2006-12-30

Ännu bättre bevakning inför 2008

Jag har nu köpt tillgång till Rasmussen Reports alla opinionsundersökningar och deras valbevakning inför 2008 års presidentval. De blev vid presidentvalet 2004 det undersökningsinstitut som prickade allra mest rätt i valutgången och de följer nu noga alla kandidater inför 2008.

Detta kommer ge er läsare extra insikter och bakgrundsinformation som ni inte får tag på någon annan svensk site. Jag kommer framöver förbättra och utveckla bloggen så ni enkelt ska kunna följa valet härifrån. Allting hinner inte jag skriva om, men jag ska förse er med bra länkar så ni själva kan hänga med.

Att prenumerera på Rasmussen kostar en del pengar och ni hjälper till genom att besöka de annonserar som jag lagt upp på bloggen. Så, klicka på!

2006-12-29

Allt blir värre, usch och fy.

Ungefär så verkar vi vilja se på världen, oavsett vad som händer. Jag såg här någon morgon på TV4 och jag tror det var deras utrikeskorre Rolf Porseryd som ondgjorde sig över det bara blir mer och mer krig och elände. Han åker runt från oroshärd till oroshärd och det är lätt att förstå hans uppgivenhet när man stirrar så mycket elände i vitögat. Samtidigt borde väl han vara en av få personer som verkligen kunde utvärdera situationen över tid - för det blir faktiskt bättre.

Johan Norberg har hittat siffrorna i Human Security Brief 2006. De visar att antalet väpnade konflikter har minskat med 15 procent, att antalet dödade i strider minskat med 40 procent, att antalet folkmord minskat från 10 år 1989 till ett idag (Darfur). Samtidigt har terrorismen ökat kraftigt och är tillbaka på samma nivå som före Kalla krigets slut.

Allt är långt ifrån bra, men det blir bättre. Vi gör mer rätt än fel uppenbarligen eftersom utvecklingen går åt rätt håll. Ändå gör vi inget annat än att intalar oss hur fel vi gör. Tänk om vi istället lärde oss av det vi gör rätt och gjorde mer av det, vad mycket snabbare den positiva utvecklingen skulle gå då.

Undersökningar från tidiga primärvalsstater

Det har anlänt nya opinionsundersökningar för fyra tidiga primärvalsstater och de anländer nog extra lägligt för John Edwards som igår formellt annonserade att han ställer upp i presidentvalet. Han ligger nämligen bra till i samtliga tre stater. Tom Vilsack ligger hyfsat till i Iowa, staten där han är guvernör, men ligger runt 1-2% i övriga stater.

Demokraterna:
Iowa: Clinton 31%, Edwards 20%, Vilsack 17%, Obama 10%.
New Hampshire: Clinton 27%, Obama 21%, Edwards 18%.
South Carolina: Clinton 34%, Edwards 31%, Obama 10%.

Republikanerna:
Iowa: Giuliani 28%, McCain 26%, Gingrich 18%
New Hampshire: McCain 29%, Giuliani 25%, Gingirch 14%
South Carolina: McCain 35%, Giuliani 28%, Gingrich 15%

Som ni ser gör förre talmannen Newt Gingrich bra ifrån sig också, men däremot syns inte Mitt Romney någonstans, han ligger runt 4-6% bara.

2006-12-28

John Edwards 08

John Edwards blir idag den första av de större kandidaterna att formellt presentera sitt försök att vinna den demokratiska nomineringen för att bli USAs president. Han presenterar fem punkter som han kommer gå till val på:

* Ett moraliskt ledarskap i världen.
* Stärka medelklassen och utrota fattigdomen.
* Garantera sjukvård för alla amerikaner.
* Leda kampen mot global uppvärmning.
* Stoppa oljeberoendet i USA och andra länder.

Det är ett budskap som är till för att locka de starka vänstertrupperna inom demokraterna, inte minst på nätet. Jag tror att John Edwards försöker bli denna omgångs Howard Dean. Den då okända guvernören som genom en lysande internetkampanj blev ett fenomen och drog in miljontals dollar i fundraising. Edwards kampanjsida är riktigt bra, troligen det bästa jag har sett. Den skapar omedelbart en känsla av samhörighet, ett community på nätet.

Hans lansering av kampanjen sker också på ett udda sätt och kampanjen verkar också vara annorlunda. I vanliga fall är det en stor scen, ballonger och banderoller, men Edwards gör det genom att ställa upp som frivilligarbetare i de mest utsatta områdena i New Orleans. Han uppmanar andra att också börja göra saker idag, inte bara rösta i ett val, utan att själva stå för förändringen.

Om bloggare och nätaktivister, sk netroots, förlåter honom för hans tidigare stöd för Irakkriget och ansluter sig till hans kampanj så kan det gå riktigt bra för honom. Vid en första anblick ser det ut som en perfekt kampanj i denna internetålder. Den utvecklar det som Dean startade för fyra år sedan. Ska bli spännande att följa, och Edwards kan bli en kraft att räkna med.

Dibbuk om hemska Israel

I ett inlägg med talande rubrik, Ett försvar som hotar vapenvilan, pekar Dibbuk på det sjuka i svensk medias rapportering från Israel-Palestina. Så här skriver TT:

Vapenvila i Mellanöstern i fara

Israel beslöt i dag att återuppta flygangreppen mot palestinier som skjuter raketer från Gazaområdet över gränsen mot Israel. Därmed är den månadslånga vapenvilan i fara.

