2007-03-31

Hektiska dagar för kampanjerna

Kl 24.00 amerikansk tid kommer kampanjerna att rapportera in till FEC hur mycket pengar de har fått in det första kvartalet. På slutet har man samlat in pengar med en rasande frenesi. De stora kampanjerna vill slå knock på de andra och de mindre vill visa oväntad styrka och därmed få mer uppmärksamhet framöver.

Förra gången det begav sig överraskade John Edwards med ett mycket stark resultat som la grunden för hans senare framgångar.

The Hotline gissar hur mycket pengar respektive kandidat har fått in, utifrån efterforskningar hos stora givare etc:

Hillary Clinton - 23-30 miljoner dollar
Barack Obama - 18 -24 miljoner
John Edwards - 13-17 miljoner

John McCain - 18-22 miljoner
Mitt Romney - 19-21 miljoner
Rudy Giuliani - 12-15 miljoner

Om detta skulle stämma kan alltså Barack Obama ha dragit in mer eller lika mycket pengar som Hillary Clinton. Det skulle stärka hans ställning rejält. John McCain har de senaste dagarna pratat om att de inte kommer nå sina mål, att resultatet inte blir så bra eftersom de kom igång så sent. Kommer han från den positionen och det visar sig att han dragit in mest kan det bli nyckeln till att hans kampanj igen vänder uppåt. Och kanske kan Giulianis svaga resultat bli inledningen på en nedåtgående trend. Giulianis kampanj verkar dock vara den mest avslappande.

Efter att pengarna är insamlade så kommer flera kandidater bege sig till Iowa. Barack Obama och Chris Dodd redan under lördagen. Joe Biden och Hillary Clinton ansluter på måndag och Rudy Giuliani på tisdag.

2007-03-30

Forbes för Giuliani

Steve Forbes är chefredaktör till tidningen Forbes och ägare till Forbes Inc och har två gånger försökt bli republikanernas presidentkandidat. 1996 gick det ganska hyfsat, han vann i Delaware och Arizona. 2000 drog han sig ur tidigt. 1996 gick han till val på en libertariansk plattform med införande av platt skatt som huvudfråga. 2000 flörtade han mer med de socialkonservativa krafterna i partiet och var nu motståndare till abort, till skillnad från -96. Han har trots det fortfarande förtroende hos många libertarianer.

I en artikel i Wall Street Journal skriver han varför han väljer att stödja Rudy Giuliani och bli delad ordförande för hans kampanj:

"Most Americans know that Mr. Giuliani turned around America's largest city. They know he cut crime and welfare in half; they know that he improved the quality of life from Times Square to Coney Island and everywhere in between. And they witnessed his Churchillian leadership following the terrorist attacks on 9/11. Less well known is the mayor's fiscal record. Nonetheless, conservatives will find it impressive. ... He cut taxes and the size of government and turned an inherited deficit into a multibillion dollar surplus."

En viktigt värvning av Giuliani. Forbes blir en stark hjälp i fundraisingen och även för att locka de många libertarianer som idag är väldigt missnöjda med det republikanska partiet.

Jobbigare för Obama

Som jag har förutspått (vilket inte kräver någon större mental kapacitet) börjar det bli lite jobbigare för Barack Obama nu. Media börjar behandla honom på ett annat sätt. Under två år har de hyllat allt han har gjort och starkt bidragit till hypen. Nu lyfter de istället upp små, ganska löjliga misstag han gör och förstorar dessa. Chicago Sun-Times listar hans misstag och The Politico skriver på samma tema.

AP kommer dock med lite mer relevant kritik - vad vill han egentligen? Vad vill han driva för politik? En sak är att ena landet, att kampanja som en outsider, men vad vill han? Flera besökare var besvikna när Obama pratade vård på ett forum i Las Vegas. John Edwards har en detaljerad plan, Hillary Clintons erfarenhet på området är det ingen som tvekar på, men Obama? Vad vill han?

Obama ska inte få panik, det är ett tag kvar tills Iowa röstar i januari nästa år, men hans bristande erfarenhet kommer bli ett stort problem för honom.

Thompson har fått bra genomslag

Fred Thompson fortsätter att prestera bra i opinionsundersökningarna. I några första undersökningar efter att han sa att han funderade på att ställa upp landade han direkt på runt 10 procent i några tidiga delstater. Nu har det kommit några nationella undersökningar och han hamnar även där runt 10 procent. I Fox undersökning får han 9 procent, hos Zogby 9 procent och hos USA Today 12 procent.

2007-03-29

Sjukdomen ger Edwards kampanj fart

Det som på sikt jag tror kan kraftigt skada John Edwards kampanj och tvinga honom att sluta har på kort sikt gett honom medvind. Hans onlinefundraisning har ökat med 50 procent de senaste dagarna erfar LA Times. Washington Post noterar samma sak och menar att 24 000 email strömmande in till kampanjen på 24 timmar.

En ny undersökning bekräftar att amerikanska väljare stödjer hans beslut att fortsätta kampanjen. 57 procent säger att han fattade rätt beslut, 24 procent tycker han borde avslutat den omedelbart.

