammans, vilket jag lydigt ställde upp på. Tyvärr blev John lite suddig på bilden nedan, men jag tror att de tog ett kort för kampanjen också, får se om det kommer upp på någon hemsida.

Själva townhall-mötet var väldigt trevlig. Cindy introducerade John som skämtade en stund om relationen mellan grannstaterna Arizona och Nevada. "Vi älskar Nevada", sa han, "trots att ni tagit vårat vatten!", med hänvisning till Hooverdammen som stryper Coloradoflodens inflöde i Arizona. "I Arizona har vi så lite vatten numera att träden söker upp hundarna, inte tvärtom," fortsatte han.

Han körde sedan lite delar ur sitt stump speech och läste då och då från ett papper där dagens budskap och one-liners fanns. Den delen var mer till för media än för oss i publiken. Efter en kort stund kom så nästan en timmes frågestund. Det är långt ifrån bara snälla frågor. Mannen som McCain håller på att lämna över micken till på bilden nedan sa att han visserligen skulle rösta på McCain men bara för att han inte ville ha Obama, inte för att han gillade McCain. Han menade att McCain inte var någon riktig konservativ, varefter McCain bad honom utveckla det hela och lämnade tillbaka micken innan han svarade.

Han berörde en mängd områden men återkom hela tiden till att han sätter "country first", kampanjens slogan. Att han jobbar för dom, väljarna, inte för ett parti, sig själv eller någon annan.

Townhall-möten är en mycket trevlig form av väljarkontakt. Det blir gemytligt och det är faktiskt väljarna som styr vad det ska handla om. För en kampanj som vill kontrollera vad dagens och veckans budskap ska vara är det dock riskabelt, vilken fråga som helst kan komma upp och ta medias uppmärksamhet. Jag uppskattar att vi som var speciellt inbjudna gäster inte fick några som helst instruktioner om vad vi skulle fråga eller hur vi skulle uppträda.

Den mest problematiska delen för McCain är dock just att leverera dagens budskap. Han är väldigt mycket bättre när han pratar fritt utan manus. När han läser från pappret blir det lite stolpigt och det är ofta så väljarna får se honom på tv. Kan hans kampanj lösa det på ett bättre sätt och visa McCain utan skrivet manus skulle de vinna mycket på det.

En kvinna frågar McCain om hans syn på Vitryssland, hon försökte göra affärer i landet men hade problem på grund av diktaturen.

Många är det som vill hälsa på kandidaten innan han beger sig. Det gäller att ta sig tid med alla.

2008-07-28

Mot Reno - och John McCain

Jag har tagit två dagar ledigt men är imorgon (idag för er) igång i kampanjen igen. Det blir några timmar på kontoret i Henderson innan jag åker till Reno för att på tisdag träffa McCain då han kommer dit för ett town hall-möte på morgonen. Vi som kampanjade bäst ska få träffa honom en stund innan han inleder sitt möte.

Det ska bli väldigt kul att träffa honom (igen). Hoppas vi får chansen att byta några ord. Jag ställer dock in mig på att det kan bli väldigt kort, saker och ting brukar kunna bli pressade i en kampanj. Jag återkommer med rapporter och bilder. Vet ej om jag kommer kunna uppdatera bloggen innan mötet så förbered er på ett par dagars radiotystnad.

(Tänk om han skulle presentera sin vicepresident-kandidat samtidigt, hehe.)

Bounce, bounce

Det pratas väldigt mycket om "bounce" i amerikansk politik. Så fort något speciellt händer i en kampanj börjar alla journalister ställa sig och varandra frågan om det kommer komma någon "bounce". Alltså, om kandidatens opinionsiffror kommer förbättras eller inte. Denna vecka har det spekulerats en hel del om Obamas siffror ska gå upp eller inte på grund av utrikesresan och den massiva mediebevakningen. I början av veckan rörde sig siffrorna inte, men efter Obamas Berlin-tal har de dragit iväg. I Gallups dagliga mätning är skillnaden nu större än någonsin, nio procentenhter, 49-40 till Obamas fördel. Det ser inte ut att vara något tillfälligt hack. Siffrorna gick först upp till 47-41, sen 48-41 och och nu 49-40.

Hos Rasmussen - det andra bolaget som gör dagliga undersökningar - kan också en bounce skådas, men i mindre omfattning. Innan resan var det ett tag lika hos Rasmussen, 43-43, nu är skillnaden 46-41. Läget har dock varit nästan detsamma under de senaste fem dagarna så här har Obama en inte lika positiv trend.

Jag tycker dock att det tveklöst verkar vara så att Obama fått ökat stöd tack vare resan - och konstigt vore annars. Inget har gått snett, utan tvärtom alldeles otroligt bra. Han har inte gjort några misstag och fått draghjälp från Iraks premiärminister. Jag kan tänka mig att många oberoende väljare som funderat på om Obama verkligen kan representera USA i världen inte funderar över det längre. I alla fall inte speciellt mycket.

McCains kampanj sa innan förra veckan att de skulle fokusera på amerikanska ekonomin. Det har de också gjort till viss del men det mesta har ändå handlat om attacker på Obama och massmedias bevakning av resan. Det här håller på att bli en folkomröstning om Obama, som en klok läsare skrev en gång här på bloggen.

Den stora frågan är nu hur länge bouncen håller i sig? Är det en tillfällig bounce där läget återgår till det normala, runt 3-4 % skillnad, eller har Obama tagit ledningen för att behålla den? Fortsättning följer.

UPPDATERING:
Den senaste Rasmussen från samma tidsperiod som ovanstående Gallup visar på en minskad skillnad, nu med tre procentenheter, 48-45 till Obama.

2008-07-26

Medvetet uttalande av McCain?

John McCain sa följande i en intervju med Wolf Blitzer på CNN:

“He [Iraks premiärminister] said it’s a pretty good timetable based on conditions on the ground. I think it’s a pretty good timetable, as we should — or horizons for withdrawal. But they have to be based on conditions on the ground."

