2007-09-30

Mr. September

Rudy Giuliani har haft sin bästa månad som presidentkandidat tycker Jonathan Martin på Politico.com. Han är en av många som just nu pekar på Giulianis framgångar den senaste månaden. Det var nu många trodde Fred Thompson skulle ta sig förbi Rudy och hans tid som front runner vara över. I stället har Giuliani behållit ledartröjan och stärkt sin ställning genom flera lyckade drag. Bland annat detta:

*Snabb reaktion mot MoveOn:s attack på General Petreus. I svaret klistrade han dessutom ihop Hillary Clinton med organisationen.

*Besök i London där han träffade nuvarande premiärminister och det närmaste man kan komma en levande Ronald Reagan, Maggie Thatcher. Bilder tillsammans med henne och utanför 10 Downing Street gör honom mer statsmannalik.

*Han har vid flera tillfällen framhållit att han är den enda som kan matcha Hillary Clinton i opinionsundersökningarna och hon framstår mer och mer som demokraternas kandidat. Vem bryr sig om Giulianis position när Hillary Clinton står i andra ringhörnan?

*Han hanterade talet inför NRA på ett godkänt sätt och fick bra betyg av organisationen efteråt. Giuliani tillämpade strängare vapenlagar i New York när han minskade brottsligheten där. NRA är som bekant den starkaste vapenlobbygruppen i USA.

*Han ställning i Iowa och New Hampshire har stärkts.

Politiska analytikern Charlie Cook har tidigare i år skrivit att det var troligare att han skulle vinna Tour de France än Rudy Giuliani den republikanska nomineringen. Ett uttalande han inte skulle upprepa i dag säger han. Men vi ska komma ihåg att det är en bra bit kvar ändå fram till nomineringen. Väljarna har fortfarande dålig koll på kandidaternas åsikter. Men än så länge är ryktena om Rudy Giulianis död betydligt överdrivna.

2007-09-29

Ingen Newt

Under ett par dagar har det låtit som det är nästan klart att Newt Gingrich kommer att ställa upp i valet. Men så kom i dag i stället beskedet att han inte gör det.

Krigföring

Om ni tänker er en presidentkampanj som ett krig där du som överbefälhavare har olika trupper och vapen att placera ut för att attackera motståndarna, eller försvara er från dem. Den ÖB i presidentvalet som har klart mest vapen att placera ut både i anfall och försvar är Terry McAuliffe, Hillary Clintons kampanjmanager. Minns i somras hur Madeleine Albright och Richard Holbrooke placerades ut för att både försvara Hillary från Barack Obamas attacker och för att attackera honom.

Hillary Clinton har dessutom den allra tyngsta pjäsen, det allra farligaste vapnet av samtliga kandidater: Bill Clinton.

Först kampanjade de tillsammans och drog en enorm uppmärksamhet i Iowa. Någon månad senare upprepades tricket i New Hampshire. Nu i veckan attackerade Bill Clinton Barack Obama för hans brist på erfarenhet. Han hade själv mycket större och annorlunda erfarenhet när han vann valet 1992 menade han. Barack Obama var såklart tvungen att försvara sig men har inget annat vapen att ta till än sig själv. Även om alla förstår att Bill Clinton är partisk så väger hans ord tungt och inte minst får han stort genomslag i media. I morgon intervjuas han i Meet the Press och kommer säkert få chansen att upprepa attacken där.

John Edwards har mycket flitigt använd frun Elizabeth för att attackera Hillary Clinton. Hon är väldigt svår att slå tillbaka mot, både omtyckt och dessutom dödligt sjuk i cancer.

2007-09-28

Edwards väljer public financing

Det betyder att staten matchar kampanjbidrag på upp till 250 dollar men sätter samtidigt hårda restriktioner för hur mycket han får spendera under primärvalssäsongen. Max 50 miljoner dollar är nivån. Han får inte heller bidra med egna pengar till kampanjen.

De flesta större kandidater kommer inte acceptera public financing eftersom de helt enkelt kommer dra in mycket mer än 50 miljoner dollar och därmed kommer kunna spendera mycket mer än så. Det sätter också gränser för hur mycket pengar han får spendera i varje delstat. I Iowa är gränsen drygt 800 000 dollar och i New Hampshire 1,5 miljon. Han har redan idag spenderat en stor del av de summorna i delstaterna. Hans rådgivare Joe Trippi menar dock att det inte spelar någon större roll eftersom det finns så många undantag i reglerna som går att använda. Istället försöker kampanjen rikta fokus mot de andra kandidaterna, främst Obama och Clinton, och menar att de också borde använda public financing, istället för pengar från lobbyister. De två har dock ignorerat Edwards.

Hur än Edwards kampanj vänder och vrider på detta så är det ett svaghetstecken. Det visar att han inte drar in tillräckligt med pengar och inte är tillräckligt konkurrenskraftig. Joe Trippi sa 2003, då Howard Deans kampanjmanager, att "this campaign believes that any Democratic campaign that opted into the matching-funds system has given up on the general election.”