Charlie Cook, en av dessa politiska nördar, sätter den kanske mest mänskliga aspekten på Edwards beslut. Han gör det utifrån en politisk analys, det är hans jobb, men ställer en fråga som få hittills har ställt. Diskussionen om John och Elizabeths beslut att fortsätta kampanjen har först som om de saknar barn. De har en nästan vuxen dotter men också två små barn, sex och åtta år. Deras far kommer nästan vara helt borta ur deras liv under denna mycket kritiska period, och deras mor till stor del också. När det börjar gå upp för folk, hur reagerar de då?

2007-03-28

Skoj med McCain

Någon lustigkurre kom på att John McCains MySpacesida använde grafik från hans sida. Ändrar man då i grafiken så ändras det hos alla som länkar till det. Det var precis vad han gjorde. Därför kunde man läsa följande ett tag på sidan:

"Today I announce that I have reversed my position and come out in full support of gay marriage…particularly marriage between two passionate females."

Hihihi, sanslöst roligt!

2007-03-27

Smått o gott från over there

En medhjälpare till senator Jim Webb arresterades igår för att försökt ta med sig en laddad pistol in i senatsbyggnaden. Spekulationer säger att det var Webbs pickadoll som han lämnade till medhjälparen när han skulle iväg på en flygresa. Dessa jänkare.

60 procent av väljarna tycker att John Edwards gör rätt som fortsätter kampanjen trots fruns cancer. 29 procent tycer att han ska dra sig ur. Och nästan 40 procent tror att cancern kommer att tvinga honom att dra sig ur kampanjen senare. Han får också en skjuts uppåt i opinionen. Till 14 procent från 9 i förra mätningen för tre veckor sedan.

Tom Vilsack endorsade igår Hillary Clinton i presidentvalet. Han kommer att kampanja för henne. Vilsack blir nu delad ordförande i hennes kampanj och ryktet säger att Clintons kampanj har lovat att hjälpa honom med den skuld på 430 000 dollar hans egen kampanj hann dra på sig.

Enligt Washington Post så funderar fortfarande New Yorks borgmästare, dollarmiljardären Michael Bloomberg, på att ställa upp i presidentvalet.

Hillary Clinton visade sin styrka när hon drog in 2,6 miljoner dollar på en fundraiser i Hollywood. Ungefär dubbelt så mycket som rivalen Barack Obama som det pratades så mycket om när han besökte änglarnas stad.

2007-03-25

Demokrater om vård

Demokraternas presidentkandidater var igår i Las Vegas för att göra det man brukar göra i den stan, prata sjukvård. Alla lovar universal health care men är olika konkreta hur det ska gå till. Hillary försökte som First lady på 90-talet med en plan som döptes till HillaryCare. Det var en tjock lunta som sköts ner av republikanerna och aldrig bidde någonting. Det ger henne faktiskt större trovärdighet i frågan. Alla kandidater sedan hur länge som helst har lovat universal health care, men ingen har lyckats. Hon har provat en gång och vet hur svårt det är. Har hon lärt av misstagen, vilket hon säger att hon har, så ökar det chanserna att hon lyckas nästa gång hon försöker.

Den som är mest konkret är John Edwards. Han säger att hans plan kommer kosta mellan 90-120 miljarder dollar årligen och detta ska han betala genom höjda skatter. Bill Richardson är luddig om finansieringen och påstår att han ska få det gjort under hans första år i Vita huset. Extremt osannolikt. Obama har ännu ingen plan. Chris Dodd, Dennis Kucinich, Mike Gravel var också ganska luddiga.

2007-03-24

En ny skådis i Vita huset?

När jag först hörde Fred Thompsons namn nämnas i presidentspekulationerna trodde jag att det var ytterligaren en av dessa outsiders utan någon chans. Jag kände inte igen hans namn, men tyckte mig svagt känna igen hans utseende. Det visade sig inte ha något med hans politiska gärning att göra, utan hans andra karriär som skådespelare. Han har på senare år spelat Arthur Branch i Law & Order och syntes i början på 90-talet i filmer som Red October, In The Line of Fire och Die Hard II.

1994 vann han enkelt en plats i senaten i specialvalet i Tennessee för att fylla Al Gores plats. Han vann lika enkelt återval tre år senare men slutade i senaten 2002. Då hade han gjort sig känd som en äkta amerikansk konservativ. Mot abort, mot vapenkontrollagar, för skattesänkningar, för en liten statsmakt och har ett nästan klockrent konservativt röstande bakom sig i senaten.

Det som gör honom riktigt intressant är de nya opinionsundersökningarna som har kommit de senaste dagarna med hans namn med. Han gör riktigt bra ifrån sig. I Iowa går han förbi Mitt Romney och Newt Gingrich direkt till tredje plats med 12 procent. I New Hampshire går han direkt till 10 procent, med Romney och Gingrich inte långt före sig. Nästan samma sak i Texas, där han hamnar på 12 procent, lika med Romney och en procentenhet före Gingrich.

Det ger honom en bit kvar upp till McCain och Giuliani men är mycket imponerande siffror för någon som för första gången bara säger sig fundera på saken och inte alls varit med i spekulationerna tidigare och därmed fått anhängare. Det här ska bli spännande att följa.

Thompson framträdande i Fox News Sunday, där han diskuterar en eventuell kandidatur och hans inställning i några sakfrågor, kan ni hitta i min YouTube-kanal.

Vilsack endorsar Hillary

Tom Vilsack var bland de första att officiellt bli presidentkandidat, och först med att dra sig ur. Sedan han gjorde det har de andra kandidaterna jobbat för att få hans stöd. Nu ser det ut som Hillary Clinton har vunnit den kampen. På måndag förväntas han endorsa Hillary.