Blitzer frågar vad McCain skulle göra om al-Maliki bad honom som president dra tillbaka trupperna inom 16 månader. McCain svarade att det skulle al-Maliki inte göra och det vet han eftersom han känner honom väldigt bra. Sen följde ovanstående uttalande. Det verkade inte som McCain bara väntade på ett tillfälle att få säga det, vilket tyder på att det var ett misstag. Men isåfall var det ett stort misstag.

Personligen tycker jag det är rätt att säga att det kan vara en rimlig tidshorisont om läget i Irak fortsätter att förbättras - och samtidigt påpeka att det är tack vare the surge (som McCain förespråkade och Obama motsatte sig) som detta nu är möjligt. Det kan naturligtvis också ses som McCain nu följer Obama och inte tvärtom, men om det spelar någon roll vet jag inte. Det är lätt att fastna i små detaljer när man är så inne i det politiska spelet. Väljarna kan faktiskt tänka. De förstår ett argument som att när man vinner ett krig så kommer trupperna hem.

2008-07-24

Obamas Berlin-tal

Jag har precis sett Barack Obamas tal i Berlin men kunde inte ha full koncentration hela tiden så ni får ta det för vad det är.

Han pratade en hel del om att riva murar, vilket var ett smart sätt att koppla hans tal till Ronald Reagans tal i Berlin 1988 där han uppmanade Gorbatjov att "tear down this wall". Obama sa faktiskt att "you tore down this wall". Men han pratade inte bara om fysiska murar utan mest om mentala sådana mellan människor på jorden. På det sättet kopplade han Berlin-talet snyggt till hela sitt tema som han satte i hans tal på demokraternas konvent 2004, att det inte finns ett blått amerika och ett rött amerika, bara ett United States of America. Han såg också till att har lite tuff retorik kring terrorism vilket jag tror var enormt viktigt för att talet inte skulle framstå som mesigt.

Min första reaktion är hans utrikesresa fortsätter vara en succé och att detta tal bara förstärker den bilden.

Hela talet i skriven form hittar ni här.

Nästan felfri Obama

Hittills kan man inte kalla Barack Obamas utrikesresa för något annat än en succé. Han träffat allt och alla och inte trampat i klaveret en enda gång. Han har sett ut som en president och undvikit att se töntig ut i för stor hjälm, tvärtom har han sett rätt cool ut i solbrillor bredvid general Petreus och andra militärer. Dessutom hade han tur med att Iraks premiärminister så gott som gav sitt fulla stöd till hans tidsplan för tillbakadragande av trupper. Mediegenomslaget har varit nästan totalt. Det enda lilla, lilla problemet har varit en intervju med ABC News där han vidhöll sitt motstånd mot truppförstärkningarna i Irak, "the surge", trots att han erkände att den har fått effekt. Men det var som sagt en rätt liten grej.

McCain-kampanjen har mer eller mindre gett upp att få ut något starkt eget budskap. De har istället jobbat hårt på att dra nytta av medias fokus på Obama genom att just kritisera media för att vara kära i Obama, bland annat genom den här videon:



De skämtade också till det genom att ge ut presspass till journalister som bevakar McCain med två sidor, en på engelska och en på franska: McCain Press Corps JV Squad - "Left Behind To Report In America."
Det kom även ut ett rykte i tisdags att John McCain skulle tillkänna ge sin vicepresidentkandidat senare i veckan. Rykten om det tog naturligtvis en del av Obamas utrymme, men gjorde även att McCains budskap helt försvann. Om det var medvetet eller inte från kampanjen är oklart för tillfället.

Enligt min mening kommer Barack Obamas mest riskabla del av resan idag i Berlin då han ska hålla tal in för tusentals, kanske till och med hundratusentals, européer. Om amerikanerna ser att européerna gillar Obama för mycket kan det slå tillbaka mot honom. Om han dessutom håller ett tal där han låter opatriotisk inför en utländsk publik så kommer det också slå tillbaka mot honom. Detta är naturligtvis Obamas kampanj medvetna om, men det kan vara lätt att ryckas med vilja visa upp Obamas enorma popularitet. För demokrater som skäms för president Bush skulle sådana bilder vara otroligt postiva, men för oberoende väljare kan det vara något helt annat.

Jag tror han kommer klara det galant och efter det återstår bara att se om resan får någon effekt på opinionen. Hittills har ingen sådan kunnat utmätas.

Taco Tuesday en succé

I tisdags hade vi Taco Tuesday på kontoret i Henderson där jag jobbar. Ett enkelt men framgångsrikt koncept. Massvis med tacos att äta för de volontärer som kommer in för att ringa telefonsamtal och knacka dörr. Det gick så bra att vi snabbt fick öka målsättningarna och ändå överträffade vi dem rejält. Vårat kontor presterar just nu bättre än alla andra kontor vilket har fått de andra rätt stressade. Idag när vi på lunchen ringde en av de andra ansvariga på ett annat kontor var han ute och knackade dörr, allt för att komma ifatt.

Jag fick ett rätt coolt mail idag. Secret Service behöver hela mitt namn för att kolla upp mig innan jag får träffa McCain. Sweet. Nu håller jag tummarna att inget går snett bara för att jag är svensk.

Det är väldigt många Irak-veteraner i kampanjen. Igår var jag och en kille som heter Ryan ute och knackade dörr. Han tjänstgjorde i Irak tillsammans med Mark, fältansvarig i Henderson. Mark hade åkt i humveen framför när Ryans humvee körde på en roadside-bomb, men han klarade sig utan några bestående skador.
Nevadas state director heter Vaughn Ward, tidigare major i marinkåren och befäl för det berömda Charlie company. Han tjänstgjorde i Falluja i Irak där han bland annat blev tilldelad Bronze Star för hjältemod i strid. Innan dess jobbade han för CIA. Ni kan se en intervju och ett reportage från hans kompani i Irak här.