Uppsidan är naturligtvis att Edwards nu får mer pengar att röra sig med. Istället för drygt 10 miljoner dollar i kistan dubblar de nu det. Det ger naturligtvis ökade möjligheter, men blir det en utdragen kamp får Edwards det svårt.

Demokraternas debatt

För första gången på ett tag var jag riktigt sugen på att se en debatt. Det blev lite väl mycket där ett tag men nu kändes det spännande att se hur de andra skulle hantera Hillary Clintons överlägsna ledning. Naturligtvis var hon i fokus i debatten och inte minst John Edwards försökte markera skillnader mellan honom och Hillary. Alla (utom tokstollen Mike Gravel) försökte angripa de andra på ett respektfullt sätt, de vet att väljarna inte gillar när de pucklar på varandra. Barack Obama försökte låta bli att angripa Hillary och gjorde det mest indirekt genom att peka ut sin egen position och antyda de andras.

Imponerade mest på mig gjorde Hillary. Hon skrattar mycket och försöker visa värme, men hon är också lysande mot programledaren när han försöker pressa henne på olika scenarier i utrikespolitiken. När hon vägrar att svara men ändå resonerar balanserat framstår hon som väldigt presidentlik. Utan att det blir tjafsigt och otrevligt säger hon ifrån till programledaren. Jag tror hon vinner väldigt mycket på dessa utväxlingar där hon ses som en ledare med väldigt mycket erfarenhet.

Joe Biden gjorde också bra ifrån sig. Även han framstod som en erfaren politiker som får en del saker att hända. Nu ska vi komma ihåg att många väljare vill ha förändring och gärna ser någon som inte suttit 20-30 år i Washington som Biden och Dodd.

Bill Richardson har så himla mycket i sin resume att komma med men han får inte riktigt ur sig det. Det blir rörigt och osammanhängande när han pratar och han personifierar inte all den erfarenhet han har.

2007-09-27

Clinton-Bayh 2008?

När tidigare troliga presidentkandidaten Evan Bayh gav sitt officiella stöd till Hillary Clinton ökade naturligtvis chansen för att han ska bli hennes vicepresidentkandiat om hon vinner demokraternas nominering. Roger Simon på Politico.com resonerar om saken:

Standing there side by side behind the lectern they looked like ... a ticket. ...

[T]he general thinking is that she will look for a governor as a running mate. ... Bayh is a rarity, however: Before becoming a senator, he was a two-term governor of Indiana and can therefore claim to have both executive and legislative experience.

Demokraterna behåller fundraisingövertag

Hittills denna valcykel har demokraterna utklassat republikanerna när det kommer till fundraising. De demokratiska presidentkandidaterna drar in mer pengar än sina republikanska motsvarigheter, och läget är detsamma i kampanjerna för senat och representanthus.

I år har demokraternas senatskampanjkommittee (DSCC) dragit in 36,7 miljoner dollar jämfört med republikanernas motsvarighet (NRSC) 20,5 miljoner. Hos kommitteerna för representanthuset är ställningen 44 miljoner för demokraterna mot 35 miljoner för republikanerna. De har också gjort av med mindre pengar och har över 20 miljoner i kassakistan mot 1,5 miljon för republikanerna.

Obama satsar mest i Iowa

Sedan juni har Barack Obamas kampanj pumpat in inte mindre än 2,8 miljoner dollar i marknadsföring i Iowa. Det är klart mer än de andra demokraterna i racet. Frågan är vad hans investering har gett. Något utslag i opinionen är svårt att se. I mitten av maj nådde han sin topp i Iowa med knappt 23 %. Han tappade sedan ner till drygt 17 % i mitten av juni och har sedan marknadsföringen börjat segat sig upp till knappt 21 %. Alltså fortfarande under toppnivån. Under samma tid har John Edwards ledning krympt till en andraplats efter Hillary Clinton som gått upp i ledningen.

Bill Richardson har spenderat totalt 1,7 miljoner på marknadsföring i Iowa men hittills fått bättre utväxling. Han började från nästan noll och ligger idag på runt 10-11 %.

Barack Obama har tappat mark på Hillary Clinton även nationellt, ännu mer än i Iowa. Han måste med nuvarande läge nationellt prestera riktigt bra i Iowa om han ska ha någon chans.

Käka chips med Bill?

Skulle du vilja käka chips och kolla tv tillsammans med Bill Clinton? Ja, då är det bara att skänka pengar till Hillarys kampanj så finns du med bland de som kan få göra det. I en fundraisingdrive i slutet av det tredje kvartalet så är det vad kampanjen lockar med för att få givare.

Det finns en hake dock. Du måste vara amerikansk medborgare.

2007-09-25

Bayh stödjer Clinton

Evan Bayh, senator från Indiana och tidigare guvernör i delstaten, var en av de som länge fanns med i spekulationerna om vilka som skulle ställa upp i presidentvalet. Hade han gjort det tror jag han hade haft en ganska god chans att vinna. Kombinationen av vara senator men samtidigt ha erfarenhet som guvernör kunde ha räckt långt. Nu bidde det inte så och istället ger han sitt stöd till Hillary Clinton.

