2005-10-14

2006: Fortsatta problem för republikanerna

För drygt ett år sedan var det val i USA där Bush vann klart och republikanerna gick framåt i både kongressen och senaten och republikanerna var kanske starkare än någonsin. Nu, inte ens ett år senare, är situationen den motsatta. President Bushs job approval ligger för första gången på ett snitt under 40 procent, en mycket dålig siffra. 45 procent av väljarna vill se en av demokraterna styrd kongress och senat, mot 38 procent för republikanerna.

Kriget i Irak, Katrina, Karl Rove, Tom DeLay och Bill Frist har mer eller mindre blivit republikanska problem. Och nomineringen av Harriet Miers till Högsta domstolen är inte omtyckt i de egna leden.

Dessutom kom siffror som jämför hur mycket fem amerikanska presidenter har ökat statens utgifter de fem första åren vid makten, och Bush leder den ligan rejält före Lyndon B Johnson, Ronald Reagan, Bill Clinton och Richard Nixon.

Men läget är inte problemfritt för demokraterna även om de naturligtvis just nu sitter i en bättre position inför senats- och kongressvalen nästa år. För det första har de hittills nästan uteslutande enbart varit negativa, det kan bli svårt att vinna några större framgångar om de inte kommer med ett positivt budskap också. Frågan är bara när det ska lanseras. Det är långt kvar till valet och mycket kan hända.

Och visserligen om vi tittar på siffrorna som visar vilka väljarna vill ska styra kongressen och senaten så ser det bra ut för demokraterna, men de hade positiva siffror även inför valet förra hösten, om än inte lika stor ledning. Då gick republikanerna framåt i både senat och kongress. Det är alltså en helt annan sak att säga vilka man tycker ska styra, än att gå och rösta och välja mellan två personer. Demokraterna behöver bra kandidater helt enkelt och vara skickligare i de lokala kampanjerna, annars kommer det inte gå vägen i alla fall.

Jag tror även att demokraterna på det nationella planet behöver ett bättre ledarskap. Nu har visserligen republikanerna problem på den fronten eftersom flera av deras tunga företrädare har problem av något slag. Jag tror inte opinionsundersökningarna ser ut som de gör för att folk längtar så mycket efter demokraterna, utan snarare att republikanerna har lyckats knalla in i en massa problem. Lättar det på den froten så står republikanerna starka igen.

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Mathias heter jag. Mats är rikare och lite bättre på hockey.