2008-07-21

Fortsatt intensiv debatt om Irak

Barack Obama har nu anlänt i Irak under tung mediebevakning. ABC, CBS och NBC har alla sina nyhetsankare med på resan - något som jag inte vet om det hänt tidigare? - lockade av exklusiva intervjuer med Obama. Han spenderade natten i Kuwait och landade tidigare i Basra och flög sedan vidare till Bagdad. Där ska han träffa Iraks president Talabani, premiärminister al-Maliki (som jag tidigare kallat president) och general Petreus, amerikansk befälhavare i Irak och snart befälhavare över alla trupper i området.

Iraks regering har försökt ta tillbaka lite av al-Malikis positiva uttalande om Obamas 16-månadersplan för tillbakadragande genom att hävda att han blivit felöversatt. NY Times har fått tillgång till en bandinspelning och översättningen är nästan perfekt, så här sa al-Maliki:

“Obama’s remarks that — if he takes office — in 16 months he would withdraw the forces, we think that this period could increase or decrease a little, but that it could be suitable to end the presence of the forces in Iraq. Who wants to exit in a quicker way has a better assessment of the situation in Iraq."

Men John McCain har fått hjälp från ett annat håll, ordföranden för the Joint Chiefs, den högste militäre rådgivaren till presidenten och försvarsministern, amiral Mullen:

"I think the consequences could be very dangerous. I'm convinced at this point in time that ... making reductions based on conditions on the ground are very important."

McCain kan dessutom fortsätta att hävda att om Barack Obama fått bestämma hade trupperna redan varit borta från Irak och dagens positiva utveckling i Irak hade aldrig blivit av. Det är tack vare McCains strategi som trupper nu kan börja dras tillbaka.
Mot det kan naturligtvis Obama svara att om han hade fått bestämma hade aldrig Irakkriget inletts.

Och så kommer debatten gå. Jag tror att amerikanska folket lägger större vikt vid vad amiral Mullen och general Petreus säger än Iraks premiärminister, men utan tvekan har hans uttalanden fått McCain på defensiven i den fråga han tidigare kunde vara på offensiven i.

2008-07-20

JibJabs nya valvideo



Här är deras film från 2004.

Super Saturday

Ökenhettan knäckte nästan en svensk viking. Trots att jag drack en hel del vatten och hade hatten på plats, så var jag efter tre timmar under Nevadasolen nästan groggig. Men jag nådde mitt mål och knackade på hos alla hushåll på min lista. Ytterligare vatten och ett par pizzabitar på kontoret laddade batterierna och jag ringde för brinnande livet resten av dagen. Jag tror jag har en rätt bra chans att få träffa McCain nästa gång han är i Nevada, en ära som tillfaller de bästa kampanjarna under Super Saturday.

Vårat grundarbete består mycket av att identifiera McCain-väljare. När röstningen börjar kommer de kontaktas igen och uppmanas att gå och rösta.

Det finns en stor skillnad mellan Sverige och USA som gör detta mycket enklare i USA. När personer registerar sig för att rösta kan de också registera sig för ett parti. Dessa uppgifter är offentliga för kampanjerna vilket gör att de kan trycka ut listor med folk som är reggade som republikaner. Chansen är alltså väldigt stor när vi ringer att de håller på McCain.

Vi frågar också lite om vad de tycker i olika sakfrågor vilket gör att kampanjerna får bra koll på vad som är viktigt för just den väljaren. Säg att en väljare som ännu inte bestämt sig säger att bensinpriserna är viktigast när de bestämmer sig hur de ska rösta, då kan kampanjen se till att just den väljaren får information om vad McCain har för åsikter i den frågan.

I Sverige får vi inte registera åsikter på det här sättet och vi vet inte heller vilket parti någon registerat sig för och troligen röstat på.

Här är lite bilder från Super Saturday:


State Senator Dr. Joe Heck pratade lite till oss innan vi gav oss ut och kampanjade. Han är en sån där helylle-amerikan. Vacker familj, läkare och överste i reserven, nyligen tillbaka från tjänstgöring i Irak. (Vi kom på kvällen på en slogan hans motståndare kunde använda: Heck NO!)



En av volontärerna som blev oerhört glad när någon sa till henne på telefon att de tänkte rösta på McCain och närmast chockad när de stödde Obama.


Eric, en mycket trevlig amerikan som lägger ner väldigt mycket tid som volontär. Han är inne på kontoret och jobbar nästan varje kväll.



Mark, anställd av republikanska partiet i Nevada och ansvarig för volontärernas arbetet. Han har tidigare jobbat för senator John Ensign på hans kontor i DC och har nyligen börjat på sitt nuvarande jobb efter 14 månader i Irak.

Ditt och datt

Mark Warner och Jim Gilmore har haft sin första debatt i senatsvalet i Virginia. Warner leder stort i opinionen och enligt rapporterna ändrades inte dynamiken i kampanjen av debatten.

Demokraternas kampanjorganisation för senatsvalet, DSCC, har redan plöjt ner 5 miljoner dollar för att bygga upp en kampanjorganisationer i de 17 senatsval de satsar på. Republikanerna har hittills nästan inte satsat något av den centrala pengarna på att bygga motsvarande organisationer.

Det blir inte Brandenburg Gate för Barack Obamas kampanjtal i Berlin, däremot ett annat pampigt ställe, the Victory Column i Tiergarten park.

Barack Obama är på plats i Afghanistan där han käkat frukost med trupperna och ska nu träffa president Karzai.

MSNBC beskriver kort åtta topprådgivare till McCain respektive Obama.

En av John McCains topprådgivare, tidigare senatorn Phil Gramm, har avgått från kampanjen efter kommentarer om att amerikanska folket var ett folk av "whiners" och att USA var i en "mental recession". Gramm var främst en ekonomirådgivare och hans kommentarer och avhopp stärker inte direkt McCain i valets viktigaste fråga.

Rudy Giuliani lanserar en political action commitee, PAC, för att stödja New York-baserade republikanska kandidater. En tänkbar anledning är att han siktar på guvernörsvalet 2010.