Fackföreningarnas stöd

Hillary Clinton har ett grundmurat stöd från landets fackföreningarna. Senast i raden av fackföreningar att stdöja henne är just murarna. Hon har därmed fått stöd av fem fackföreningar, knappt före John Edwards som fått stöd från fyra stycken. Chris Dodd och Barack Obama har fått stöd från varsin.

AP har sammanställt:

CLINTON: United Transportation Union (Aug. 2007); International Association of Machinists and Aerospace Workers (Aug. 2007); Transportation Communication Union (Sept. 2007); National Association of Letter Carriers (Sept. 2007); International Union of Bricklayers and Allied Craftworkers (Sept. 2007)

EDWARDS: United Brotherhood of Carpenters and Joiners. (Aug. 2007); United Steelworkers of America (Sept. 2007); United Mine Workers of America (Sept. 2007); Transport Workers Union (Sept. 2007)

DODD: International Association of Fire Fighters (Aug. 2007)

OBAMA: Correction Officers' Benevolent Association (Sept. 2007)

Ditt och datt

Hillary Clinton dominerade etern i söndags då hon intervjuades i inte mindre än fem politiska tv-program. Hon sa sig bland annat vara nöjd över hur hon lyckats påverka debatten kring sjukförsäkringar och fått ut president Bush på banan.

Hillary Clinton dominerar även media på annat sätt, i alla fall om man får tro Politico.com. Enligt nättidningen så fick hennes kampanj tidningen GQ att avstå från en negativ story om Hillary genom att hota med att de inte skulle få tillgång till Bill Clinton.

Barack Obama har fått viktigt stöd i Iowa. Förra partiordföranden för demokraterna i Iowa, Gordon Fischer stödjer honom.

Mitt Romney och John McCain imponerade mest på republikanerna i Michigan. Samtliga större kandidater har pratat för partiet under helgen. Romney vann sedan omröstningen med 39 % före McCain på 27 % med Ron Paul och Rudy Giuliani en bra bit efter med 11 % vardera.

En anledning till Romneys framgångar i Michigan var hans hårda motstånd mot Irans presidents besök i USA. Kampanjen lanserade lagom till besöket en radioreklam som fördömde besöket.

Obamas kampanj säger att de hittills fått 75 000 nya bidragsgivare under det tredje kvartalet. Det blir tillsammans med de två första kvartalen imponerande 472033 donationer från 333319 personer på knappt nio månader.

Demokraterna i Florida fortsätter att trotsa partiet. Trots hot om att förlora rätten att skicka delegater till konventet som nominerar presidentkandidaten hösten 2008 så tänker de ligga kvar och genomföra sitt primärval den 29 januari.

2007-09-22

Vilken kandidat är smartast?

Pew har i en undersökning ställt en intressant fråga. Vilken kandidat de associerar med ord som smart, ärlig, vänlig osv.

De republikanska väljarna tycker bland annat att Rudy Giuliani är tuffast, smartast och vänligast. Han får bäst siffror på de flesta områdena. Mest jordnära tycker de inte att han är, Fred Thompson vinner den grenen, han anses även ha mest jämnt humör. Däremot tror de att Thompson är den minst energiske kandidaten. Mitt Romney får ganska jämna siffror ungefär i klass med hans opinionsstöd hos väljarna. John McCain däremot får både låga och höga siffror. Han får höga på ärlighet, tough och jordnära och låga på optimistisk, vänlighet och energisk.

Demokraternas siffror följer inte opinionsstödet för de respektive kandidaterna lika mycket som för republikanerna. Hillary Clinton får väldigt höga siffror på ordet tough och smart. Hon får däremot ganska lågt på ärlighet, vänlighet, jämnt humör och optimistisk. Barack Obama ses som mest energisk och optimistisk. John Edwards får hyfsat högt på vänlighet, jordnära och jämnt humör.

2007-09-21

Läget i opinionen


Klicka för större bild.

Hos republikanerna leder fortfarande Rudy Giuliani. Han har efter en nedåtgående trend under andra kvartalet åter vänt svagt uppåt trots konkurrensen från Fred Thompson.

Fred Thompson hittar vi på andra plats med en stadigt stigande kurva. Han sjönk ett tag under juli och augusti när en del väljare började tvivla på om han verkligen ville bli president och skulle ge sig in i kampanjen. Efter att han gjorde det för ett par veckor sedan är han återigen på väg uppåt.

John McCain har åkt berg- och dalbana. I slutet av 2006 och början av 2007 låg han bra till men har tappat sedan dess, främst under andra kvartalet. I mitten på det tredje kvartalet vände han dock uppåt igen och har nu en positiv trend.

Mitt Romney har segat sig uppåt hela året men hans skutt uppåt efter segern i Ames straw poll har inte hållit i sig. Tvärtom har han ganska tvärt vänt nedåt och tappar nu avstånd till McCain som han ett tag var i fatt och i vissa undersökningar förbi.


Klicka för större bild.

Hos demokraterna leder Hillary Clinton klart. Efter ett tapp i slutet av första kvartalet så har hon under tredje kvartalet vänt uppåt. Hon når nu sina bästa opinionssiffror hittills.

Barack Obama är fortsatt tvåa men har tappat till Hillary. Precis efter att han gav sig in i racet under första kvartalet nådde han sina bästa siffror men tappade svagt från det. Där har legat sedan dess utan några större rörelser åt något håll.