Och som Dibbuk påpekar:

"I TT:s värld börjar eländet vanligen när Israel besvarar ett angrepp.
Sedan “vapenvilan” inleddes i november har ett sjuttiotal raketer skjutits in över Israel. Man kan ju tycka att det i själva verket är dessa angrepp, var för sig såväl som tillsammans, som utgör vapenvilans största hot."


Erik Svansbo förutspådde igår att deft var just så här svenska medier skulle reagera.

Vad tycker Obama egentligen?

Trots att det nu skrivits många tusen spaltmeter om Barack Obama så står det väldigt lite om vad han faktist tycker i olika frågor. En artikel i New York Sun klargör en del av hans positioner.

Inom utrikespolitik verkar han vettigare än jag trodde. Han är visserligen motståndare till Irakkriget och har varit enda sedan början, men kan tänka sig en missilattack på Iran om de inte börjer sig för omvärldens krav. Han vill betona mänskliga rättigheter i amerikansk utrikespolitik och menar att vänstern inom demokraterna inte har någon utrikespolitik som håller.

Han är också en vän av Israel och stödde i somras när kriget mellan Israel och Hizbollah rasade Israels rätt att försvara sig och fördömde Hizbollahs beteende. Han förespråkade också att internationellt bistånd till Hamas skulle strypas tills att de erkänner Israels rätt att existera.

Han besökte tidigare i år Afrika och fick ett rockstjärnemottagande, men pekade också tydligt på den korruption som förstör möjligheter till utveckling. Likaså har han argumenterat för kraftigare åtgärder för att stoppa folkmordet i Darfur och satt fokus på det mindre uppmärksammade kriget i Kongo.

Tyvärr röstade han tidigare i år mot ett frihandelsavtal med Centralmerika, men för ett frihandelsavtal med Oman.

Många påpekar Obams brist på erfarenhet, men hans motståndare inom demokraterna i primärvalen som John Edwards och Hillary Clinton kanske ska passa sig för att påpeka det alltför mycket. De har båda ändrat sig om Irakkriget som de då det begav sig röstade för. Obama var mot redan då, trots all brist på erfarenhet.

Irak ett problem för McCain

Enligt senaste Evans-Novak Political Report så börjar Irak bli ett allt större problem för senator John McCain. Han driver en inte alls populistisk - men mer intellektuell ärlig - linje och förslår ökade truppstrykor till Irak. De amerikanska trupper som finns på plats kommer uppenbarligen inte tillrätta med allt våld, en (av flera) åtgärder som då måste genomföras är att öka antalet trupper.

Men såklart går detta hem mycket illa hos väljarna, där löften om att dra tillbaka trupperna går hem bättre. Det här kommer bli ett allt större problem för McCain om inte Bush nu beslutar att skicka fler trupper, och detta visar sig lyckat - då kommer svaghet vändas till styrka för McCain. Dessutom kan det vara så att det ändå hjälper McCain internt inom republikanerna, där kriget fortfarande har stöd hos många kärnväljare, de som går och röstar i primärvalen.

2006-12-27

Verklighetens Josh Lyman

TV-seriens West Wings Josh Lyman har till viss del inspirerats av denna man, Rahm Emanuel, som kallas Rahmbo. Han verkar dock vara både tuffare och svära oftare än vad tv-seriens Lyman gör.

Rahm Emanuel jobbade under 90-talet i Vita huset under Bill Clinton, men är numera kongressledamot från Chicago. Han ledde demokraternas kampanj i representanthuset och var arkitekten bakom maktövertagande.

Chicago Tribune skrev för ett tag sen en lång artikel om honom, The House that Rahm Built, och nu kommer en ännu längre i magasinet GQ, båda hittade via utmärkta sidan Political Wire.

2006-12-26

Handlar inte Etiopien rätt?

För ska jag säga att jag väldigt lite om konflikten i Afrika mellan den islamistiska milisen och Etiopien. Och med det sagt måste jag ändå fundera på om det är så fel som Etiopien nu gör. Carl Bildt har kritiserat dom kraftigt. Men vad gör de egentligen fel?

Man kan visserligen hävda att krig alltid är fel, men det är ändå ganska naivt (tänk om inte USA gått in i andra världskriget tex). Men nu håller en regering på att drivas ut av islamister. Detta är alltså samma skrot och korn som de som härjar i Al Qaida, de vill införa Sharialagar som skulle föra Somalia hundratals år tillbaka i tiden. De ingår dessutom i en större rörelse som vill införa dessa lagar och ta makten i hela världen. Så här säger man bla:

"Vårt land står öppet för världens muslimer. Låt dem strida i Somalia och om Gud vill också inta Addis Abeba."

En uppmaning till heligt krig alltså, eller så här:

"Vi kommer att bekämpa Etiopien under en lång, lång tid och räknar med att kriget ska spridas överallt."

Det sista, fetstilta, är nyckeln. Uppmaningen till jihad, heligt krig, som ska utkämpas över hela världen.

Då tycker jag att det ingår i omvärldens plikt att stoppa detta, helst utan vapen, men om man måste med militärmakt. Precis som Etiopien nu gör.

Om vi låter dessa islamister ta över Somalia, så har de tagit ytterligare en fästning i deras kamp om världsherraväldet, allt medan vi tittade på. Inte bara Etiopien borde ingripa, utan vi också.

De argument som förs fram mot Etiopien är desamma som fördes fram mot USA när de gick in Irak:

"Offensiven bryter mot folkrättsliga principer", säger svensk-somaliska förbundet till exempel. Och man uppmanar till dialog. Just den typen av naivitet kommer leda oss i fördärvet. Dialog med islamister kommer aldrig funka.