McCain gjorde av med mer pengar än som kom in i juni. Han spenderade 26 miljoner dollar, upp från 11 miljoner i maj. Det gjorde att pengarna i kassakistan minskade med fyra miljoner. McCain har bestämt sig för att ta mot federala pengar efter konvetet vilket innebär att han måste göra slut på alla pengar innan dess.

Bloggaren Chris Cilizza på The Fix listar vilka senatsrace som han tror är troligast att resultera i ett byte av parti. Toppar gör senatsvalet i Virginia där demokraten Mark Warner ser ut att vinna den öppna plats som republikanen John Warner (ej släkt) lämnar.

Chris Cilizza listar också vilka han tror ligger bäst till för att bli vp-kandidat för respektive McCain och Obama. Mitt Romney toppar för McCain och Evan Bayh för Obama.

McCains kampanj är först ut med något som kan kallas en negativ tv-reklam, eller i alla fall en där Obama attackeras. Den går upp i elva delstater:



Inför Obamas utrikesresa presenterade de dessutom en "dokumentär" och hur Obama ändrar sina åsikter.

Marc Ambinder listar vilka som blir "vetted", alltså noga granskade, av Obamas kampanj.

Tidigare NAVY-sealen, wrestlern och guvernören i Minnesota, Jesse "The Body" Ventura, ställer inte upp i senatsvalet i Minnesota.

Trubbel för McCain

Vid absolut bästa tillfälle fick Barack Obama oväntad och för honom mycket välkommen hjälp. Iraks president Al-Maliki sa igår i en intervju i en tysk tidning följande:

“U.S. presidential candidate Barack Obama talks about 16 months. That, we think, would be the right timeframe for a withdrawal, with the possibility of slight changes.”

Visserligen har Iraks regering idag försökt ta tillbaka lite av det, men det betyder ändå att Iraks president så gott som endorsat Barack Obamas plan för Irak. Detta alltså på dagen som Obama inleder sin utrikesturné i Afghanistan. Imorgon eller dagen därpå åker han troligen till Irak.

Dagen innan hade dessutom Vita huset och Iraks regering kommit överens om inte en tidtabell för ett tillbakadragande, men en "general time horizon" som baserades på vad som händer på marken.

Det här sätter McCain i ett mycket besvärlig position. Följaktligen tog det hans kampanj en hel dag att komma med ett uttalande:

"The difference between John McCain and Barack Obama is that Barack Obama advocates an unconditional withdrawal that ignores the facts on the ground and the advice of our top military commanders. John McCain believes withdrawal must be based on conditions on the ground. Prime Minister Maliki has repeatedly affirmed the same view, and did so again today.

The fundamental truth remains that Senator McCain was right about the surge and Senator Obama was wrong. We would not be in the position to discuss a responsible withdrawal today if Senator Obama’s views had prevailed."

De kan fortfarande hävda att det var tack vare den nya strategin i Irak som Obamas plan nu går att genomföra, men om McCain inte alls lyssnar på Iraks regering ser det inte bra ut.

Om McCains kampanj inte klarar av att hantera det nya läget och Obamas klarar det så kan ett av McCains trumfkort vara borta. Och han behöver alla trumfkort han kan få.

2008-07-17

Obama nästan ifatt

Barack Obama har tvingats spendera väldigt mycket pengar i primärvalet samtidigt som hans fundraising i maj sjönk till, för honom, låga nivåer. John McCain har i lugn och ro kunnat fokusera på sin fundraising tillsammans med republikanska partiet och hade därmed vid utgången av maj ett pengamässigt övertag. Men det varade inte länge.

Barack Obama drog in 52 miljoner dollar under juni och demokratiska partiet, som tidigare haft stora problem med fundraising, drog in 22 miljoner dollar. Det ger Obama 72 miljoner i kassakistan och DNC 20 miljoner, tillsammans 92 miljoner.

John McCain fick in 22 miljoner i juni och har tillsammans med RNC 93 miljoner på banken.

Andra dagen i kampanjen

Jag trodde det skulle bli mer telefonringande idag men vi gav oss istället ut i ett idylliskt område och knackade dörr. Jag gick tillsammans med Mimi, en tjej som på dagarna jobbar med att registrera väljare. Vi knackade på och bad att få ställa samma frågor som vi gjorde igår via telefon. Att gå dörr till dörr tar mycket längre tid än telefon men ger klart bäst resultat per träff. Det är svårare att slänga igen dörren i ansiktet på någon än att lägga på telefonluren och så är det bra med en kontakt ansikte mot ansikte. Det var varmt som satan men som tur var ingen sol.

På lördag är det Super Saturday då det ska kampanjas som bara attan i hela Nevada. De 30 bästa volontärerna kommer få träffa McCain, så det gäller att ligga i.

Efter dörrknackningen gick vi och tog en öl på ett lokalt hak med cowboyinredning. Samtliga tre killar i sällskapet hade gjort militärtjänst. Mark, killen som är ansvarig för volontärerna, har varit sex år i armén och gjort ett år i Irak. Som svensk är det en märklig upplevelse när det visar sig att den där killen som sitter där och är alldeles supervanlig faktiskt deltagit i ett krig. Mark är, enligt han själv, urusel på att sikta och fick därför sköta den enorma kulsprutan som sitter ovanpå en Humvee. Det var bara att sikta åt rätt håll och trycka in avtryckaren, förklarade Mark.

2008-07-16

Intressegrupper ökar närvaron på TV

Det börjar poppa upp fler och fler reklamfilmer från olika intresseorganisationer. Planned Parenthood:



Vets for Freedom:

Hur påverkar mitt stöd denna blogg?

Att jag stödjer en kandidat i presidentvalet påverkar inte denna blogg ett dugg, för det har jag gjort hela tiden. I förra valet skulle jag röstat på John Kerry, i detta val på John McCain. 2004 tyckte jag det var två ganska dåliga kandidater, i detta val två bra.

Att jag däremot kommer jobba som volontär för John McCain kommer naturligtvis påverka mig och säkert också bloggen.

