2005-09-29

Fortsätt använd engelska

Det visar att Sverige och Danmark är de som minst använder sina modersmål i EU, istället är det engelska som används i arbetsgrupper och på möten, enligt Ekot.

Det kan ju tyckas vara negativt eftersom det kan vara svårare att påverka och argumentera om man är lite begränsad av språket. Och visst är det så, men på lång sikt är det väldigt viktigt att vi blir ännu bättre på engelska, och då menar jag inte den Oxfordengelska man lär sig i skolan.

Därför borde vi ta bort tyska, franska och spanska på högstadiet och möjligen ha det som ett frivilligt val, men i övrigt fokusera på svenska och engelska.

15 kommentarer:

Anonym sa...

språk är av värde för alla och som det är nu så talar stora delar av europa dålig eller ingen engelska alls (se på frankrike och tyskland som många svenska företag gör stora affärer med)

språk är bra, dock är frågan om det inte borde utökas med fler språk, håller nuvarande outsourcing trend i sig så borde hinu eller mandrain vara kunskaper som värderas högt i framtiden =)

Mathias Sundin sa...

Dom borde också lära sig engelska. Gör engelska till jordens gemensamma språk. Allas andra eller först språk.

Anonym sa...

sant att välja ett språk globalt och förkasta alla andra hade varit det bästa, men med tanke på hur svårt olika nationera har att enas som små saker så känns det inte så troligt att det kommer hända :/

Mathias Sundin sa...

Nej, jag tror inte det går att genomföra genom ett beslut någonstans. Men engelskan har redan blivit det närmaste vi har ett globalt språk och den fortsättningen bör vi driva på i Sverige genom att fokusera på svenska och engelska.

Mikke sa...

Interesting Webpage in this subject:


http://www2.ignatius.edu/faculty/turner/languages.htm

Anonym sa...

Och spanska och kinesiska?


Allvarligt talat. Två språk inkl hemspråket. Det är inte civilicerat. Tyska okej i ett grannland. Franska bättre internationallt, och spanska ännu lite bättre. Och mandarin förstås!

Anonym sa...

Språkkunskaperna i svenska grundskolor har förresten dalat kraftigt, precis som matte-kunskaperna, sedan det tidiga 90-talet.

Bulten i Bo sa...

Företagen i Sverige efterlyser bättre tyskkunskaper ho s folk som ska göra affärer med Tyskland, jag tar för givet att samma sak gäller franskan. Åk bara något hundratal mil söderut i Europa (eller österut) och upptäck att engelska inte duger.

Men för Mathias spelar väl detta ingen roll, jag tror att anledningen till detta inlägg står att finna i att han inte vill att svenska skolan ska lära ut språk som talas av folk som inte trodde på de famlagde "bevisen" för de irakiska massförstörelsevapnens existens.

Ola J Hedin sa...

”Det är dopplereffekten som får en usel idé att verka bra om den kommer mot dig väldigt fort.”

Jag förstår inte hur du tänker! Om vi ska ha ett Demokratiernas Förbund, eller för den delen ett starkare och mer enat EU, så måste vi kunna kommunicera. Att tro att alla kommer byta till engelska bara för att våra svenska skolor blir ännu sämre på att förmedla värdefull kunskap till eleverna är naivt!

Den brittiske liberaldemokraten Martin Turner (candidate for Halesown i förra valet) skriver så här på sin hemsida:

“As a German business man once put it to me, 'if you want to buy from us, you can speak English, but if you want to sell to us, you must speak German’.”

Av egen erfarenhet kan jag bara hålla med. Det spelar ingen roll om det är franska, engelska, flamländska eller tjeckiska - alla mina utländska affärskontakter har förväntat sig en viss förståelse för deras språk och kultur. Hur jag skulle ha tillskansat mig det utan att få plugga språk under alla nivåer av min skolgång är för mig ett mysterium.

Nej, den obligatoriska engelskan borde kompletteras med ytterligare ett obligatoriskt språk, gärna franska, kinesiska (är mandarin eller kantonesiska mest nyttigt?), arabiska eller spanska! Ju förr desto bättre!

