2005-11-12

Vad säger valresultaten om framtiden?

Demokraterna vann guvernörsposten i Virginia som röstade Bush både 2000 och 2004. I New Jersey fick den tidigare demokratiske guvernören avgå förra året på grund av en skandal och korruptionsanklagelserna haglade runt demokraterna, ändå vann demokraten Jon Corzine guvernörsvalet där. Och i Kaliforninen led Arnold en svidande förlust i samtliga fyra omröstningar. I demokratiska New York vann visserligen en republikan, men en ganska liberal sådan, som till och med har höjt skatten.

Borde då inte detta starkt tala för en kommande förlust för republikanerna i senats- och kongressvalen nästa år? Jag skulle inte vilja påstå det. Det finns visserligen en hel del som pekar på det, men inte just dessa resultat. Guvernörsval är lokala, inte nationella. Där gäller lokala frågor, inte nationella. Självklart har det inte hjälpt att Bush just nu är impopulär och att ledande republikaner i Washington har problem, men inte heller har det stjälpt speciellt mycket. Valresultaten i New Jersey och Virginia är ungefär desamma som för fyra år sedan, då två demokrater slog två republikaner.

I Virginia kan dock en del lärdomar dras av både republikaner och demokrater. Tim Kaine (som vann) är motståndare till dödsstraffet som hans motståndare Jerry Kilgore fåga förvånande försökte vända mot honom i en stat där 75% stödjer dödsstraff. Men Kaine hänvisade till sin kristna tro, men meddelade också att han skulle respektera statens lagar och genomdriva dödsstraff om nödvändigt. På samma sätt, med sin tro, försvarade han rätten till abort. Republikanerna har varit skickliga på att prata tro och värderingar, men Kaine visar nu att demokraterna också kan göra det, och dessutom försvara för dem viktiga frågor med just den hänvisningen.

Men inte heller ska vi underskatta Vita husets och Bushs problem. Så här skriver E.J. Dionne:

Republicans, Warner [avgående guvernör, demokrat] said, once wanted to ask voters: "Let's compare how things are going in Washington versus how things are going in Virginia.'' ... "We'll take that comparison any day of the week!''

Republikanen Bloomberg som vann i New York försökte inte på något sätt bli ihopklibbad med president Bush, han motsatte sig till och med John Roberts som chefdomare i HD. Ett högst okontroversiellt val som många demokrater röstade för i senaten.

Arnolds förlust i Kalifornien har nog också mycket lite att göra med Bush. Jag tror han underskattade motståndet från fackföreningarna och överskattade sin egen popularitet. Dessutom drev han en kampanj som påminde mycket om den framgångsrika kampanj som vann honom guvernörsjobbet, men folk börjar bli trötta på alltför välregisserade framställningar. Arnold måste våga möta väljarna på ett annat sätt. Han är intelligent och skulle klara det utmärkt. Om han lär de rätta läxorna så kan förlusten här vara nyckeln till återval nästa år.

Den största påverkan de här valresultaten kommer ha är dels att demokraterna kan lära av Kaine i Virginia, men framförallt ge dem lite välbehövligt självförtroende. De har gått på offensiven under vår och höst, hållit ihop och sett hur Vita huset gått på mina efter mina. Nu kom en valframgång i form av två vunna val. Det gör dem mer taggade att fortsätta på den inslagna linjen.

Men Vita huset är på motoffensiv i form av nomineringen av Alito till HD. Vi har ett spännande år framför oss.

Läs mer:
Michael Barone, US News
James Pinkerton, Newsday
Fred Barnes, Wall Street Journal
Robert Novak, Chicago Sun-Times
Thomas Oliphant, Boston Globe
David Yepsen, DesMoines Register
David Corn, The Nation

1 kommentar:

Anonym sa...

tjaa..ännu en signal på att det inte går så himla dåligt för Republikanerna och Bush är att dem under den senaste tiden lyckats skrapa ihop närmare 80 miljoner dollar till kampanjkistan, medan Dean och DNC skrapat ihop 40.

Det är ju riktigt styrkebesked om något.