Jag kommer få en större insyn och förståelse i hur en presidentkampanj fungerar, vilket kommer förbättra mina analyser av vad som händer. Det kommer också ge er en unik insyn direkt in en presidentkampanj som ni inte kan läsa någon annanstans.

Men jag kommer naturligtvis också bli mer känslomässigt involverad i kampanjen vilket också kommer påverka mina analyser av vad som händer.

Kommer jag kunna fortsätta vara "fair and balanced"? Jag tror det, huvudsakligen av två anledningar:

1) Den här bloggen har ingen som helst påverkan på valets utgång. Om det hade varit en blogg på engelska kunde det funnits en poäng i att försöka spinna i McCains riktning. Gör jag det nu blir mina läsare besvikna och jag uppnår intet.

2) Mitt intresse som driver denna blogg ligger mer i spelet mellan kandidaterna, deras taktiska och strategiska drag, än i själva sakfrågorna. Även hur de bygger sina organistioner tycker jag är väldigt intressant. Jag tycker det är lika intressant med Obamas taktik som McCains och hur de två bygger sina kampanjer. Det påverkas inte av att jag jobbar för McCain.

Huvudsaken är att ni vet var jag står och det gör att ni kan ha det i bakhuvet när ni läser bloggen. I övrig svensk media (de flesta bloggare undantagna) vet ni inte journalisternas åsikter.

Att en del läsare blir besvikna över mitt ställningstagande förstår jag, men jag ber att faktiskt läsa det jag skriver och bedöma hur det utvecklas. Blir det sämre, påpeka det. Om ni gillat bloggen tidigare så ändras faktiskt ingenting av att jag säger vilken kandidat jag gillar. Klaga först när ni faktiskt ser att något blir sämre.

Det finns faktiskt en faktor till varför kvaliteten och rättvisan i bloggen inte kommer bli sämre, det är att jag kommer vakta mig extra noga för det när jag nu så tydligt tagit ställning för en kandidat.

Kommentera gärna.

Första dagen i kampanjen

Jag har gjort min första dag i John McCains kampanj idag. Den bestod av phone banking, alltså att ringa runt till möjliga McCain-supporters för att ta reda på om de är det. Informationen om varje person sparas i en databas och sedan försöker man kontakta så många som möjligt av dessa väljare på eller precis innan valdagen för att få dem att gå och rösta.

Morgondagen kommer även den bestå av telefonarbete. Då ska vi ringa runt till potentiella volunteers och försöka få dem att göra en insats, till exempel på lördag då det är Walk for McCain. Till på lördag måste jag skaffa någon sorts hatt så inte flinten brinner upp. När jag åkte hem ikväll vid 21-tiden var det 43 grader varmt. Det blir lite svettigt i solen.

2008-07-15

Mer och mer Afghanistan

Fokus i debatten håller på att flyttas från Irak till Afghanistan. Igår dog nio amerikanska soldater i en attack i Afghanistan och fler amerikaner dör där än i Irak. Militären behöver fler trupper i Afghanistan vilket för tillfället är svårt eftersom de är upptagna i Irak.

Det gör att Barack Obama kan säga att han hade rätt. USA skulle aldrig startat Irakkriget och fokuserat på Afghanistan för att verkligen vinna över Al Qaida där. Han kan också säga att han har haft rätt även efter att kriget i Irak börjat. Han har velat dra tillbaka trupper därifrån och bland annat använda dom i Afghanistan.

Det gör även att John McCain kan säga att han hade rätt. Genom att förespråka en ny strategi i Irak med truppförstärkningar, the surge, har USA gått från att förlora till att vinna. Al Qaida i Irak håller på att få stryk och trupper kan dras tillbaka och istället skickas till Afghanistan.

Båda två höll idag anföranden där de diskuterade Irak och Afghanistan. Barack Obama värmde upp med en debattartikel i NY Times igår där han slog fast att han fortfarande vill dra tillbaka trupperna i Irak på cirka 16 månader. Båda är i alla fall överens om att det behövs fler trupper i Afghanistan.

Enligt en ny opinionsundersökning från NY Times/CBS som kommer ut imorgon visar amerikanerna nu tycker att det går bättre i Irak, men att kriget fortfarande inte var värt det. 45 % tycker kriget går bra, vilket är upp med 20 procentenheter sedan ett år tillbaka.

Barack Obamas anförande i Washington DC.
John McCains anförande i New Mexico.

Ditt och datt

President Bush lyfte idag det executive decision mot att borra efter olja utmed USA:s kust som hans far tog som president i början på 90-talet. Då var det ett populärt beslut, och det är troligen också dagens beslut av dagens Bush. De höga bensinpriserna (löjligt låga i mina ögon) har fått amerikanerna att ändra sig och hoppas att mer olja från hemmaplan kommer pressa ner priserna. Om det tvistar de lärda och även kandidaterna, Obama är mot och McCain för.

DCCC (D trippel C) är demokraternas kampanjorganisation för representanthuset. De tänker satsa 35 miljoner dollar på tv-reklam i höstens kampanjer. En tredjedel går till att försvara sittande demokrater, en tredjedel för att utmana sittande republikaner och en tredjedel till öppna platser.

Barack Obamas organisation i Michigan kommer vara minst dubbel så stor som John Kerrys för fyra år sedan. Han satsar även hårt i Iowa och ligger långt före McCain.

Obama möblerar om i kommunikationsdepartement. Ny kommunikationsdirektör blir Dan Pfeiffer medan den tidigare dirren, Robert Gibbs, blir senior strategist inom kommunikation. Linda Douglass fortsätter som resande pressekreterare och Bill Burton blir nationell pressekreterare.

Kampanjerna har redan spenderat 42 miljoner dollar på tv-reklam sedan maj, siffran närmar sig nu 3 miljoner per dag. McCain och RNC har spenderat 19 miljoner sedan april men Obama spurtar ifatt och har redan satsat 15 miljoner i 20 delstater.