Ola J Hedin sa...

I efterhand vill jag be om ursäkt, naivt var lite väl hårt. Å andra sidan speglar det hur starkt jag känner för frågan. Språk är sättet att förena och ena en delad värld!

Per Hagwall sa...

Jag håller med Ola här. Vi bör lära oss fler språk, inte färre. Inget blir bättre av att alla lär sig tala pidginengelska.
Svenskarnas självutplåning vad gäller vårt språk är pinsam. Minns att enda anledningen till att svenska är officiellt språk i EU var att Finland krävde det!
Vi har iofs fem officiella språk i Sverige, men inget av dem är svenska. Den högre undervisningen sker alltmer på ett språk som inte är vårt eget, och vi är inte så bra på det som vi tror.
Jag påminns om en historia som Catharina Grünbaum, språkvårdare på DN, berättade. På en svensk högskola hade de engelska kursböckerna tagit slut, så halva klassen var tvungen att köpa originalutgåvan - på norska...
Stor tandagnisslan och veklagan...
Så kom provet, gissa vilken halva av klassen som fick bäst resultat?
Den som läst den norska upplagan.
Inte så konstigt egentligen, norska är kulturellt och språkligt närmare oss, vi förstår saker bättre, till skillnad från när det gäller engelska, då vi ofta tror att vi förstår.

-> Bulten. Du borde bli musikpresentatör i P3, dina kopplingar är av Hipp-Hipp-klass.

Mathias Sundin sa...

Min ståndpunkt grundas huvudsakligen i två tankar:

1) Jag har sett hur förödande ett tredje språk kan vara i skolan. För många är det verkligen nog med svenska och engelska, det tredje språket kommer på undantag och "tar energi" från de andra två språken, vilket gör att de blir halvkassa i tre språk istället för bra i två. Valfrihet är bäst.

2) Om vi ska kunna röra oss friare i en värld som krymper och om vi ska underlätta globaliseringen så behöver vi kunna kommunicera. Om alla då lär sig engelska som sitt andra språk så underlättas det enormt.

Därmed inte sagt att det är värdelöst med ett tredje eller fjärde språk. Självklart är det lättare att göra affärer, förstå sig på ett land och ett folk osv om man talar deras modersmål. Men det går inte att lära sig alla språk, därför är det bra att ha ett globalt språk och då måste fokus ligga på det. Men vill man lära sig mer, go ahead.

Robert Nordman sa...

När jag gick i gymnasiet för alldeles för många år sedan fanns en grupp vid namn FUSFLU (Föreningen Unga Studenter För Latinets Utbredande).
Det är ju också en tanke.

Man för att istället vara seriös:
Jag är böjd att hålla med Ola av flera skäl, och av dem vill jag bara ta med ett just nu.

Den stora frågan inom kommunikation mellan människor med olika bakgrunder är "På vilken nivå träffas vi?"
Om vi s.a.s träffas om jämbördiga på en neutral arena (som de internationella politiska grupperna) är det mer adekvat att utgå ifrån att båda parter skall kunna tala ett gemensamt språk som inte är någon parts förstaspråk.
Om vi istället möts på någons bildliga eller bokstavliga hemmaplan (som är fallet om man vill sälja något i Tyskland) finns det ganska goda skäl för att andra språk, och viss grad av kulturell förståelse, måste till.

Mathias Sundin sa...

Jag håller som sagt med om det, det är absolut inget fel med att kunna tyska om man gör affärer med tyskar. Men att gå från det till att tvinga (vilket det handlar om) elever i högstadet och sexan att lära sig tyska är en annan sak.

Får många elever blir det helt enkelt för mycket att klara av. De måste huvudsakligen lära sig svenska.

ForestRidge sa...

ola j hedin:

"kinesiska (är mandarin eller kantonesiska mest nyttigt?)"

Rimligtvis mandarin eftersom kantonesiska i huvudsak talas i områden runt Kanton och Hongkong.

Den senare fram till 1997 en engelsk kronkoloni, så befolkningen där pratar generellt sett utomordentlig engelska