Vilsack slutade i november som framgångsrik guvernör i Iowa, den delstat som röstar först av alla. Därför är hans stöd viktigt. Förutom att en del av de som tänkte rösta på honom nu går över till Hillary så skickar det också en signal om hennes styrka. John Kerry funderade 2004 på Vilsack som vicepresidentkandidat och förmodligen siktar han på det nu genom att ge sitt stöd till Hillary.

I den senaste undersökningen från ARG så ser vi att Hillary Clinton leder med en procentenhet i Iowa. 34 procent mot tvåan John Edwards 33 procent. Barack Obama följer på 16 procent, som tappar från 23 procent i februarimätningen.

Hos republikanerna delar Rudy Giuliani och John McCain förstaplatsen med 29 procent vardera.

2007-03-23

JoinRudy2008

Rudy Giuliani har länge haft en ganska torftig hemsida. Men nu blir det andra bullar. Sidan innehåller det som alla presidentkampanjsidor gör nu för tiden, videos, länkar till olika communities och möjlighet att själv bli involverad med exempelvis fundraising. De verkar dock inte ha jobbat lika hårt som exempelvis Barack Obamas kampanj på communitydelen, men det kanske kommer.

Intressant är att man nu lanserar honom som Rudy, kort och gott. Skulle vara intressant att se alla undersökningar och diskussioner som ligger bakom ett sånt beslut. Uppenbarligen vet man att han har en mycket hög igenkänningsfaktor, och dessutom ett något udda namn. Skulle vara svårare med "John". Möjligen har undersökningarna visat någon svaghet i att han upplevs för lite, eller kan komma att upplevs, som en trevlig, hygglig person. Som Bush.

När man kort beskriver politiken på hemsida ser man tydligt hur de bemöter olika svagheter i hans kandidatur. Om abort:

"He’s proud that adoptions increased 66% while abortions decreased over 16% in New York City when he was Mayor. But Rudy understands that this is a deeply personal moral dilemma, and people of good conscience can disagree respectfully. Ultimately he believes that it is a decision between a woman, her doctor, her family, and her God."

Om vapenlagar:

"When he was Mayor of a city suffering an average of almost 2000 murders a year, he protected people by getting illegal handguns out of the hands of criminals. As a result, shootings fell by 72% and the murder rate was cut by two-thirds. But Rudy understands that what works in New York doesn’t necessarily work in Mississippi or Montana."

Om äktenskap:

"Rudy Giuliani believes marriage is between a man and a woman. He does not - and has never - supported gay marriage. But he believes in equal rights under law for all Americans. That's why he supports domestic partnerships that provide stability for committed partners in important legal and personal matters, while preserving the sanctity of marriage between a man and a woman."

Och sist men inte minst finns en välfylld butik med Rudy-grejor som undertecknad tänker göra en beställning i - om dom nu skickar grejor utomlands.

JoinRudy2008.com.

Kris för John Edwards

I slutet av presidentvalet 2004 fick John Edwards fru Elizabeth diagnosen bröstcancer. Efter behandling ansågs hon frisk men igår meddelade John och Elizabeth att cancern finns kvar och att den har spritt sig till skelettet. Kampanjen ska dock fortsätta med oförändrad styrka, sa de två. Förutom en djup personlig tragedi för deras familj så är det naturligtvis mycket allvarligt för kampanjen, som frun Elizabeth är högst delaktig i. Hon sa bland annat detta på pressträffen:

"It's not about John Edwards. If it were it would be easy to give it up."

Men jag sätter ändå stora frågetecken kring kampanjen. Det är möjligt att de kör på som förut, men jag tror cancern kommer sätta stopp för John Edwards möjlighet att bli president. Cancern verkar så allvarlig att läkarna inte pratar om att bli bra, utan om hur många år hon har kvar att leva. Hur många år det blir kan ingen säga. Att lägga en röst på John Edwards blir alltså ett stort risktagande. Tänk om Elizabeth går igenom mycket svår behandling och till och med avlider under själva presidentkampanjen. Vad gör John då? Avbryter kampanjen? Tar en paus? Kampanjar vidare? Omöjliga frågor - som alla väljare kommer ställa sig. Och detta kommer naturligtvis också påverka hans fundraising. Som The Fix skriver så ser de som skänker pengar till en kampanj det som en investering. Är investeringen för osäker så skräms investerarna bort.

Edwards familj verkar blanda stor framgång med djup tragedi. Båda två är drivna, mycket kompetenta människor. De har varit i framgångsrika i det de företagit sig. Men som familj fick de ett hårt slag när sonen Wade dog bara 16 år gammal. Nu har de tuffa beslut framför sig, och en hemsk väntan i kampen mot cancern. Jag önskar dom all lycka till.

2007-03-22

New York flyttar också

Då verkar även New York ha bestämt sig för att flytta sitt primärval från den 4 mars till den 5 februari. För en vecka sedan bestämde sig Kalifornien för samma sak. Flera stora och små stater funderar på att flytta sitt primärval dit.

Skaparen avslöjad

Inte den skaparen alltså. Skaparen av reklamfilmen som attackerade Hillary Clinton. Enligt The Fix så heter han Philip de Vellis och jobbade, via en reklambyrå, för Barack Obama. Hans kampanj var dock snabbt ute och förnekade att de hade någon kännedom om reklamen. de Vellis är nu f.d. anställd i företaget.

Money, money, money

Som jag skrivit några gånger tidigare så pågår det så kallade the money primary nu. Den 31 mars ska kampanjerna rapportera in till Federal Election Committee, FEC, hur mycket pengar de fått in och vad de gjort med dom. Det gäller då att visa de andra kampanjerna och media hur framgångsrik man varit. Washington Post försöker spå i hur stora kassakistorna kommer att vara den 31 mars.

Via sidan PolitcalMoneyLine kan man följa rapporter och granskningar av lobbyister, politiker och partier. Där kan vi bland annat läsa oss till att Newt Gingrich drar in en hel del pengar, trots att han inte bundit sig vid någon presidentkampanj. Ungefär en miljon dollar i höstas och en miljon dollar så här långt i år.

Hillary Clinton fick in drygt elva miljoner dollar förra året från givare i New York till hennes senatskampanj. Det var den stat hon samlade in klart mest i. Tvåa kommer Kalifornien med drygt tre miljoner dollar.

PAC:s, Political Action Committees (typ lobbyister), från näringslivet i USA gav under 2005 och 2006 311 miljoner dollar till federala kandidater. Fackföreningarna stod för störst summa, 59,5 miljoner dollar, tvåa kommer finans- och försäkringsbranschen med 52,3 miljoner och trea hälsoindustrin med 40,8 miljoner. Totalt gick 55 procent till republikaner och 45 till demokrater. En minskning i skillnad med en procentenhet sedan 2003-2004.

Och så kan vi läsa att en organisation som kallar sig Vietnam Veterans Against John McCain bildades i slutet av februari.

2007-03-20

Attacken på Hillary har ingen effekt

"The ad, fashioned after an Apple ad from 1984, got tons of airtime earlier this week as the cable networks and talking heads buzzed about how creative it was, how technology is changing politics and what it all means for the future.

Here’s a news flash: the "ad" will have no political impact. Entertaining: Absolutely. Creative? Certainly. An interesting example of modern technology? Sure. But the ad won’t change any votes."

Stu Rothenberg om attacken på Hillary Clinton i form av en reklamfilm som sprids via nätet, som jag skrev om imorse.

En svensk riddare av Cato

Stort grattis till Johan Norberg som blivit senior fellow vid Cato Institute i Washington D.C. Cato är en av världens mest betydelsefulla och inflytelserika tankesmedjor och utan tvekan världens ledande libertarianska tankesmedja. Tursamt för oss är att Johan ändå bor kvar och verkar i Sverige. Att amerikanerna får en större dos svensk liberalism är bra, men vi vill inte ge ifrån oss allt.

Attack på Hillary

En ny tv-reklam sprids där Hillary Clinton attackeras. Miljön är ur Orwells bok 1984. Den är välgjord och påkostad och gör i slutet reklam för BarackObama.com. Hans kampanj säger dock att den inte har något med saken att göra. Vem som har det är fortfarande oklart.

Ni kan se filmen här.

2007-03-18

Rothenberg har svårt att tippa

Politiska analytikern Stu Rothenberg har svårt att tippa valutgången. Han säger att det är svårare än på länge. Istället räknar han upp anledningar varför de olika kandidaterna inte kommer att vinna. Det blir lätt så när man läser och sätter sig in lite djupare i valet. Man ser bara nackdelarna hos kandidaterna. De stora hindren varför de inte kan bli valda. McCain är för gammal, Obama för svart, Romney mormon osv.

Hans artikel är läsvärd hur som helst.

2007-03-17

Föredetting

John McCain är som jag skrivit tidigare en politiker jag beundrar. Men hans chanser i det här presidentvalet känns mycket små, även om han gör hyfsat ifrån sig i opinionsundersökningarna. Den här artikeln beskriver precis hur känslan är runt McCains kampanj. Han försöker upprepa det han gjorde för åtta år sedan, fast lite bättre. Men instället känns det bara väldigt före detta.

Gräv inte skyttegravar mellan liberaler!

Undertecknad och Niklas Frykman, högsta politiska företrädare för folkpartiet i Norrköping och Eskilstuna, kritiserar idag Erik Ullenhag i en debattartikel via Liberala Nyhetsbyrån. Ni kan läsa den på min andra blogg.

2007-03-15

Smart Hillary!

Hillary Clinton sa i tisdags att om hon vinner valet så kommer hon behålla en del militär trupp i Irak för att "bekämpa Al Qaida, iransk aggression, försvara kurderna och stödja irakisk militär". Förbaskat smart! Nu menar jag inte för själva situationen i Irak (fler trupper borde in i landet än vad Bush har skickat) utan politiskt.

Hillary har, som det i allafall uppfattats i media, gått längre och längre i pratet om trupptillbakadragande för att blidka vänstern i partiet. Det är dock ingen värst hållbar strategi om man sedan vill vinna själva presidentvalet. Visserligen delar även mittenväljarna åsikten att trupperna ska tas tillbaka, men du vinner inga presidentval som vänsterkandidat i USA. Hillary behöver hålla sig i mitten.

Genom att säga att det nuvarande kriget ska avslutas och trupper tas tillbaka och samtidigt säga att trupper ska finnas kvar för att bekämpa Al Qaida så håller hon med båda sidor samtidigt. Det kan ju låta förbaskat korkat, men som hon framställer det så tror jag inte det blir ett problem. Om någon kandidat argumenterar för att USA inte ska bekämpa Al Qaida så är det inte en så vidare värst valvinnande fråga, inte heller inom demokraterna. Inte heller kan en demokrat stödja själva kriget och ropa på fler trupper om han eller hon vill bli vald.

Jag tycker Hillary har löst det här på ett strålande sätt, rent politiskt. Självklart kommer hon få kritik från både vänster och höger, men den vanlige väljaren tror jag resonemanget fungerar bra på.

Kalifornien flyttar till 5 februari

Arnold Schwarzenegger bestämde idag att Kaliforniens primärval flyttas till den 5 februari, knappt tre veckor efter första valet i Iowa. Som jag rapporterat några gånger tidigare så funderar flera stora och små stater på att flytta sitt val till just den 5 februari. Nu leder Kalifornien vägen vilket ökar möjligheten att de andra staterna följer efter. Kalifornisk politik kommer få ökad betydelse i valrörelsen och det vill de andra stora staterna att deras politik också ska få.

Självklart gynnar detta de stora, tunga kandidaterna med mycket pengar. Det är mycket dyrt att köra TV-reklam i hela Kalifornien och inte heller billigt att kampanja. Stora avstånd måste täckas. Giuliani och Clinton kommer troligen vara de kandidater som har störst resurser. Giulianis mer liberala åsikter borde gå hem bättre i Kalifornien än i Södern, så han är väl den som gynnas mest. Jag har dålig koll på hur stark vänstern är i Kalifornien, kanske gynnas Obama och Edwards mest politiskt.

Nu väntar vi bara på att New York följer efter. Det om något skulle gynna både Clinton och Giuliani.

Straight Talk Express rullar igen

John McCain sågs år 2000 som en annorlunda politiker, en maverick som amerikanerna säger. Han kunde tänka utanför partigränserna, begränsades inte av samma politiska tänkande som andra politiker. Många gillade det skarpt, och många ogillade det skarpt. Då, för sju år sedan, skippade han Iowa och satsade stenhårt på New Hampshire. Han lovade att på varje möte han besökte stanna så länge det fanns frågor kvar. Det gjorde han också och besökte inte mindre än 200 platser i New Hampshire. Han vann valet där med 49 procent mot Bushs 30 och blev i tidningarna front runner och USA:s nästa president. Men i South Carolina slog Bush tillbaka, vann, återfick momentum och resten är som bekant historia.

Nu ger sig McCain ut på bussturné i Iowa och New Hampshire men läget är annorlunda än för sju år sedan. Han insåg att han trots allt måste bli lite mer vanlig politiker om han ska vinna. Det har gjort att han naturligtvis tappat en del tidigare anhängare, som Washington Post skriver.

Jag gillar John McCain. För mig är han en politisk förebild. Tänker själv och går sina egna vägar. Men i det här presidentvalet tror jag hans chanser är begränsade. Han är alldeles för före detta. Han hade sin chans år 2000 men missade den.

2007-03-13

Giuliani blir fattigare

Innan Rudy Giuliani för några veckor sedan sa hos Larry King att han ställer upp i presidentvalet så var det många som trodde att han inte skulle göra ett försök. Nu hörs inte de rösterna längre.

Och det blir tydligare att han bestämt sig och är hängiven kampanjen. I tysthet har han dragit sig ur olika föredrag runt om i landet och världen som skulle inbringat över två miljoner dollar.

Hagel väntar med presidentkampanj

Republikanska senatorn från Nebraska och Vietnamveteranen Chuck Hagel har renderat en hel del spekulationer senaste tiden om han ska ställa upp i presidentvalet. Förra veckan verkade det så, men i måndags meddelade Hagel att han inte utesluter en kampanj, men inte påbörjar någon nu.

2007-03-12

Dr. No for president

Ron Paul är läkare till yrket och republikansk ledamot av representanthuset från Texas. Nu tänker han göra ett andra försök att bli president. Men för första gången som republikan. 1988 ställde han upp som kandidat för det libertarianska partiet.

Han kallas Dr. No eftersom han konstant röstar nej till att utgiftsökningar, skattehöjningar eller liknande. Som enda ledamot av 435 röstade han nej till att ge påven och Moder Teresa en guldmedalj från kongressen. Anledning? Den kostade för mycket pengar. Han erbjöd sig dock att betala 100 dollar för medaljen om de andra ledamöterna gjorde samma sak. Ingen gick på hans linje och han konstaterade kallt att det visst är lättare att vara generös med andras pengar.

Hans chanser? Tja, något begränsade.

2007-03-11

Clinton-Richardson vs. Giulaini-Romney

Som jag skrev i fredags så ligger mitt tips på att vi får se Hillary Clinton som demokraternas presidentkandidat och hon väljer Bill Richardson till vicepresidentkandidat. Motsvarande för republikanerna är Rudy Giuliani och Mitt Romney. Vem vinner en sådan match?

Först ska man väl slå fast att båda har en klar chans att vinna. Hillary har en formidabel maskin, sätter hemmastaten Arkansas i spel samt Richardsons hemmastat New Mexico. Arkansas har gått till Bush 2000 och 2004 men till Bill Clinton 1992 och 1996. New Mexico är en swingstate. 2004 knappt till Bush, 2000 knappt till Gore men både 92 och 96 klart till Clinton. Totalt sett 11 elektorsröster. Lägger vi till exempelvis Iowa som Bush vann knappt 2004 så har vi totalt 18 elektorsröster och en seger för Hillary. Allt annat lika.

Men caset för Rudy Giuliani är starkare. Med Mitt Romney sätter de troligen Massachussets i spel. Demokratern har visserligen varit starka där ett tag men Romney är populär och Giulianis åsikter tilltalar den liberala staten. Men framförallt så sätter Giuliani både New York, New Jersey och egentligen alla östkuststater i spel. Han kan teoretiskt vinna samtliga dessa. Även om han inte gör det så kommer Hillary tvingas försvara dessa stater som Kerry vann hyfsat enkelt. Det kommer kosta mycket pengar och mycket tid som skulle behövas till att attackera stater i Södern och i väst. Giuliani är tillräckligt konservativ för att inte stöta bort alltför många väljare ur den kristna högern. Han är också tillräckligt liberal för att inte stöta bort mittenväljare. Jag har mycket svårt att se hur han ska förlora mot någon demokrat egentligen, under något så när vanliga omständigheter.

Så alltså: USA:s nästa president heter Rudolph William Louis Giuliani III.

2007-03-10

Edwards vinnare, demokraterna förlorare

Fox News och det demokratiska partiet i Nevada hade tidigare kommit överens om att anordna en debatt mellan de demokratiska presidentkandidaterna. Det fick vänstern inom partiet att reagera och starta en kampanj för att stoppa debatten. Dom hatar Fox News. Verkligen hatar.

Stora vänsterbloggen DailyKos uppmanade demokraterna att skippa debatten och John Edwards som har fokuserat sin kampanj på att nå denna grupp inom demokraterna var först ut med att säga nej till att delta.

Bill Richardson följde Edwards exempel och efter det dröjde det inte länge innan det kom besked från det demokratiska partiet i Nevada att man drar sig ur debatten.

Vänsterbloggarna hyllar John Edwards för hans ledarskap, och kritiserar Barack Obama och de andra kampanjerna för att de inte tydligare tog ställning mot debatten.

Ser man ur deras perspektiv och ur Edwards perspektiv så är han vinnare. Ser man i ett mer långsiktigt perspektiv så minskar det Edwards chanser och demokraternas chanser att vinna presidentvalet mot en republikan. Att alliera sig med vänstern inom partiet gör att du får stöd som möjligen kan bära fram till att bli demokraternas presidentkandidat, men det går inte att vinna ett presidentval från den positionen.

Den här händelsen visar också på alla dessa snabba beslut som kandidaterna måste ta. Edwards strategi är att nå vänstern inom partiet. Då måste han fatta rätt beslut i såna här lägen. Nu gjorde han det och vann mycket credd.

2007-03-09

Vem vinner?

Igår talade jag för studentföreningen Ateneum i Lund om presidentvalet. Himla kul personer (och en del något udda) på plats, många spännande diskussioner över några öl efter anförandet. Jag avslutande mitt anförande med en förutspåelse hur det kommer gå i valet, som jag tänkte delge mina kära bloggläsare också.

Demokraterna:
Hillary Clinton blir deras kandidat. Hon är den som är mest valbar och har samtidigt tillräckligt acceptabla åsikter för att kunna väljas. Dessutom har hon byggt det som troligen är världens hittills starkaste politiska maskin. Möjligen klår Karl Roves bygge inför Bushs återval 2004 henne. Hillary vet vad vad som krävs för att vinna, hon har varit med och gjort det två gånger. En unik erfarenhet. Helheten ger henne segern. Som extra krydda har hon också en av världens två skarpaste politiska hjärnor till sitt förfogande, maken Bills. Den andra sitter i Karl Roves huvud.

Obama är för oerfaren och kan få det riktigt jobbigt när de andra börjar dumpa allt de grävt fram om honom. Hittills har han utsatts för väldigt lite granskning. Edwards är för populistisk och har gått från mitten ut mot vänsterkanten. Bill Richardson ligger och lurar i vassen och kan gå hela vägen om precis allt går rätt för honom. Men det troliga är att Hillary vinner och väljer honom som vicepresidentkandidat. Han är populär guvernör i en swing state som 2004 gick till Bush. Dessutom är han hispanic som är en stor och viktig väljargrupp där republikanerna gjort inbrytningar under Bush.

Clinton-Richardson.

Republikanerna:
John McCains starkaste kort är att han är valbar. Många mittenväljare gillar honom och han skulle därför ha en stor chans att vinna valet om han blir deras kandidat. Han stora problem är dock att Rudy Giuliani är ännu mer valbar. Med honom i racet så har McCain inte en chans. Jag tror dessutom att han ses som för gammal, som före detta. Giuliani däremot är nutiden, en stark ledare i en orolig tid. Han har tillräckligt många konservativa åsikter och prestationer bakom sig för att väga upp för de nackdelar han har som förespråkare av abort och partnerskap för homosexuella. På senare tid har han vunnit väljare just inom den kristna högern, där han sägs vara svagast.

Mitt Romney är ett starkt kort och kan även han nå ända fram om allt går rätt. Frågetecknet är naturligtvis att han är mormon. Jag tror dock han kan övervinna det och istället framstå som den kristna högerns kandidat. Därmed blir han en perfekt vicepresidentkandidat till Giuliani, för att väga upp Giulianis svaghet. När jag funderar lite så undrar jag om inte Romney har huvudsiktet inställt på vicepresidentposten. Han tänker ju lansera sig som framtiden, med Giuliani som nutiden och McCain som dåtiden.

Giuliani-Romney.

Imorgon får ni veta vem som vinner av de två paren.

2007-03-06

Mitts plan

The Politico beskriver huvuddragen i Mitt Romneys kampanjplan. Jag får mer och mer intrycket av att Romney kommer genomföra en mycket noggrann och skicklig kampanj. Om det räcker ända fram återstår att se men han kommer inte lämna något åt slumpen.

Bråk i McCain-lägret?

Radar Online rapporterar att det inte alls var planerat i kampanjen att John McCain skulle annonsera sin presidentkandidatur på Letterman:

"Many of his staff were blindsided by his campaign announcement. And several aides were so outraged that they've quit, say Republican insiders." "They're imploding—he had a game plan that had him announcing much later in the year".

Sånt här får man ta med både en och två nypor salt, men skulle det vara sant så visar det på klara problem i kampanjen och inte bara just nu. En kandidat som ändrar sig hit och dit och inte följer kampanjplanen är en kandidat som kommer förlora. Visserligen måste man kunna vara flexibel, men så här tidigt finns ingen anledning att få panik. Det påminner om Bob Dole som var känd för att kunna vända plan mitt i luften för att flyga och kampanja på ett annat ställe. Så blev han heller inte USA:s president.

Men som sagt, det kan mycket väl bara vara illasinnade rykten.

Föredrag i Lund

Under dagen ska jag försöka låta bli att ägna mig så mycket åt kommunpolitik och istället förbereda mitt föredrag för studentföreningen Ateneum i Lund. Jag ska dit och prata om presidentvalet. Det blir fokus på de stora tunga kandidaterna och kanske en och annan förutspåelse hur det kommer gå.

Välkommen dit ifall ni har vägarna förbi!

Tid: Kl 19 torsdag 8 mars
Plats: Föreningslokalen i AF-Borgen

John Edwards the DVD

70 000 exemplar av en DVD, som ni kan se här, skickar John Edwards ut till väljare i Iowa, den första delstaten att rösta nästa år. Som han för övrigt besökt sjutton gånger sedan han och John Kerry förlorade senaste det begav sig. I DVD:n presenterar han sin plan för universal health care, som också finns mer detaljerat beskriven på hans hemsida.

2007-03-05

Bill Clintons touch

"Personally, I'm a Bill Richardson fan. I think he has the Bill Clinton touch with people."

- J.C. Watts, f.d. kongressledamot för republikanerna.

Jaa, det kan ju både vara en fördel och en nackdel...

2007-03-04

Nationellt primärval?

När presidentkandidaterna för respektive parti ska utses i USA så får varje delstat rösta. Delstaterna skickar sedan utifrån valresultatet delegater till konventet på hösten som formellt utser partiets presidentkandidat.

Omröstningarna sker inte som själva presidentvalet på samma dag, utan är utspridda över flera månader. Först ut är Iowa, sedan brukar New Hampshire följa. För demokraterna klämmer sig 2008 Nevada in där i mellan.

Efter de inledande staterna följer Mini Tuesday med tre-fyra delstater, där bland annat viktiga South Carolina finns med. Ett par veckor efter det med några mindre delstater så kommer så Super Tuesday där det brukar kunna avgöras. 2004 röstade bland annat tunga Kalifornien, Ohio och New York då.

Men inför 2008 ser det ut att kunna bli annorlund. Iowa inleder visserligen som vanligt och New Hampshire följer därefter. Men sedan ser det ut som en hel drös delstater kommer rösta den 5 februari. Så många som 23 delstater kan komma att lägga sina röster den dagen.

Detta får naturligtvis stora konsekvenser för kandidaterna. Troligen kommer det missgynna de mindre kandidaterna. Tidigare kunde de satsa sina begränsade resurser i Iowa och New Hampshire, göra ett bra resultat där och få momentum och pengar att satsa på Mini Tuesday och Super Tuesday. Visserligen kan de även nu göra bra ifrån sig i början men endast de riktigt tunga kandidaterna kommer kunna satsa på så många som ett tjugotal delstater samtidigt.

Så visst blir det tuffare för de mindre kandidaterna, men samtidigt mer rättvist för väljarna. New Jersey som är en ganska stor delstat har tidigare legat mycket sent och omröstningen där har ofta varit helt betydelselös.

Delstater som hittills bestämt sig för 5 februari:
Alabama, Arkansas, Delaware, Missouri, New Mexico, Oklahoma, Utah.

Delstater som seriöst funderar på att flytta till den 5 februari:
Illinois, California, New York, Michigan, New Jersey, Texas, Arizona, Florida, North Carolina, and Kansas.

Romney vinner på CPAC

Den konservativa rörelsen har samlats i dagarna tre för att bland annat lyssna på en del presidentkandidater. Av de stora saknades John McCain, vars kampanj menade att han inte behöver övertyga några om hur konservativ han är. Två som tyckte sig behöva det var Rudy Giuliani och Mitt Romney.

Övertygade bäst gjorde tydligen Romney som vann en omröstning som man genomförde bland konferensdeltagarna. 21% av rösterna fick han. Inte långt efter kom Giuliani på 17%. Sam Brownback landade på 15%, knappt före Newt Gingrich på 14%. Han kommer bestämma sig först i september om han ställer upp. John McCain straffades för sin frånvaro och fick bara 12% av rösterna.

På förra årets CPAC fick George Allen 22%, före McCain på 20% och Giuliani på 12%. Allen har ju sedan dess förlorat sin senatsplats i en kampanj som förstörde hans framtida politiska planer.

2007-03-03

Hindrar hudfärgen Obama från att vinna?

Politiska analytikern Stu Rothenberg svarar nej på den frågan:

"I believe he is electable under the right circumstances, which makes him no different than any other politician. That means he will win or lose because of his record, his campaign and his performance as a candidate."

Obama mest liberal, Brownback mest konservativ

National Journal har kommit med sin årliga mätning av hur konservativ respektive liberalt medlemmarna i USA:s senat och representanthus röstar. Mätningen funkar så att ledamöterna får poäng i tre kategorier, ekonomi, sociala frågor och utrikesfrågor. Får en ledamot 30 i liberala poäng och 60 i konservativa så betyder det att ledamoten röstat mer liberalt än 30% av alla ledamöter och mer konservativt än 60% och lika med 10%.

Förenklat kan man säga att ju högre liberal poäng desto mer liberal, och tvärtom. Men det betyder inte att man röstat liberalt eller konservativt i exempelvis 90% av fallen.

Hur som helst.

Av demokraternas presidentkandidater har Barack Obama röstat mest liberalt. Han är den 10:e mest liberala senatorn med en liberal poäng på 86. I toppen hittar vi Dick Durbin, Barbara Boxer och Ted Kennedy med mellan 95-94 liberala poäng. Av presidentkandidaterna kommer sedan Chris Dodd (84), Joe Biden (77,5) och sist Hillary Clinton (70,2). I representanthuset finns det bara en demokrat som kandiderar, Dennis Kucinich med ett starkt liberalt röstande och 87 liberala poäng.

Mest konservativ av de republikanska presidentkandidaterna är Sam Brownback. Han får 70,3 konservativa poäng följt av John McCain med 56,7 poäng. I toppen av samtliga senatorer finns Jim DeMint (92,5) och Jim Bunning (91,8). Tre republikaner i representanthuset ställer upp i presidentvalet. Duncan Hunter är mest konservativ (84), följd av Tom Tancredo (73,3) och minst konservativ är f.d. libertarianska kandidaten Ron Paul (39).

Som jag påpekat tidigare. Barack Obama kan inte kampanja för att ena landet och själv stå så långt till vänster. Hillary Clinton är i dagsläget den enda demokraten i kongressen som kommer kunna nå mittenväljarna.

John McCain har de senaste åren flörtat med högerflanken inom partiet men har samtidigt gått mer mot mitten i röstandet. Från 83,5 när han började i senaten till 57 idag. 1999 och 2000 när han förra gången ställde upp i valet hade han 67,7 respektive 61,7.

2007-03-02

Bill Clinton på banan

I sin make har Hillary Clinton ett vapen i kampen om presidentposten som ingen av de andra kandidaterna kommer i närheten av. Han har tonvis med kontakter, kan åka land och rike kring på fundraisingevents och vara en stor attraktion utan att själva kandidaten behöver vara på plats och han kommer få stort utrymme i media när han vill.

Nu kommer han för första gången framträda med frugan som presidentkandidat. Han kommer medverka vid en ceremoni för att minnas kampen för lika rättigheter för svarta i USA och därmed göra det svårt för Barack Obama att bli huvudperson under helgen.

2007-03-01

Förväntningsspel i the money primary

Alla kampanjer försöker skruva ner förväntningarna för sina egna kampanjer och upp dem för de andra. De vill alla kunna överraska när det första kvartalet ska rapporteras och få rubriker om deras oväntat stora framgångar med att få in pengadonationer.

The Politico skriver om Edwards kampanj som försöker göra om tricket från 2003. Då lyckades man hålla en låg profil under första kvartalet och överraska alla genom att sätta rekord och samla in mest pengar av alla kandidater. Det gjorde Edwards till en av toppkandidaterna och var bidragande till att Kerry senare valde honom till vicepresidentkandidat.

Edwards har inte sagt ett pip om sitt eget team som jobbar med fundraisning men har skruvat upp förväntningarna rejält hos de andra. De har sagt att de inte kommer ha en chans mot vare sig Obama eller Clinton när det kommer till fundraisning. Och de andra har kontrat med de tror att Edwards kommer dra in minst 20 miljoner dollar första kvartalet.

Giuliani leder i New Jersey

Som jag skrev häromdagen så kommer Rudy Giuliani bli mycket svårslagen för att han kan ge demokraterna en match även på deras hemmaplan i östra USA.

New Jersey röstar vanligtvis på demokraternas presidentkandiat, men i en undersökning från Quinnipac leder Giuliani över Hillary i delstaten med 50-41. Det understryker de tidigare siffrorna.

Se upp motståndare

"Nobody will out-mud the Clintons. You can't beat them tactically... They're too relentless, they're too well-organized, they have too big a machine and they'll just grind you down."

-Newt Gingrich till New York Post.

McCain for President

Om någon tvivlat så meddelade John McCain igår på Letterman att han ställer upp i presidentvalet 2008. Ett formellt tillkännagivande och cermoni kommer i början av april.