Jag har skrivit en del om reklamfilmerna för Al Franken och Norm Coleman i senatsvalet i Minnesota. Nu har Coleman fått ut en ny reklamfilm som påminner väljarna hur hårt han slogs för att få tillbaka NHL-hockey till Minnesota när han var borgmästare i S:t Paul. För övrigt kan senatsvalet få tre kandidater ikväll. Tidigare guvernören i Minnesota, wrestlern Jesse Ventura, kommer avslöja ikväll om han ställer upp som independent.

Marc Sanford har tippats legat högt på listan över tänkbara vp-kandidater för John McCain. Han tappar nog en del på den listan efter den här blundern:

2008-07-14

Snuttifierad rapportering

Jag beskrev förra månaden svensk medias rapportering av två opinionsundersökningar, den ena i Newsweek där Obama ledde med 15 %. Problemet var att i alla andra mätningar var Obamas ledning mycket mindre vilket gav en märklig bild av valet. Nu har Newsweeks mätning för denna månad kommit och avståndet mellan de två är nu 3 %, till Obamas fördel.

Svensk media rapporterar även om denna den senaste mätningen. Då är väl allt frid och fröjd? Nej. Detta är nästan lika illa som tidigare. Artiklarna om denna mätning beskrivs som om John McCain nu tar igen på Barack Obama. Så är inte fallet. Avståndet mellan de två är ungefär lika stort nu som det var när förra Newsweek-undersökningen presenterades. Det går upp och ner hela tiden men avståndet i genomsnitt för alla mätningar har som mest varit 7 %. Just nu är det något mindre, 4 %.

Om man följer svensk medias rapportering får man bilden av att Barack Obama ledde stort för en månad sedan men har sedan dess tappat kraftigt. Den verkliga bilden är att racet hela tiden har varit tight men med ett övertag för Barack Obama på 4-7 %.

Making It

Med på min resa har jag inte mindre än tre böcker om Barack Obama. Vem vet, kanske kommer jag hem som ett Obama-fan. För er som inte har tid eller lust att läsa böcker om honom kan läsa Ryan Lizzas artikel i New Yorker (som tyvärr i detta nummer har en mindre fräsch framsida). Ett 15 sidors långt reportage om politikern Barack Obama, Making It:

Obama has frequently been one step ahead of his friends and the public in anticipating his own rise. Perhaps it is all those people he has met over the years who told him that he would be President one day.

Marty Nesbitt remembers Obama’s utter calm the day he gave his celebrated speech at the 2004 Democratic National Convention, in Boston, which made him an international celebrity and a potential 2008 Presidential candidate. “We were walking down the street late in the afternoon,” Nesbitt told me. “And this crowd was building behind us, like it was Tiger Woods at the Masters.”

“Barack, man, you’re like a rock star,” Nesbitt said.

“Yeah, if you think it’s bad today, wait until tomorrow,” Obama replied.

“What do you mean?”

“My speech,” Obama said, “is pretty good.”

2008-07-13

Framme i Vegas

Efter en krånglig och lång flygresa och en intressant biltripp 70 mil genom öknen är jag nu framme i Vegas. Ja, vad säger man? Vilken stad! Jag återkommer med uppdateringar imorgon. Nu ska jag slagga.

2008-07-10

Jag är en kille som känner Karl Rove

För några år sedan skrev jag ett Amerikabrev med titeln "Jag känner en kille som känner Karl Rove". Att jag själv känner Karl Rove nu är överdrivet, men jag har hälsat och pratat med honom i alla fall. Och han kan nog kanske minnas mig.

På seminariet i Almedalen med Karl Rove såg jag till att vara där i god tid. Rove står framme vid scenen och småpratar med några personer. Jag greppar min kamera och kliver fram för att be om ett foto tillsammans med honom. När jag stegar fram ser han min t-shirt och utbrister glatt: "I want a picture with that guy!". På bilden nedan förstår ni varför.

Rove sliter fram sin telefon och ber min kompis att ta ett kort på mig och honom. Han tar sedan bilden och mailar den direkt till Steve Schmidt, John McCains numera tyngsta rådgivare.

Således kommer jag nu här på bloggen ut som anhängare till John McCain vilket jag ska förklara mer lite senare från USA. Jag åker imorgon, fredag, på morgonen till Nevada där jag ska voluntära i McCains kampanj. Jag hoppas alltså kunna ge er lite inside från en presidentkampanj.

Mer om det, mer om Rove, mer om varför jag stödjer McCain och hur mina resa kan påverka mig rapportering och annat återkommer jag alltså till någon gång under nästa vecka. Jag bjuder på lite bilder från seminariet så länge. På återhörande.

2008-07-05

Almedalen

Jag sticker till Almedalen ikväll och vet inte hur mycket jag kommer kunna uppdatera därifrån. Troligen inte så mycket.

Sen i slutet av veckan drar jag västerut till det stora landet på andra sidan Atlanten. Därifrån kommer jag uppdatera flitigt, men fram till typ söndag nästa vecka kan det bli lite dåligt med den varan. Men håll ut, spännande tider väntar oss.

Karl Rove kommer ju som bekant till Gotland och jag ska självklart närvara på seminariet med honom. Hoppas kunna ge er en rapport från det i alla fall. Under tiden kan ni kolla på den här timslånga intervjun som Andreas Henriksson hittat.

2008-07-04

Tagning två

Barack Obama behövde två presskonferenser på sig för att förklara sin position angående trupperna i Irak.

Barack har länge sagt att han tänker dra tillbaka så gott som alla trupper från Irak inom 16 månader, cirka två brigader i månaden. Han tänker dock lämna kvar en del trupper för att skydda ambassaden och för att träna irakiska soldater. Hur stor den truppen kommer vara har han vad jag vet inte uppgett.

På senare tid har det cirkulerat rykten om att han inte kommer dra tillbaka trupperna i lika raskt tempo som han sagt under primärvalssäsongen. Detta tog han frågor på vid en presskonferens. Han kallade rykten "pure speculation" men sa sedan ett ord som ändå fick media att skriva att han komma att ändra sig, "refine". Han kommer träffa befälhavare på plats i Irak, lyssna och "continue to refine".