Som sagt, jag är mycket dåligt insatt i övriga omständigheter i de båda länderna. Kanske har Etiopien andra motiv för sitt handlande än att försöka hindra en grannstat att bli islamistisk. Kommentera gärna.

UPPDATERING kl 22.55:
Gudmundson har läst på om Somalia och skriver två inlägg på sin blogg, här och här. Mer om konflikten finns att läsa på Wikipedia.

2006-12-25

En utrikesminister som jobbar på julen

Carl Bildt jobbar tydligen på julen. Han håller koll på läget i Afrika där risken ökar för ett storkrig. Hoppas nu bara att han inte går på teater.

2006-12-24

Tight i New Hampshire

Det är fortfarande över ett år kvar till primärvalet i New Hampshire, men vad gör väl det. Just nu är det tight som tusan både hos demokraterna och republikanerna.

Hillary Clinton leder hos demokraterna med en futtig procentenhet över Barack Obama, 22 mot 21%. På tredje plats hittar vi John Edwards på 16%.

Hos republikanerna är det Rudy Giuliani som leder med lika liten marginal över John McCain, 26 mot 25%. Men glappet till trean är större här, Mitt Romney har inte mer än 10%.

GOD JUL!

Jag hoppas alla läsare får en riktigt god julafton och lite julledigt. Själv ska jag försöka skriva klart en rapport om republikanernas utveckling de senaste 50 år. Bättre julnöje får man leta efter!

2006-12-23

John Edwards

Ålder: 53 år
Parti: Demokraterna
Hemmastat: North Carolina
Politiskt uppdrag: Inget
Bakgrund: Skadeståndsadvokat, senator, vicepresidentkandidat
Hemsida: http://www.johnedwards.com/

Johnny Reid Edwards föddes i South Carolina, son till textilarbetaren Wallace och postarbetaren Bobbie. Familjen flyttade runt en del när John var ung men slog sig så småningom ner i North Carolina, där John fortfarande bor. John blev först i familjen med att gå på college där han utbildade sig till jurist och jobbade sedan i ungefär tjugo år som skadeståndsadvokat. På universitetet träffade han Elizabeth som han gifte sig med och skaffade två barn, en son och en dotter. Sonen dog 16 år gammal i en bilolycka och paret bestämde sig för att skaffa två barn till, också en son och en dotter.

Som skadeståndsadvokat blev han mångmiljonär, hans förmögenhet ska landa någonstans mellan 12 och 60 miljoner dollar. Inte minst var det hans retorik han förlitade sig på för att övertala jurys att rösta till förmån för hans klient.

Inte så långt efter sonens död gav John upp sin karriär som advokat och gav sig istället in i politiken. Helt oerfaren på området slog han 1998 sittande republikanska senatorn Lauch Faircloth. I senaten tjänstgjorde han i underrättelsekommittén och justitiekommittén. Han är abortförespråkare, för positiv särbehandling och dödsstraff. Han var också mot president Bushs skattesänkningar men röstade för att ge Bush möjlighet att invadera Irak och även den av många utskällda Patriot Act. Idag har han uttalat att han ångrar sin röst för Irakkriget.

I januari 2003 skapade han en så kallad exploratory committee och i september 2003 blev han officiellt presidentkandidat. Kampanjen gick inget vidare, men ett par veckor innan det första primärvalet i Iowa började han klättra i opinionsundersökningarna. Han slutade på en överraskande andraplats i Iowa, kom sedan fyra i New Hampshire, vann i South Carolina därefter men förlorade i övriga stater mot Kerry och Wesley Clark. Den tidigare front runnern Howard Dean drog sig ur och likaså Clark. Därmed återstod bara Kerry och Edwards men efter storstryk i Super Tuesday där Kerry vann klart så drog sig även Edwards ur.

Han valdes sen så småningom till Kerrys running mate, dels tackvare hans framgångar i primärvalen, men också troligen för att han länge höll sig från att kritisera Kerry. Dessutom utgjorde hans hemvist i Södern en bra motvikt mot Kerrys nordöstra hemmastat Massachusetts.

Men det hjälpte inte, Kerry och Edwards fick stryk av Bush och Cheney, och Edwards vann inte ens sin hemstat North Carolina.

Nu stod Edwards utan politisk plattform, han hade valt att inte ställa upp för omval till senaten utan istället koncentrera sig på presidentkampanjen. Efter ett tag antog han ett erbjudande om ett jobb på North Carolina University på en institution som jobbade med forskning om fattigdom. Det har sedan dess blivit hans huvudsakliga politiska fråga. Hans kommitté One America driver frågor om fattigdom och ökade minimilöner.

Namnet One America kommer från hans kampanjtema som handlade om två Amerika, ett för de rika och välbeställda, ett annat för de hårt arbetande och fattigare.

Efter kampanjen har Edwards dels ägnat sig åt sitt jobb på universitet och inom kommittén, men inte minst har han försökt ompositionera sig för ett nytt försök på presidentposten. Han har också jobbat i de tidigare primärvalsstaterna för att behålla och stärka stödet där.

Ger hans sig in i kampen kommer pengar inte vara ett problem denna gång heller. Skadeståndsadvokater är mycket penningstarka och stöttade helhjärtat honom senast det begav sig. Hans stora nackdel är väl den svaga presidentkampanjen med Kerry. Att han inte ens lyckades vinna sin egen hemmastat sågs inte med blida ögon.

Ställer Hillary Clinton och Barack Obama båda upp kommer det att bli trångt med utrymme för de övriga, men John Edwards ligger då bäst till av dessa. Han verkar ha ett starkt stöd i Iowa vilket kan bli avgörande för hans framgång även denna gång. Förra gången slutade han tvåa i Iowa och blev vicepresidentkandidat, denna gång kanske han vinner i Iowa…

Läs mer om John Edwards på hans utmärkta hemsida: http://www.johnedwards.com/.

Politisk analys på hög nivå...

Jag nästan slutat läsa Aftonbladet, men idag råkade jag läsa en artikel där (via en länk på en annan sida) och som vanligt slutar det med att jag blir förbannad över deras helt otroligt värdelösa journalistik.

Fredrik Reinfeldt ska vara med i Bingolottos Uppesittarkväll och benådar där en gris som alltså slipper bli julskinka. En idé hämtad från USA där presidenten benådar en kalkon på Thanksgiving.

Vad gör då Aftonbladet av detta? Jo, de liknar Reinfeldt med Bush! Att benåda en kalkon var inget som Bush kom på, det är en lång tradition i USA. Men genom knivskarp analys så förklarar Aftonbladet att Reinfeldt är mycket inspirerad av Bush. De bygger denna djupa analys på tre självklara samband:

1) Fredrik har pussat Felippa offentligt, precis som George och Laura!
2) Fredrik håller jultal, precis som George!
3) Moderaterna hade många ballonger i valrörelsen, precis som i USA!

Game, set, match.

Clinton och McCain

Det är lätt att bli fångad i de allra senaste opinionsundersökningarna och utspelen, men för att se kandidaternas verkliga potential och position behöver man titta på mer långsiktiga trender. Charlie Cook från The Cook Political Report gör just det i hans kolumn i National Journal.

Ett frågetecken kring Hillary Clinton är och har varit om hon kan vinna valet om hon skulle bli demokraternas presidentkandidat. Från sin tid som first lady är hon en kontroversiell person som många väljare klart ogillar och aldrig skulle kunna tänka sig rösta för. Hennes "icke-valbarhet" har kanske också varit det som kanske mest talat mot att hon just skulle bli demokraternas kandidat. Men Charlie Cook menar genom sina undersökningar att den nackdelen har minskat betydligt senaste året.
I februari trodde 46 procent av demokraterna att hon inte skulle kunna vinna valet, den siffran har sedan dess sjunkit stadigt. I december var det bara 33 procent som trodde det, och siffran som trodde hon hade lika bra chans som vem som helst annars hade stigit från 46 till 60 procent.

John McCain har haft nästan det omvända läget. Hans position mot mitten har gjort att väldigt många har sagt att han har en mycket bra chans att vinna valet, men att han får svårt att bli republikanernas kandidat. En svaghet som McCain naturligtvis känner till och han har därför under året först flytta sig lite åt höger och visat för de starka kristna väljargrupperna att han inte alls är deras fiende. När McCain senaste försökte bli president år 2000 kallade han Jerry Falwell för en av USAs "agents of intolerance", nu besökte han i maj Falwells Liberty University, som fick stor uppmärksamhet i media.
McCain har också som en följd av det tappat stöd hos demokrater och mittenväljare. I februari skulle 17 procent av demokraterna röstat på honom, i december var den siffran nere i 10 procent.

Edwards presenterar sin kandidatur snart

Uppgifterna om att John Edwards kommer annonsera sin kandidatur snart kvarstår, och även att han kommer göra det i ett fattigt kvarter New Orleans som orkanen Katrina drabbade hårt. Först tyckte jag det verkade något märkligt och att han skulle kunna bli anklagad för att utnyttja deras lidande, men Edwards stora fråga är just fattigdom, så kanske blir det inte ett problem för honom.

Des Moines Register rapporterar också att Edwards efter besöktet i New Orleans kommer ge sig ut på en resa till Iowa, New Hampshire, Nevada och South Carolina. Alla tidiga primärvalsstater.

Enligt en tidigare undersökning så ledde Edwards klart i Iowa, och enligt en ny är han i delad ledning där med Barack Obama. Hillary Clinton först på fjärde plats efter Iowa guvernören Tom Vilsack.

2006-12-21

En fd Virginiaguvernör blir det

George Allen fick stryk av Jim Webb i senatsvalet i november och den f.d. guvernören i delstaten blev därmed chanslös i presidentvalet, som han annars planerade att ställa upp i.

Några veckor tidigare hade en annan f.d. guvernör i Virginia meddelat att inte heller han ställde upp i presidentvalet. Mark Warner ansågs ha en bra chans på nomineringen och många höjde rejält på ögonbrynen när han bugade och tackade för sig.

Men nu tänker Jim Gilmore försvara Virginiaguvernörernas färger i presidentvalet. Han är också f.d. ordförande för republikanerna men tvingades ut av Karl Rove.

Edwards får stöd av fackföreningarna?

John Edwards har inte alls synts lika mycket i media som Hillary Clinton och framförallt inte Barack Obama, men verkar jobba hårt under radarn för stöd hos bland annat fackföreningarna. Robert Novak rapporterar att flera stora fackföreningarna funderar på att stödja honom om han skulle ställa upp.

Att få stöd av facket innebär pengar, röster och framförallt kampanjarbetare på gräsrotsnivå. Väldigt betydelsefullt i primärvalen.

För övrigt så är detta inlägg nummer 2000 på bloggen. Skål!

2006-12-20

Munkmuck

"Två munkgäng i jätteslagsmål"

Rubrik i Expressen vars nyhet är lika absurd som rubriken ger sken av.

I klass med Kerry

"We're not winning, we're not losing."

President Bush om Irakkriget, citerad i Washington Post. I klass med John "flip-flop" Kerrys “I actually did vote for the $87 billion before I voted against it.”

2006-12-19

God jul från Obama

Barack Obama har definitivt bestämt sig för att göra allt han kan för att vara redo om han slutligen bestämmer sig för att ställa upp i presidentvalet, om han inte redan har det. Nu skickar han julkort till demokrater i New Hampshire, som han besökte för en dryg vecka sedan.

Det är inga små hintar han lämnar i texten på kortet, eller vad sägs om det här:

"It all started in New Hampshire, but we still have a long way to go, so please visit BarackObama.com to see how you can join me in this effort in the days and months to come."

Hela kortet finns att läsa hos Political Insider.

Hillary täcker vänsterflanken

Ett allt större problem för Hillary Clinton har varit hennes ja-röst när senaten röstade för att ge Bush okej för en eventuell invasion av Irak. Att hon stått fast vid rösten har gett henne trovärdighet i hennes ompositionering mot mitten men det har också gjort henne svagare till vänster i partiet. Nu när Irakkriget blir allt mindre populärt även hos mittenväljare så är det ingen tillgång längre att ha röstat så.

I NBC:s Today show så säger hon nu för första gången att hon inte skulle ha röstat ja om hon vetat vad hon idag vet.

Jag tror det är en nödvändig ompositionering för henne, dels för att möta hotet från Barack Obama som hela tiden varit motståndare till kriget och dels för att det rent allmänt är en black om foten för henne hos väljarna.

2006-12-17

Fler som ställer upp, och andra drar sig ur

Två för mig okända förmågor förre guvernören i Oklahoma Frank Keating, republikan, och förre guvernören i Wisconsin Tommy Thompson, också republikan, funderar båda på att ställa upp i presidentvalet.

Samtidigt meddelar senatorn och tidigare guvernören i Indiana Evan Bayh, demokrat, att han inte ställer upp, trots att för bara tre veckor meddelade att han snart skulle ta de första stegen mot en kampanj.

Jag tycker det är trist att han inte ställer upp, han hade haft en god chans och är en spännande kandidat som nuvarnade senator och f.d. guvernör, en perfekt kombination inför 2008 tror jag. Dessutom har han rejält med pengar i kampanjkassan, över 10 miljoner dollar.

Markkontakt

"Don Rumsfeld is the finest Secretary of Defense this nation has ever had."

Vicepresident Dick Cheney visar att han står med båda fötterna på jorden.

Edwards försöker igen

John Edwards som enligt en undersökning i Iowa ligger bra till i primärvalet där kommer i slutet av månaden annonsera att han gör ett nytt försök att bli president 2008. Han ska enligt AP presentera sin kandidatur från New Orleans i ett kvarter som drabbades mycket hårt av orkanen Katrina förra året.

2006-12-15

Edwards leder i Iowa

John Edwards som kom tvåa i primärvalet i Iowa 2004 leder nu klart i en undersökning som en miljögrupp har genomfört bland demokrater i delstaten. 36 procent skulle rösta på honom mot 16 procent för Hillary Clinton, 13 procent på Obama och 9 procent på guvernören i Iowa Tom Vilsack.

Att vinna eller placera sig bra i Iowa är mycket viktigt för att ha en chans på att nå ända fram och bli demokraternas presidentkandidat. Det symboliseras väl ganska tydligt genom att titta på resultatet från 2004. John Kerry vann med 38 procent före John Edwards med 32 procent. Kerry blev demokraternas presidentkandidat och Edwards deras vicepresidentkandidat.

Fyra anledningar för Obama

George Will skriver i Washington Post om fyra anledningar varför Barack Obama borde ställa upp i presidentvalet:

"First, one can be an intriguing novelty only once. If he waits to run, the past half-century suggests that the wait could be eight years (see reason four, below). In 2016 he will be only 55, but there will be many fresher faces.

Second, if you get the girl up on her tiptoes, you should kiss her. The electorate is on its tiptoes because Obama has collaborated with the creation of a tsunami of excitement about him. He is nearing the point when a decision against running would brand him as a tease who ungallantly toyed with the electorate's affections.

Third, he has, in Hillary Clinton, the optimal opponent. The contrast is stark: He is soothing; she is not. Many Democrats who are desperate to win are queasy about depending on her. For a nation with jangled nerves, and repelled by political snarling, he offers a tone of sweet reasonableness.

Fourth, the odds favor the Democratic nominee in 2008 because for 50 years it has been rare for a presidential nominee to extend his party's hold on the presidency beyond eight years…Only the first President Bush, in 1988, succeeded, perhaps because the country desired a third term for the incumbent, which will not be the case in 2008. So the odds favor a Democrat winning in 2008 and, if he or she is reelected, the Democrat nominated in 2016 losing."

2006-12-13

Det blir lättare att andas

Inte bara för att det kommer gå att köpa astmamediciner i fler affärer utan för att det är så himla skönt när regeringen ändrar saker som man så länge stört sig på. Nu planerar man nämligen att ta bort Apoteksmonopolet. Inte världens viktigaste fråga men en grej som gör Sverige lite mer till ett liberalt land och lite mindre en socialistisk stat. Underbart njutningsfullt!

Fyyyyy Bildt!

Usch vad Bildt är ond, så där Krösos Sork-ond. Han har tjänat pengar!

Bildt tvingades sälja sina aktier i Vostok Nafta och den onda skurken råkade då tjänar pengar på det. Fyyyyyy på dig!

2006-12-12

Men plz

Anna Sjödin (s) överklagar till HD. Ja, de är säkert jätteintresserade av krogslagmål. Ge upp.

Obama överallt

Barack Obama har en sällsynt förmåga att komma med i media, inte bara på politiksidorna. Igår medverkade han i Monday Night Football där han bland annat sa följande:

"After a lot of thought and a good deal of soul-searching, I'd like to announce to all of America that I'm ready... for the Chicago Bears to go all the way!"

Nyligen besökte han New Hampshire där "Obama-mania" rådde under dagen. Guvernören i staten hade följande träffande kommentar om rockstjärnestatusen runt Obama:

"We originally scheduled the Rolling Stones for this party. But we cancelled them when we realized that Senator Obama would sell more tickets."

Hypen talar definitivt för Obama, med vad talar emot? Enligt en Gallup så säger 12 procent att han är för ung och oerfaren för att bli president. I övrigt har väljarna faktiskt inga tunga negativa åsikter om honom, endast en procent säger att de ogillar honom, mot 13 procent för Hillary Clinton. Det är också rätt många som tycker att Hillary är oärlig, makthungrig och att hon bara rider på Bill Clintons framgång. Det positiva som sägs om Obama är att han är ett nytt och fräscht ansikte i politiken, att han är en bra kandidat och en bra senator, att man gillar honom, att han är smart och är karistmatisk. Positiva omdömen om Hillary är att hon är kapabel och kompetent, en bra politiker, stark och smart.

I politiken är det viktigt att utvärdera svagheter och styrkor. Obamas styrkor och svagheter behöver man ingen Gallup för att kunna lista ut. Han styrka är att han är ny, precis som hans svaghet. Det Obama behöver göra om han ställer upp är att övertyga väljarna om det nya är något bra som överväger hans bristande erfarenhet. Han kan också lyfta fram tidigare erfarenheter från hans liv, som ger honom erfarenheten även om han är ny och fräsch som politiker. Men om Obamas bakgrund vet vi inte så mycket, vad döljer sig där?

Kucinich igen?

Dennis Kucinich ställde 2004 upp i presidentvalet för demokraterna men fick endast ströröster i primärvalen. Han körde dock på för att opinionsbilda för sin politik vilket man får respektera. Nu verkar han vara på gång igen inför 2008.

2006-12-08

Senaste inför 2008

Det spekuleras att Mitt Romney kommer anställa Beth Myers som kampanjmanager om han ställer upp i presidentvalet. Hon är idag hans numero uno politiska rådgivare.

Det spekuleras också att John McCain kommer anställa mycket rutinerade Terry Nelson som sin kampanjmanager. Han har tidigare bla varit national political director för Bush-Cheney-kampanjen 2004.

Fox News rapporterar att Bill Richardson kommer ställa upp i presidentvalet, och Washington Post att han bestämmer sig först i januari. Båda har troligen rätt.

Hillary Clinton leder i en opinionsundersökning klart med 33%, före John Edwards 15%, Al Gore 14% och Barack Obama 12%. John Kerry fortsätter att tappa stöd, från 11% i februari till 5% nu.

I samma undersökning så leder Rudy Giuliani 24% hos republikanerna svagt före John McCain 23% med Condi Rice på tredje plats med 15% och Newt Gingrich 8% före Mitt Romney med 4%. Newt har en svagt positivt trend.

2006-12-06

Oj, en ny bok!

Presidentkandidatur och bokrelease verkar gå hand i hand. Barack Obama bränner just nu runt på bokturné, likaså gör John Edwards. Nu kommer Wesley Clark med den chockerande nyheten att han också tänker ge ut en bok!

American Son kommer den heta och lovar innehålla "a groundbreaking vision for America’s future". Ja, vi får väl se.

UPPDATERING kl 21.13:
Även John McCain kommer med en bok i höst och likaså Al Gore i vår, The Assault on Reason heter den. Boken handlar en hel del om Bush, som tidigare meddelade att han inte har sett Al Gores film och inte heller tänker se den, vilket Gore kommenterade så här:

"Well, he claimed that would not see it. That’s why I wrote the book. He’s a reader."

Men vi ska inte bryta med Iran först?

Nån stolle skriver på DN Debatt idag att Sverige och övriga världen bör "bryta med USA" om dom skulle bomba Iran (för att stoppa deras kärnvapenambitioner). Ingenstans i texten står något om att vi bör bryta med Iran om dom skaffar kärnvapen. Det är tydligen helt okej. Iran är ju diktatur och lite finare än en demokrati som USA.

SVT om Fidelhyllningen

I SVT:s morgonsoffa skulle det imorse diskuteras om SVT:s firande av Fidel Castro i lördags. Programledaren inleder med att säga "Kubas ledare Fidel Castro". God natt.

2006-12-05

Mer om Kubakvällen i SVT

Birger Thuresson skriver i Expressen om SVT:s hyllningar till "Fidel". Birger satt för några år sedan inspärrad tre dagar på Kuba för att umgåtts lite väl mycket med den politiska oppositionen. Hans vän Adolfo Fernández Saintz fängslades i mars 2003 när 75 dissidenter greps:

"Dagarna innan SVT fyllde ett antal licensbetalda sändningstimmar med naiv revolutionsromantik och okritiska Castrohyllningar fick jag ett brev från Adolfos dotter, som numera är min sporadiska kontakt med familjen. Inga förändringar i sikte, skrev hon. Allt är som vanligt. Pappa är inspärrad, men vi håller fast vid vår tro på Gud. Och så tackade hon de vänner i Sverige, som tänker på dem."

Now or never

Ungefär så känns det när jag funderar på om Barack Obama borde ställa upp som kandidat i presidentvalet. Ju mer jag läser om Obama känner jag att det inte är riktigt äkta, att han har lyckats extremt bra att skapa en mediehype runt sig själv som inte kan vara för evigt - och som inte innehåller så värst mycket substans. Vad vill han egentligen, var står han politiskt? Därför borde han ställa upp nu när den hypen kanske kan lyfta honom ända in i Vita huset.

Det råder ingen tvekan om att han är mycket duktig, men folk är fullständigt tokiga i honom, så bra är han inte. Jag är rädd att hans presidentkampanj kan krascha rejält när den verkliga granskningen når honom, något han sluppit hittills. Eller är det så att han är sin tids Bill Clinton och Ronald Reagan? En politiker med en talang utöver det vanliga. The jury is still out. Men han borde ställa upp nu innan juryn hinner fundera klart.

2006-12-04

Brownback skapar exploratory committee

Precis som republikanerna John McCain och Rudy Guiliani så tar nu senator Sam Brownback ett första steg mot att formellt ställa upp som kandidat i presidentvalet, han skapar en exploratory committee.

Brownback har sina starkaste sympatier hos den kristna högern, och nu betonar han "issues of life" alltså abort, budgetdisciplin och en skattereform.

Hans största utmanare om samma väljargrupp är guvernör Mitt Romney.

MaeLiz om Castrokvällen

MaeLiz Orrego Rodríguez träffade jag första gången när hon var i Norrköping och debatterade just Kuba med Svensk-kubanska föreningen (SVEK). Hennes motdebattör menade att vi var köpta av CIA, att allt (ja, precis ALLT) var USA:s fel och att han minsann var mer kuban än MaeLiz. Han var väl grek eller något.

Nu skriver MaeLiz i Expressen om SVT:s käre Fidel:

"Vi kubaner i Sverige har flytt från Fidel Castros tyranni. Vi trodde att Sverige skulle stå på vår sida och stödja arbetet för demokrati. Men Sverige har genom den statliga televisionen valt att hylla den man som fördrivit oss. Man hyllar den man som har splittrat våra familjer, som har fängslat våra vänner, som har berövat oss hoppet och sårat oss för resten av våra liv."

Min fetstil. Inser SVT vad de gör mot folk? Jag hoppas inte det.

Schysst TV hon kollar på förresten, den måste vara betald av CIA.

Gah!

Först slår SVT världsrekord i Castro-kramande och så ska man inte sända fotbolls-EM. Men va faaaaan. Staffan och Glenn! Mina favoriter. Nu får man dras med Perlskog (som är okej) men den där Kåmark - gudars skymning. Och vad hette han den andra som var i somras. TOTALT värdelös i alla fall.

Visst är det härligt att tvingas betala tv-avgift?

PM Nilsson om "Planeten"

Via Hax hittar jag PM Nilssons ledare om SVT:s serie Planeten:

"Antikapitalism, antiglobalisering, frihandelsmotstånd, starkt stöd för statliga ingripanden i ekonomin, rop på höjda skatter, en bergfast tro på återreglering av marknader, stopp för rörlighet av människor, kapital och varor.Förra gången var det klasssamhället som skulle bekämpas, nu är det växthuseffekten. Socialismen är tillbaka med full kraft."

2006-12-03

Diktatorn Pinochet - ledaren Castro

Jag gjorde en sökning i Ekots nyhetsarkiv på Pinochet respektive Castro för att jämföra hur Ekot benämner de två olika diktatorerna.

Jag har inte kollat igenom alla nyheter utan ungefär de tio senaste för respektive diktator.

I samtliga nyheter om förre diktatorn i Chile Augusto Pinochet som benämns han alltid så, som exdiktator eller förre diktator. Utmärkt alltså, precis så ska man benämna honom.

Men i samtliga nyheter om Kubas diktator Fidel Castro så benämns han som Kubas ledare, aldrig någonsin benämns han diktator.

Båda två är vidriga personer som mördat och plågat människor i sina respektive länder. I Ekots värld är den ena diktator, den andra ledare.

UPPDATERING:
Johan Norberg har uppmärksammat samma sak som jag, dessutom flera timmar innan mig.

Snart kan SVT hylla en diktator till!

Augusto Pinochet håller (äntligen) på att dö, så snart kan SVT hylla ytterligare en diktator på bästa sändingstid. Jippie!

Tom Vilsack

Ålder: 56 år
Parti: Demokraterna
Hemmastat: Iowa
Politiskt uppdrag: Guvernör
Bakgrund: Borgmästare, state senator
Hemsida: http://www.tomvilsack08.com/

Thomas James Vilsack föddes i Pittsburgh, Pennsylvania och placerades på ett barnhem tills han ett år gammal adopterades av Bud och Dolly Vilsack. Samma år, 1975, som han tog juristexamen flyttade han till sin frus gamla hemstad Mount Pleasant i Iowa. 1987 gav han sig in i politiken då han blev borgmästare i Mount Pleasant, en position han behöll i fem år då han istället valdes till Iowas senat. Mellan 1992 och 1998 drev han i senaten frågor om högre löner hos de anställda hos företag som fick skatteavdrag av delstaten och en bättre sjukförsäkring för arbetslösa.

1998 valde dåvarande republikanska guvernören Terry Branstad att inte söka omval efter 16 år. Vilsack blev demokraternas kandidat men republikanen Jim Ross Lightfoot var klar favorit att efterträda Branstad. Men Vilsack vann ett mycket tight race och lite lättare omval fyra år senare. Nu kliver han av guvernörsposten till nyår för att fullt ut koncentrera sig på presidentkampanjen.

Som guvernör har han varit populär och har bland annat inrättat Grow Iowa Values Fund som ger förmånliga lån till företag som vill komma till delstaten och investera i höginkomstjobb. Han har också infört strängare regler kring vissa mediciner och varit aktiv i kampen mot droger. Han har också satsat på offentligt finansierade skolor och infört ett fritt val av skola. Under hela sin tid som guvernör har han tvingats jobba med en republikansk majoritet i delstatens senat och representanthus, vilket för det mesta funkat bra. Han har också haft ett fokus på förnyelsebar energi vilket också verkar bli en central del av hans presidentkampanj, han pratade bland annat om det i sitt tal när han lanserade kampanjen.

På senare tid, när tankarna på en presidentkampanj närmat sig, så har Vilsack tagit sig ut på den nationella arenan, 2004 blev han ordförande för Democratic Guvernors Associtation och 2005 för Democratic Leadership Council, samma platform som en viss Bill Clinton använde sig av. DLC grundades 1985 när flera demokratiska politiker, framförallt i Södern, tyckte att partiet drivit för långt åt vänster och förespråkar en mer mitteninriktad politik. Det syns också i hans politik där han under sina åtta år minskat antalet offentligt anställda och helt avskaffat tre departement.

Tom Vilsacks största tillgång är var han bor, i Iowa. Delstaten är först ut att rösta när demokraternas primärval drar igång, en vinst där betyder momentum inför det ännu viktigare primärvalet i New Hampshire någon dryg vecka senare och pengar in i kampanjkassan. I en opinionsundersökning tidigare i år kom han dock på fjärde plats i Iowa efter bla John Kerry och John Edwards. Hans kampanjkassa är väl inte heller så himla mycket att skryta med, i den finns runt två miljoner dollar. En annan tillgång för Tom är hans fru Christie, en smart politiker som var viktig för John Kerry när han 2004 vann i Iowa.

Tom Vilsack verkar en trevlig farbror och helt okej guvernör, men jag har svårt att se honom som USA:s nästa president. Men skulle han lyckas vinna Iowa kan vad som helst hända.

Mer att läsa om Vilsack:
OnTheIssues.org
DLC
Vilsacks PAC

Bayh startar kampanj nästa vecka?

AP rapporterar att senator Evan Bayh nästa vecka ska fylla i papper för en exploratory committee precis som John McCain och Rudy Giuliani redan gjort. Ett par framträdanden i Iowa och New Hampshire är också planerade.

Evan Bayh är i mitt tycke en av de mest spännande kandidaterna på demokraternas sida, han är senator och f.d. guvernör i en republikansk delstat, Indiana. Så han kan både visa på vad han handgripligen lyckats utföra på guvernörsnivå och på nationell och internationell nivå som senator. Han har dessutom en rejäl kampanjkassa på över tio miljoner dollar, det slår bara John Kerry och Hillary Clinton.

En profil om honom kommer så klart framöver.

2006-12-02

Ny demokrat

"Folks don't want a whole lot of government, but they want things like clean water, and they want us to be careful."

Jon Tester, ny senator från Montana, och ett bra exempel på de nya demokrater som vann valet.

Tom Vilsack på banan

Guvernör i Iowa som han är, Tom Vilsack, så kommer han ända fram tills det första primärvalet också vara en intressant kandidat för demokraterna. I veckan lanserade han formellt sin kandidatur genom ett tal i Mount Pleasant Iowa, staden där han var borgmästare i slutet av 80-talet och början på 90-talet.

Han fokuserade huvudsakligen på oljeberoendet och energifrågor, något av en vänsterfråga, kanske för att balansera upp att han annars simmar i den politiska mittfåran. Som alla guvernörer (det är kanske därför de så ofta blir presidenter) så kan han peka på vad han faktiskt uträttat, exempelvis inom energifrågor, tillskillnad från Al Gore vars största prestation är en film.

Efter lanseringen i Iowa åkte han vidare till New Hampshire, stat nummer två att rösta där han gav sig på den republikanska front runnern John McCain och hans förslag att öka antalet trupper i Irak. Vilsack vill dra tillbaka trupperna från södra och centrala Irak där stiderna är som hetast.

Jag håller på och skriver en profil över Vilsack som troligen kommer upp under helgen.

Hillary börjar röra på sig

En del frågetecken har börjat resas om Hillary Clinton verkligen kommer ställa upp i presidentvalet, medan andra kandidater mer eller mindre officiellt börjat prata med kampanjarbetare framförallt i Iowa så har inte tyckts hända kring Hillary. Nu kommer dock rapporter om att hon har börjat intervjua kampanjarbetare som fått lova att inte berätta om det och inte heller förvänta sig något jobberbjudande innan hon formellt presenterar sin kandidatur.

Så antingen har hon faktiskt inte tagit några större steg efter mellanårsvalen eller så är hon bättre på att dölja dem. Jag tror också att hon redan har en hel del av sin kampanj på plats, i allafall diverse nyckelpositioner.

2006-12-01

Usch, kapitalism är så dåligt!

"25 million East Asians have emerged from severe poverty in just the first three quarters of 2006. According to this measurement, poverty has been reduced by half a billion people in the region since 1990."

Johan Norberg om Världsbankens senaste rapport.