John Edwards nådde sin topp under slutet av första och början av andra kvartalet. Han tappade sedan och låg still ändå tills för någon månad sedan när han återigen började klättra.

Bill Richardson har knappt rört sig vare sig uppåt eller neråt och ligger en bra bit efter de andra på en fjärdeplats.

Detta är nationella undersökningar. Tittar vi på Iowa och New Hampshire ser läget delvis annorlunda ut. Men mer om det någon annan gång. Grafer hämtade från Pollster.com.

2007-09-20

Ditt och datt

Rudy Giuliani befinner sig i London för att träffa amerikaner boendes i landet. Alla röster är viktiga menar han. Jag är övertygad om att han genom utlandsbesök vill framstå mer som en statsman.

Barack Obama kör en ny 60 sekunders tv-reklam i Iowa. Temat är förändring.

Marc Ambinder gissar hur mycket pengar kampanjerna kommer få in under det tredje kvartalet som slutar nu i september. Han tror Hillary Clinton landar mellan 20-25 miljoner dollar, Obama max 20 miljoner, Edwards max 5 miljoner, Richardson mellan 4-6 miljoner och Dodd och Biden under 2 miljoner. I morgon är det republikanernas tur.

Bill Richardson kritiserar MoveOn.org för attacken på general Petreus.

Rudy Giuliani träffar i dag National Rifle Association en organisation han har ett besvärligt förhållande till. För att få ner brottsligheten i New York använde han bland annat skärpta vapenlagar.

Presidentkandidaterna satsar mer och mer på tv-reklam. Mitt Romney har spenderat klart mest hittills, upp mot 6 miljoner dollar på tv-reklam. Bill Richardson ligger tvåa med 1,9 miljoner och Obama trea med 1,3 miljoner.

2007-09-19

Obama vill sänka skatten med 80 miljarder dollar

Barack Obama fokuserar istället för Irak och sjukförsäkring på ekonomi. Två dagar i rad har han hållit tal om ekonomi och igår presenterade han en skattesänkning för de som jobbar, ägare sin bostäder och pensionörer på 80 miljarder dollar. Han säger att "the wealth of our nation is rooted in the work of our people."

Bråket mellan Giuliani och Moveon fortsätter

Efter Moveon.orgs annons mot general Petreus förra veckan har Rudy Giuliani varit i strid med organisationen. Han framhåller nu i en ny radioreklam att Moveon är USA:s starkaste vänstergrupp och att de attackerar honom eftersom han är deras "worst nightmare". Moveon svarar med att utvidga deras reklam mot Giuliani till nationell nivå.

Samtidigt kommer en video från 1993 när han ställde upp i borgmästarvalet. Han framhåller där att liberaler kan rösta på honom. Klippet kan enkelt användas i negativ reklam mot honom. Marc Ambinder försöker förklara den bakomliggande orsaken med det liberala partiet i New York som inte var liberalt i amerikansk mening (och inte heller verkar vara speciellt liberalt i europeisk mening heller). Hur som helst har nu Rudy fått precis samma typ av video mot sig som plågat Mitt Romney hela kampanjen. Vi får se om det dyker upp mer. På republikaner som har blivit valda i liberala delstater eller städer finns det ju en hel del sånt här att gräva fram troligen.

2007-09-18

Ditt och datt

Först attackerade Moveon.org general Petreus och Vita huset. Sen attackerade Rudy Giuliani Moveon.org och nu attackerar Moveon.org Giuliani.

Rapparen 50 cent säger att han gillar Hillary Clinton. Annars är det Barack Obama som får mest stöd från rapparna.

Alan Keyes som fick storstryk av Barack Obama i 2004 års senatsval ska ställa upp i presidentvalet. Varför är för mig mycket oklart.

Det bidde Mukasey

Som jag rapporterade igår blir det Michael Muskasey som president Bush nominerar till att bli USA:s nästa justieminister. Nu måste hans utnämning godkännas av senaten, vilket troligen kommer gå smärtfritt eftersom demokraterna signalerat att Muskasey är okej.

2007-09-17

Hillary sist ut

Hillary Clinton var sist ut på banan av demokraternas kandidater att presentera sin plan för en allmän sjukförsäkring. Hon fick omedelbart kritik av samtliga andra kandidater, både demokrater och republikaner. Många, däribland Chris Dodd, fokuserar ur olika synvinkel på hennes misslyckande att få igen en sjukförsäkringsreform under makens första mandatperiod. John Edwars menar att hon delvis immiterat hans plan, som han presenterade redan i februari. Mitt Romney menade att hon hämtat inspiration från europeiska byråkrater och att HillCare 2.0 inte kommer vara bättre än 1.0. Barack Obama menar även han att Clintons plan är lik hans egen, men att hans såklart är bättre. Han menar också att han skulle vara bättre på att genomdriva den som president, och framhåller erfarenhet från Chicago där han drev igenom sjukförsäkring för 150 000 personer.

Huvuddragen i Hillarys plan är att de som är nöjda och försäkrade idag får behålla nuvarande upplägg om de vill. De som saknar eller byta ska kunna välja på en mängd privata alternativ. Alla ska betala utifrån vilken inkomst de har. Om jag har förstått det hela så blir planen inte obligatorisk, precis som Obamas.

2007-09-16

En annan Rudy-supporter som justieminister?

Många konservativa har velat se Ted Olsen som ny justieminister efter Alberto Gonzales som formellt avgår imorgon måndag. Demokraterna har dock signalerat att de kommer blockera en sådan utnämning. Ted Olsen stödjer officiellt Rudy Giulianis kampanj och arbetar med rättsfrågor i den.

I stället för Olsen ser det dock ut att bli en annan Rudy-supporter som blir justieminister. Källor inom Vita huset uppger att Michael Mukasey är deras man. Han har rekommenderats av både demokrater och republikaner när Vita huset har sonderat terrängen. Mukasey jobbade under Giuliani som åklagare i New York och stödjer hans presidentkampanj. Hans svärson jobbar i Giulianis advokatbyrå.

Att personer som stödjer Giuliani på rättsområdet framhålls och kanske också blir USA:s justieminister är naturligtvis en fjäder i hatten för honom. Men det är mer än så. Det är på rättsområdet som abortfrågan avgörs och är det område där president Bush fortfarande har helhjärtat stöd av breda lager konservativa. Hans utnämningar till Högsta domstolen har mer än levt upp till förväntningarna. Om Giuliani förknippas med samma typ av domare som Bush gör att skadeverkningarna kring abortfrågan minskas.

Wesley Clark stödjer Hillary Clinton

Inför förra presidentvalet hoppade general Wesley Clark in sent i matchen och många trodde att han skulle ha en hyfsad chans att ta hem demokraternas nominering. Med en general och före detta NATO-befälhavare som kandidat skulle inte republikanerna kunna anklaga demokraterna för att inte klara av frågor om nationens säkerhet. Men omprövad politiker som han var så gick det inget vidare för Clark. In för detta presidentval har det spekulerats en del om han skulle ge sig in i kampen men de spekulationerna kan nu helt läggas i byrålådan. I går gav han nämligen sitt stöd till Hillary Clinton och menade att hon skulle bli en mycket bra commander in chief.

Som av en händelse så kommer Clarks nya bok ut på måndag och Hillary menade att hon såg fram mot den.

Rudy mot Hillary

Båda toppkandidaterna i respektive parti är nog glada att de får puckla på varandra istället för andra i deras eget parti, men gladast är nog Rudy Giuliani. Med Fred Thompson på banan har hans ledning minskat ytterligare och han behöver bekräfta sin ställning som front runner. Det har han gjort genom att attackera både MoveOn.org för deras annons mot general Petreus och samtidigt passat på att attackera Hillary Clinton för att hon, enligt Giulianis kampanj, antytt att Petreus ljuger om framgångarna i Irak. När Hillary Clinton bestämde sig för att slå tillbaka kunde han tacka sin lyckliga stjärna.

2007-09-14

Ditt och datt

Rudy Giuliani slår tillbaka mot MoveOn.org som hade en annons i NY Times där de kallade general Petreus för general Betray-us. Han kör en egen annons i tidningen och passar dessutom på att ge en känga till Hillary Clinton.

Fred Thompson byter fot och kommer ut som motståndare till No Child Left Behind, president Bushs stora skolreform som sattes i sjön tidigt i hans första mandatperiod. Hans kritik sträcker sig dock inte till de stora federala pengar som programmet innehåller - som kritiserats från en del republikaner - utan att testen i programmet slår fel. 2001 stödde han införandet av programmet.

Club for Growth attackerar återigen Mike Huckabee och startar en hemsida med namn Tax Hike Mike. Inför Ames straw poll i augusti körde Club for Growth tv-reklam mot Huckabee. Han menar dock att han inte alls var en skattehöjare som guvernör i Arkansas, utan en skattesänkare.

Mer positivt för Mike Huckabee är att han efter den framskjutna positionen i Ames har fått mer och mer uppmärksamhet i media. AP har bland annat ett reportage om honom.

Irak II

President Bush meddelade som ni säkert läst på annat håll att trupperna i Irak ska börja minska redan i höst med målet att vara tillbaka på ungefär samma nivå sommaren 2008 som innan truppförstärkningen i år. Allt i enlighet med vad general Petreaus rekommenderat. Han myntade också uttrycket "return on success". Trupper dras tillbaka om framgång nås.

Demokraterna är mycket kritiska och säger att Bush gör för lite och för sent och att han fortfarande inte har någon trovärdig strategi för att avsluta kriget.

Republikanerna har dock blivit lite kaxigare på senare tid. De vet att demokraterna visserligen argumenterar i medvind, men också mot en bristande logik. Om det amerikanska folket tror att framsteg har skett tackvare truppförstärkningen så tror man indirekt att demokraterna hade fel när de motsatte sig den. Bush säger nu också att trupper kommer dras tillbaka, om framgång först nås. Inte heller det en orimlig logik. Men allt hänger på det lilla ordet om, "om amerikanska folket tror...". Frågan är om de gör det. Förtroendet för Bush är lågt, förtroendet för militären är högre. Det krävs en ganska lång tid av positiva nyheter från Irak för att vända opinionen efter den enorma mängd negativa nyheter som strömmat därifrån de senaste åren.

2007-09-13

Warner efter Warner

John Warner lämnar sin plats i senaten nästa år och Mark Warner vill fylla den. I dag lanserade förra Virginia-guvernören och förmodade presidentkandidaten som inte blev kandidat att han kandiderar. Om han vinner innebär det att Virginia som så sent som 2006 hade två republikanska senatorer, 2008 har två demokratiska. Mark Warner har försökt komma in i senaten en gång tidigare, 1996. Då förlorade han mot - John Warner.

Kampanjlanseringen sked endast på internet. En hemsida, markwarner2008.com har öppnat och en YouTube-film innehåller ett kort budskap om att det de uträttade i Virginia under hans ledarskap också kan uträttas i hela landet. Bipartisan, alltså samarbete över partigränserna, är bärande tema och ett måste i Virginia som i president- och senatsval ofta röstar republikanskt. Demokraten Jim Webb vann 2006 därför att republikanen George Allen drev en inkompetent kampanj, men också för att han positionerade sig i mitten.

Republikanerna har svarat omedelbart med en motkampanj, www.dontmarkwarner.com. Där framställer de honom som en skattehöjande liberal och radar upp hans brutna vallöften.

Här är Warners lanseringsvideo:

Irak

Det är naturligtvis frågan som totalt dominerar amerikansk debatt just nu. Efter general Petreaus rapport till kongressen har presidentkandidaterna tampats om att ta ledningen i debatten. Hillary Clinton försökte ta initiativet genom att sin vana trogen skicka ett brev till Vita huset och president Bush. Hon har tidigare fått bra media genom brevväxling med Vita huset och Pentagon. (Dessutom har hon blivit endorsad av brevbärarnas fackförbund.)

Barack Obama ger sig istället in i debatten med ett stort Irak-tal som han höll igår i Iowa. Där la han fram en ny och bredare Irakstrategi i fyra delar, jag saxar från First Read:

1) Commencing in an immediate withdrawal of one or two brigades (3,500 or 7,000 troops) a month; 2) a pressing effort for political stability, with aid from a United Nations constitutional convention; 3) increased regional diplomacy, especially with leaders of Syria and Iran; and 4) humanitarian intervention and financial aid to help stem the effects of current and future sectarian violence.

Han tänker också behålla ett antal soldater på plats för att bekämpa terrorister och träna irakiska soldater. Något som både John Edwards och Bill Richardson reagerat mot.

I en annan del av Iowa rullade John McCains "No Surrender"-tour vidare och han varnade där för ett snabbt tillbakadragande.

Situationen och den senaste utvecklingen i Irakfrågan är ett möjligt dilemma för demokraterna. Om nu amerikanska folket tror på militären att framsteg görs rent militärt i Irak och att Bushs strategi därmed delvis har funkat, vad ska då demokraterna säga? Dessutom väntas Bush ikväll följa militärens rekommendation och planera för ett tillbakadragande av en del trupper nästa sommar. I ett sånt läge kan det vara svårt att hävda att alla trupper ska dras tillbaka omedelbart. Skulle situationen i Irak ytterligare förbättras tills dess, ja då kan det bli riktigt knivigt om man låst sig för hårt i en position. Kandidater som Edwards och Richardson har gjort just det, medan Obama och Clinton ligger lite bättre positionerade inför en sån utveckling. Just nu har republikanerna chansen att återta lite av kommandot i debatten.

Om denna situation uppkommer återstår att se men vi kan notera att Bushs job approval långsamt har segat sig uppåt senaste tiden (från ett urkasst utgångsläge) och att hans förtroende i Irakfrågan också ökar. Det har till och med rapporteratas i svensk media.

2007-09-12

Ditt och datt

President Bush funderar enligt uppgift på att utse Ted Olsen till ny justieminister. Det skulle vara positivt för Rudy Giuliani som har fått stöd av Olsen inom det juridiska området.

Rudy Giuliani är den mest respekterade kandidaten med ett betyg från väljarna på 5,5 (av 10), knappt före Hillary Clinton (5,3), Barack Obama (5,2), John McCain (5,2) och John Edwards (5,0).

Mark Warner kommer bestämma sig nästa vecka om han kommer ställa upp i senatsvalet i Virginia. Han ska ta ett sista snack med familjen innan han meddelar omvärlden sitt beslut. I en opinionsmätning skulle han vinna överlägset över den republikanska kandidaten Tom Davis med 57-30 och möjliga kandidaten Jim Gilmore med 54-34. Många trodde att Mark Warner skulle ställa upp i presidentvalet och Gilmore är före detta republikansk presidentkandidat.

Hillary Clinton kör sin första tv-reklam i New Hampshire. Det har varit mycket prat om erfarenhet kontra förändring. I reklamfilmen står Hillary för båda sakerna.

2007-09-11

Brownbacks kampanj går sisådär

The Hunt for Red November

Naturligtvis var uppmärksamheten stor kring Fred Thompson när han till slut lanserade sin kampanj, men jag får ändå känslan när jag läser i efterhand att den inte var enorm. Värt att notera är också att de andra kampanjerna har nu haft mycket god tid för att förbereda sig för hans inträde. Det har duggat av olika mindre kritiska rapporter, bland annat kring hans arbete som lobbyist. Det pratas och skrivs också en hel del om att han är försent ute. Stu Rothenberg resonerar om saken och har ett par poänger. Att han väntade tills efter sommaren gav både Mitt Romney och Mike Huckabee chansen att få fotfäste i opinionen. De slåss i stor utsträckning om precis samma väljare och det blir klart svårare för Thompson att vinna med de båda starkt med i racet.

Jag tror dock inte att hans sena intåg är någon katastrof. Han ligger fortfarande på en klar andraplats i opinionen och vi vet av historien att saker och ting kan ändras mycket snabbt i primärvalstider.

Thompson började sin kampanjlansering genom ett framträdande hos Jay Leno. Det skedde direkt efter att de andra republikanska kandidaterna debatterat i Fox News. I samband med debatten körde Thompson en reklamfilm i Fox där han uppmanade folk att besöka hans hemsida nästa dag för att följa hans announcement. Så nästa dag var det då dags. På hemsidan lades en film upp där Thompson pratar en god stund om varför han vill bli president och en hel del om sitt eget liv och bakgrund. Sen bar lanseringskampjen av först till Iowa, sen till New Hampshire och avslutades i South Carolina. Ni hittar bra beskrivningar hos First Read om vad som hände och sades i Iowa och South Carolina.

Vad är då detta med The Hunt for Red November? För det första bör man veta att Fred Thompson spelade en amiral ombord på USS Enterprise i filmen The Hunt for Red October. För det andra att republikanerna är det röda partiet i USA och att valet är i november. På Fred Thompsons hemsida är The Hunt for Red November namnet på en kort biografi om kandidaten.

Om vi avslutar med en snabb titt på opinionen så är det lite svårt att avgöra. Mätningarna som kommit de senaste dagarna är gjorda under eller precis före han officiellt lanserade sin kampanj. Vi kommer få vänta någon vecka innan vi ser någon trend. Men en liten bump uppåt har han fått hos exempelvis Rasmussen och den kommer säkert synas i andra undersökningar också.

2007-09-10

Tillbaka

Hej vänner. Känns hemskt att jag varken kunnat uppdatera något och dessutom varit helt avskärmad från allt som hänt over there. Att vara ombud på ett landsmöte kräver ens full uppmärksamhet nästan dygnet runt. I dag är det dessutom kommunfullmäktige så förvänta er inte några enorma mängder inlägg under dagen. Men i morgon, då jädrar!

2007-09-05

Ditt och datt

Rudy Giuliani har till slut hottat upp sin hemsida med fler funktioner och har nu även närvaro på Facebook och MySpace. Av de tyngre kandidaterna är han den som, enligt min mening, har haft klart sämst hemsida.

Skandalomsusade senatorn Larry Craig verkar vara en velig typ. Först erkände han någon form av ofredande på en herrtoalett. Sen sa han att han ångrade erkännandet och inte hade gjort något fel. Trots det skulle han ändå avgå, meddelade han. Nu säger han att han kanske har ångrat sig.

John McCain håller låda på ett valmöte och kallar en student som frågar om hans ålder för "you little jerk":

Thompson på banan

Fred Thompson lanserar sin kampanj i morgon den sjätte september och missar därmed republikanernas debatt i kväll. Han kommer trots det ändå befinna sig en del i etern. Dels genom en ny tv-reklam, kallad "Debate", som körs på Fox News under debatten. På torsdagen kommer dessutom ytterligare en reklamfilm som även den kommer köras i Fox.

I reklamen sitter Fred Thompson ensam i ett rum med en amerikansk flagga bakom sig. Vad jag förmodar är något som ska likna en presidents tal till nationen, i alla fall låter det så:

"Today, as before, the fate of millions across the world depends upon the unity and the resolve of the American people. We can't allow ourselves to become a weaker, less prosperous and more divided nation."

Reklamfilmen avslutas med hans nya kampanjtema Security, Unity, Prosperity.

Dessutom kommer Thompson troligen medverka i kväll i Jay Lenos Tonight Show.

Turbulensen inom kampanjen verkar dock inte helt ha lagt sig. I går fick ytterligare en kampanjarbetare gå efter att ha bara jobbat i kampanjen ett par veckor. Det är ingen tung avgörande medarbetare, bara en i mängden, men dessa nyheter verkar inte ta slut för Thompson.

Det ska bli oerhört intressant att se hur hans intåg på banan kommer påverka opinionen mot Mitt Romney och Rudy Giuliani. Han kommer säkert få en bump upp inledningvis, men kommer det hålla?

Få uppdateringar

De senaste dagarna har jag inte skrivit så mycket, helt enkelt därför det inte hänt så mycket intressant. Men nu börjar det lossna igen.

Jag kommer troligen inte kunna uppdatera alls från och med i morgon till söndag. Jag befinner mig nämligen på folkpartiets landsmöte som ombud vilket är en tämligen betungande uppgift.

2007-09-03

Edwards plockar hem två fackföreningar

Han blev snuvad på fackföreningen IAM:s stöd av Hillary Clinton men har idag fått stöd av stål- och gruvarbetarnas fackföreningar. Stålisarna är USA:s största fackförening för industrin med 850 000 medlemmar. De gav 2004 1,2 miljoner till federala kandidater och 2006 hela 2,6 miljoner. Gruvabetarna gav 2004 510 000 dollar och 2006 nästan lika mycket.

John Edwards har tidigare fått snickarförbundets stöd.

2007-09-02

Ditt och datt

Mitt Romney är tillbaka i etern med tv-reklam i Iowa och New Hampshire. I videon är en flåsande Romney ute på en joggingtur samtidigt som hans bakgrund som framgångsrik affärsman och räddare av OS i Salt Lake City framhålls.

Samkönade äktenskap hjälper ovan nämnda Romney i Iowa. En domare i delstaten har beslutat att det inte går att förbjuda samkönade äktenskap vilket gör det fritt fram för homosexuella att gifta sig. Mitt Romney reagerade omedelbart med ett fördömande vilket stärker hans ställning hos de socialkonservativa i Iowa.

De fyra första delstaterna att rösta - tycker de själva i alla fall - har gått ihop och uppmanat kandidaterna att lova att de inte ska kampanj i några delstater som bryter mot partiernas regler och håller för tidiga val. De fyra är Iowa, Nevada, New Hampshire och South Carolina. Samtliga demokratiska kandidater har skrivit på, med Hillary Clinton sist ut. Först var Chris Dodd.

John Edwards trodde så sent som förra veckan att han skulle få stöd av fackföreningen IAM. Men tji fick han, deras stöd gick i stället till Hillary Clinton.

Hillary Clinton har hos David Letterman presenterat hennes tio viktigaste vallöften:

Warner påverkar valet

Republikanska senatorn John Warner meddelade häromdagen att inte ställer upp för ytterligare en period vilket lämnar hans plats i Virginia vidöppen. En av favoriterna till att vinna den är Mark Warner (inte släkt) som var guvernör i Virginia fram till 2005. Han var också en av de som ansågs ha stor chans att vinna den demokratiska presidentnomineringen tills han meddelade förra året att han inte ställer upp. Han var dock noga med att inte utesluta framtida politiska uppdrag. Han omnämns därför som en mycket möjlig vicepresident-kandidat, men utesluts från det ifall han skulle ställa upp i senatsvalet.

En annan som direkt kastade in sin hatt i ringen är republikanska kongressledamoten Tom Davis. Han kan möta hårt motstånd från en annan föredetta Virginia-guvernör, Jim Gilmore, som gav upp sitt försök att vinna den republikanska nomineringen förra månaden.

Demokraterna har medvind inför kongressvalet 2008. De har majoritet i senaten med 51-49 och 22 av 34 platser som väljs nästa år tillhör republikanerna. De har alltså färre chanser än demokraterna att vinna över platser från motståndarna. Dessutom är båda senatorerna som meddelat att de inte ställer upp för en ny period republikaner. Förutom Warner också Wayne Allard i Colorado. Att utmana en sittande senator är alltid svårare än att vinna en öppen plats.

John McCain försöker igen

John McCain försöker nu återlansera sin kampanj genom fokus på hans bakgrund som krigsveteran och rakryggad politiker. Han kommer vara mycket aktiv i debatten kring Irak som kommer ta ny fart nu i september när befälhavaren i Irak general Petreus rapport kommer till kongressen. Han ger sig sen ut på en "No Surrender"-tour tillsammans med gamla krigskamrater. Han kommer även under september hålla två policytal, ett om miljö och energi, ett om sjukvård.

Som grund för detta ligger den 12 minuters video som börjar med att han som krigsfånge i Vietnam uppger sitt namn, grad och nummer till en utländsk intervjuare. I videon framhålls just McCains viljestyrka, "maverick spirit" och "rebellious streak". Det liknar den bild som nästan funkade hela vägen förra gången McCain försökte bli president, år 2000.

Äntligen Thompson

Den största nyheten medan jag var borta är naturligtvis att skådisen och förra senatorn Fred Thompson nu äntligen tillkännagett att han officiellt lanserar sin kampanj den 6 september. Jag skriver äntligen eftersom hans testing the waters-kampanj har pågått ganska länge nu. Han kommer sedan ge sig ut på turne till Iowa, New Hampshire, South Carolina och Florida för att avsluta i hemmastaten Tennessee.

En del menar nu att han har missat sin chans. Han steg under våren och början av sommaren snabbt i opinionen men har sedan dess planat ut och tappat svagt till Giuliani. Jag tror inte att hans tajming är så fel. Hade han lanserat kampanjen redan i juni eller juli hade den inte varit redo. Omsättningen av kampanjpersonal hade blivit större nyheter, fundraisingen hade inte kommit igång ordentligt och blivit negativa stories och så vidare. Nu är hans kampanj redo och har förhoppningsvis, för honom, den mesta turbulensen bakom sig.

Enligt Marc Ambinder kommer kampanjens slogan vara: Security, Unity and Prosperity.