Media började nu skriva att han kommer ändra sig, vilket gjorde att han kallade till en ny pressträff, och upprepade där återigen att han inte säger något annat nu än vad han gjort hela kampanjen.

Om Obama håller på att ändra sin inställning till det snabba tillbakadragandet av trupperna från Irak eller om det bara är en tidningsanka är svårt att säga. Efter hans resa till Irak kommer vi säkert få veta mer. Han kommer jagas av den här frågan då, speciellt under resan.
Det är också intressant att återigen notera hur ett enda litet ord kan skapa så mycket skriverier i en presidentvalskampanj.

Memo från Steve Schmidt

TO: Regional Campaign Managers

FROM: Steve Schmidt

DATE: July 3, 2008

SUBJECT: Regional Operations

With 124 days to go until the election, our campaign is now leaning more and more on your regional operations to continue Senator McCain’s success and growth. Over the last month when we began deploying our field operations, you have done a fantastic job of opening the 11 regional offices in key states, staffing those offices with over 70 staff, and deploying 17 state directors across the country. You have built statewide and county leadership teams in the targeted states and in the coming months will even further develop our organizations to the precinct level in every state that will decide this election. It is an incredible amount of progress for a campaign that ended the primaries with no money, little infrastructure, and no formal organization outside the early primary states.

In addition, you have successfully worked with the Republican National Committee through the Victory effort to open 84 offices and put 113 staff into the field. Hundreds more field staff will be hitting the ground in the coming weeks and more Victory Centers opening, all of which will work together with our regional campaign managers and the RNC regional political directors to help elect John McCain and Republicans around the country.

In order to strengthen our regional operations and provide better coordination between our headquarters and the regions, we are going to be adding a Political Director and a Field Director to our headquarters organization. These individuals will work with all of you and with Christian Ferry to increase our capacity to reach out to voters, build coalitions, identify supporters, and ultimately turn them out to the polls on November 4. We will be enhancing our headquarters political capacity to provide additional resources to you and your regions.

The organizations you are leading are providing important coordination in the field between all the various aspects of our campaign - whether that is political organization, finance, surrogates, communications, coalitions etc. In the days ahead, we will be working to enhance and strengthen the coordination between all these aspects of the campaign. By putting emphasis on our regional operations and hiring experienced managers such as you, we have built a campaign that will be nimble when it counts and close to the ground where grassroots activity will drive our message and efforts.

We have all been involved in presidential campaigns in the past, but this campaign is special because of the unique honor of working for a candidate like John McCain – a man who never surrenders. With 124 days to go, we have one job – electing John McCain the next President of the United States. I am confident that with our team, we will get the job done.

Och Marc Ambinder rapporterar om ett tal han höll inför kampanjpersonalen, vad som har hänt och vad som kommer hända nu.

2008-07-02

Shake up hos McCain

Det har gnisslat allt mer kring McCains kampanj, i alla fall från de som tycker från utsidan. Tydligen har inte heller John McCain varit nöjd med kampanjens utveckling och han offentliggör nu en förändring som i praktiken skedde för lite drygt en vecka sedan. Då slutade Steve Schmidt resa med McCain och parkerade istället på högkvarteret i Washington.

Idag meddelade kampanjmanager Rick Davis att Schmidt kommer sköta det dagliga arbetet medan Davis fortsätter med det mer långsiktiga arbetet som fundraising och planering av konventet. Budskap, schema och strategi hamnar nu huvudsakligen på Schmidts bord.

Steve Schmidt är veteran från Bushs återvalskampanj 2004 där han jobbade med kommunikation. Efter det åkte han till Kalifornien och tog över Arnold Schwarzeneggers falnade kampanj, vände utvecklingen och vann enkelt. I slutet av 2006 hoppade han ombord hos McCain, likt många andra Bushveteraner, men valde också att stanna kvar efter kampanjens kollaps under sommaren. Schmidt har långsamt vunnit McCains förtroende och de två står nu nära varandra.

Han har tidigare bland annat varit rådgivare åt vicepresident Dick Cheney och var chefstrateg för nomineringarna av Samuel Alito och John Roberts till Högsta domstolen. Han har också jobbat nära Karl Rove. Jag såg nog inte i syne när jag tyckte att McCains budskap de senaste dagarna var väldigt likt det Rove har drivit flera månader.

Boktips: Confessions of a Political Hitman

Stephen Marks, eller Oppo-Man som han kallar sitt alter-ego, jobbade under många år som opposition researcher åt republikanska kandidater. Dessa ljusskygga typer finns i båda partierna (och i övriga samhället). Deras arbetsuppgift är gräva fram saker om kandidaterna som kan användas mot dom. Det är inte bara motståndaren de letar fel hos, även hos den egna kandidaten. För hittar de egna undersökarna liken i garderoben, ja då kommer säkert motståndarna göra det också. Lika bra att vara förberedd, alltså.

Marks beskriver i boken, Confessions of a Political Hitman, hur han förvandlades till den cyniske Oppo-Man för att tillslut inse att han inte kunde leva på det här sättet längre. Han slutade och skrev istället den här boken. Helt verkar han dock inte övergett sitt gamla gebit, på hans hemsida hittar man en aktuell reklamfilm producerad av honom själv som attackerar Barack Obama och Hillary Clinton.

Boken kommer inte bli någon litterär klassiker men för den som är intresserad av se hur det går till bakom kulisserna och har gott om tid i hängmattan i sommar så kan den rekommenderas. Han har jobbat flera tunga kandidater, direkt eller indirekt, som Jeb Bush, Jesse Helms, Bob Dole och George W. Bush. Här är ett exempel på vad han grävade fram och använde mot Al Gore:



Den mest intressanta delen i boken kommer i slutet. Där skriver han om lik i garderoben för de nuvarande presidentkandidaterna. Han nämner där bland annat Barack Obamas kontroversielle pastor Jeremiah Wright. Inte så konstigt så här i efterhand - men boken kom ut flera månader innan storyn om Wright seglade upp. Det får en onekligen att fundera. Varför kom pastor Wright upp till ytan när han gjorde - och vem såg till att det blev så?

Ditt och datt

Om ni trodde att NRA skulle tona ner sin verksamhet efter förra veckans, för dem, positiva beslut så trodde ni fel. De tänker satsa 40 miljoner dollar i höst varav 15 miljoner för att framställa Barack Obama som ett hot mot second amendment.

I en Gallup-undersökning är 49 % av väljarna oroade för att John McCain kommer fortsätta president Bushs politik. Obamas kampanj kritiserar konstakt McCain för att kampanja för en tredje Bushperiod.

Barack Obama har fått sin egen lilla FRA-debatt. Förra året sa han att han skulle filibustra en lag kring signalspaning. Nu har han ändrat sig och stödjer en kompromiss kring lagen mellan Vita huset och senaten. Det har gjort en hel del av hans egna fans arga. 7000 av dem har organiserat sig på hans egen hemsida i ett nätverk. Flera andra liberala bloggare och opinionsbildare protesterat kraftigt mot Obamas nya ståndpunkt.

John McCain är i Colombia och pratade bland annat fri handel och mänskliga rättigheter med Colombias president.

Obamas kampanj satsar mycket hårt på att nå religiösa väljare. Bland annat höll Obama igår ett tal i Missouri där han lovade att fortsätta president Bushs så kallade faith based initiatives, statligt stöd till kyrkor som utför samhällsnytta, typ. Han kritiserade visserligen Bush för att ha använt dessa enbart för politiska syften och inte gjort så mycket nytta, men själva idén stödjer han.

Politico.com rapporterar att Mitt Romney troligen toppar vp-listan. Personkemin mellan dem är dock inte den bästa och kan komma att fälla Romney.

Barack Obama och Bill Clinton är inte bästa vänner, men nu har de i alla fall pratat 20 minuter på telefon med varandra. Obama vill att president Clinton kampanjar för honom i höst.

John Kerry ska försöka bli omvald till senaten i höst och det blir säkert inget större problem för honom. Han har dock fått en demokratisk utmanare. Ed O'Reilly kampanjar mot Kerry mest för att Kerry röstade för Irakkriget en gång i tiden. O'Reilly har nog ingen större chans.

Straight Talk Express är namnet på John McCains kampanjbuss. Namnet har hängt med sedan hans första presidentkampanj år 2000. Nu när han har lite mer stålar har kampanjen även döpt hans flygplan till samma namn.

McCains kampanj verkar inte vilja att mamma McCain, Roberta, pratar med media. Det har hon gjort i alla fall i ett gulligt reportage för LA Times.

Boston Globe tittar närmare på det valdistrikt som Obama representerade under åtta år i Illinois state senate.

McCain jobbar inte helger, i alla fall är han inte ute och kampanjar då, rapporterar Politico.

Dan Balz skriver i Washington Post: "A campaign between Barack Obama and John McCain once offered enormous possibilities for something new. Instead, the two presumptive nominees have opened their campaigns for the White House with what looks and sounds like a repeat of the kind of politics both have promised to leave behind."

Demokratiska partiet stämmer McCains kampanj för deras beslut att först tacka ja till statliga pengar under primärvalet och sedan dra sig ur efter att de säkrat ett lån till kampajen.

2008-07-01

Nya reklamfilmer

Lagom till "Patriotism Week" (se nedan) så lanserar Barack Obama sin andra tv-reklam för general election. De heter "Dignity" och går upp i samma 18 delstater som den första gjorde; Alaska, Colorado, Florida, Georgia, Iowa, Indiana, Michigan, Missouri, Montana, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, North Dakota, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin och Virginia. 14 av dessa delstater vanns av Bush.



Kampanjens hittills fånigaste reklamfilm står McCain-kampanjen för. Den går inte upp på tv utan ligger bara ute på nätet:

Kampanjar utomlands

Finns det något annat land där politikerna, mitt under brinnande kampanj, åker på långa utrikesresor? John McCain åkte tidigare i vår på en resa till Mellanöstern och Europa, för ett litet tag sedan till Kanada och idag åker han först till Colombia och sedan Mexico.

Barack Obama meddelade nyligen att han också ska åka på en längre utrikesresa till Afghanistan, Irak, Israel, Jordanien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Patriotism är temat

Igår inledde Barack Obama "Patriotism Week" i kampanjen med ett "major speech" om det i Independence, Missouri

"Throughout my life, I have always taken my deep and abiding love for this country as a given. It was how I was raised. It was what propelled me into public service. It is why I am running for president. And yet at times over the last 16 months, my patriotism has been challenged -- at times as a result of my own carelessness, more often as a result of the desire by some to score political points and raise fears about who I am and what I stand for."

Det finns fortfarande en del väljare, speciellt i vit arbetarklass, som ifrågasätter Obamas patriotism. Kampanjen är uppenbarligen väl medveten om det. Det togs upp i den första stora tv-reklamsatsningen och det får nu denna uppmärksamhet.

Obama passade också på att ta avstånd från Wesley Clarks uttalande om John McCain häromdagen i en tv-intervju. Clark sa då att “I don’t think getting in a fighter plane and getting shot down is a qualification to become president.”

Obama pekade på att McCain utstått tortyr för sitt land och att "No further proof of such sacrifice is necessary."

Uttalandet från Clark har fått stort genomslag och McCains kampanj har nu lanserat en "Truth Squad" för att motverka den typen av angrepp. Jag har svårt att se att det han sa var planerat, men det kan ha varit planerat att angripa McCains militära bakgrund. Om det var Clark som bestämde det för att boosta sina chanser att bli vp-kandidat eller Obama-kampanjens beslut är omöjligt att veta. Clark försöker hur som helst släta över det i ett nytt uttalande.

Obamas tal om patriotism: