2004-11-30

Pinsamma Byggnads

Ikväll kl 22 är det debatt i Debatt, om att Byggnads har försatt ett lettiskt byggföretag i blockad, för att de jobbar för lägre än 150 kr i timmen. Sven-Otto Littorin, partisekreterare (m), skriver i sin nya blogg om saken.

Arbetarna får 14.000 kr i månaden, fri kost och logi, gratis hemresor och resor till jobbet.

Jag blir så äcklad över sånt här. Det är inte för att skydda några arbetare dom gör det här. De här arbetar tjänar det dubbla mot i Lettland och har bra arbetsvillkor i övrigt. Det är enbart för att Byggnads är rädda för konkurrens och därmed förvägrar andra människor att förverkliga sina drömmar och få ett bättre liv. FY FAN!

Rojas i NT

Ni kan läsa om Mauricio Rojas besök på Ditt Nya Hageby, som jag skrev om igår. Bra artikel i Norrköpings Tidningar.

Tjuvarnas marknad?

Enligt Expressen så tjänade Jan Guillou 5,7 miljoner förra året. I år har han gett ut boken Tjuvarnas marknad där han beskriver hur direktörerna tjänar mångmiljonbelopp trots att de bara skickar papper till varandra - och han har förmodligen tjänat lika många miljoner till på det.

Så det är fel av direktörerna att tjäna pengar i företag som sysselsätter tusentals människor. Men det är okej att tjäna pengar på att skriva böcker. Okej, då vet jag.

Gudmundson lägger ner

Väldigt tråkigt att läsa att Per lägger ner Gudmundson. Förstår valet mellan jobb och blogg, men det gör det inte roligare.

Tyvärr missar du utspelet också. Det kommer på måndag.

2004-11-29

Integrationsdebatten

Det blev en mycket intressant dag och kväll med Mauricio Rojas. Först besökte han en organisation som heter Ditt Nya Hageby. Det är ursprunglingen ett amerikanska koncept för att förbättra bostadsområden inifrån, genom att människorna själva gör det. Egenmakt inte myndighetsmakt. Ska försöka skriva några fler rader om det senare i veckan.

Sen var det dags för debatt med Lars Stjernkvist, som är mycket trevlig, skapar en gemytlig stämning, håller med alla och säger absolut ingenting - och kommer undan med det. Ett sosseproffs med andra ord.

Det mest intressanta delen av debatten kom dock mellan en åhörare och Rojas. Mauricio tog i sin inledning upp ett exempel på en man vi träffade på Ditt Nya Hageby. Han hade jobbat som läkare i 28 år i Irak innan han kom hit för nästan sju år sedan. Nästa vecka, kunde han möjligen (om ett möte gick bra) få börja praktisera inom sjukvården i Sverige. Sju år!

Han kunde arabiska och flytande engelska (och numera bra svenska). Mauricio blev upprörd och menade att mannen borde kunnat börja efter en dag i Sverige. Många patienter pratar bara arabiska eller engelska, de skulle få mycket bättre hjälp hos en arabisk läkare än en svensk. Självklart ska läkaren försöka lära sig svenska, men under tiden kan han göra nytta.

I publiken satt en svensk sjuksköterska. Hon gav Mauricio tipset att inte använda det exemplet eftersom han var ute i det blå. I praktiken måste du kunna svenska för att kunna kommunicera på ett sjukhus, sa hon. Man måste kunna svenska.

Ja, men, svarar Mauricio. Det finns många som bara kan arabiska. Låt mannen börja jobba och under tiden lära sig svenska. Antingen kan han jobba med sjuksköterskor som talar arabiska, eller så får de prata engelska. För patienten är det mycket bättre med en person som kan deras ursprungsspråk.
Du visar ingen vilja, bara ser problem.

Kvinnan blir arg och Mauricio likaså. De chilenska ögonen blixtrade. Lasse Stjärna försökte bryta in och plocka poäng, men Mauricio högg av honom och sa åt honom att vara tyst, för det här är viktigt! Det här är grunden till problemen. Regler, regler, regler som enbart krånglar till och inte hjälper ett dugg. Du visar ingen vilja! Bara ser problem!

Kul med en debattör som vågar säga rakt ut när han tycker något är fel och talar klarspråk rätt igenom. Kul också med lite känslor i en debatt. Mauricio Rojas brinner för det han säger, det kan ingen missa, och det tror jag är viktigt.

Får ni chansen att kolla när han debatterar mot Luciano Astudillo så gör det. Luciano ska vara rätt aggressiv han också.

Bryt utanförskapet

Ikväll är det debatt i Norrköping mellan Mauricio Rojas, talesman i integrationsfrågor (fp), och Lars Stjernkvist, fd partisekreterare (s) i Brånnestadskyrkan.

Rojas skriver i Norrköpings Tidningar idag att 1990 så fanns det inte ett enda valdistrikt i Norrköping med under 70 procent sysselsättningsgrad. 2002 var det 25 st, de flesta med hög invandrartäthet.

Han presenterar folkpartiets lösningar på problemet, som bland annat är att lägga ner Integrationsverket. Något som säkert blir populärt i Norrköping, där verket ligger.

Varmt välkomna i kväll! Syrianska ortodoxa kyrkan i Brånnestad, kl 19.

2004-11-28

Samma Agenda

Just nu diskuteras det i Agenda om fall när människor utlämnas till andra länder där de kan torteras, som fallet med de två egypterna i Sverige.

I studion sitter två personer som verkar ha ungefär samma uppfattning om saken, vilket gör det hela mycket mindre intressant. Jag noterade att i USA bestod den här typen av diskussioner ofta av personer med olika åsikt, vilket gav mig som tittare en betydligt större möjlighet att ta ställning i frågan. Sitter det en professor i studion med stora kunskaper och breder ut sig om sina åsikter, är det svårt för mig som tittare med mindre kunskaper att hitta motargument, även om jag instinktivt känner att jag inte inte håller med.

DNA-register

Henrik Alexandersson sammanfattar min första tanken som kom när jag hörde förslaget om ett DNA-register:

"Hur gör man med dem som inte vill vara med? Bilden av folk som släpas ut i håret för att staten skall ta deras blod förefaller mindre smakfull. Hur man än vänder och vrider på frågan kommer det att bli fråga om ett starkt inslag av tvång."

Visste ni att...

...Karl Rove, president Bushs främsta politiska strateg, har norskt ursprung? Och enligt Bob Woodwards bok Plan of Attack, så ogillar han svenskar (eller iallafall Hans Blix) pga den påtvingade unionen mellan Norge och Sverige som upphörde 1905. Enligt samma bok brukar tydligen presidenten och han skoja om det.

2004-11-27

Partistödet

Varje år ger de svenska partierna sig själva cirka 710 miljoner kr av skattebetalarnas pengar. 260 miljoner från riksdagen. 180 miljoner från landstingen. 270 miljoner från kommunerna.

Hur pengarna används i partierna är svårt att veta, för någon lag om insyn finns inte.

Helgdag skapar problem

Beslutet att låta nationaldagen bli helgdag och istället ta bort helgdagsstatusen från annandag pingst skapar problem på avtalsfronten. Det blir tydligen något problem med skiften eftersom nationaldagen ibland infaller på en redan ledig dag, och annandag pingst alltid är en måndag.
LO och Svenskt Näringsliv skriver nu ett gemensamt brev till konstitutionsutskottet och begär att ändringen börjar gälla först 2007, då avtalen ska förhandlas om.

Well, jag säger som jag brukar när helgdagar diskuteras: Inför röddagskonto!

2004-11-25

En hektisk dag

Programmet har varit fyllt från morgon till kväll i dag, därför inget skrivande här tyvärr. Bland annat har riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) besökt LUF i Norrköping och pratat feminism.

Ses imorrn.

2004-11-24

Sök till Stureakademin 2005

Jag har under gått Stureakademin hos tankesmedjan Timbro. Det har varit bland de bättre grejor jag gjort någonsin. Det har gett mig en mycket bra ideologisk grund att stå på.

Under året genomgår man också en skrivarutbildning under ledning av Svenska Dagbladets fd politiske redaktör och språkvårdare, Håkan Hagwall. Han har många års erfarenhet och ett kunnande i det svenska språket som inte går av för hackor.

De övriga deltagarna är samtliga riktigt skarpa och det har funnits gott om diskussioner att lyssna på eller slipa sina egna argument i.

Det kanske bästa har ändå varit den digra skara av föreläsare i absolut toppklass.
Mauricio Rojas (riksdagsledamot, tf chef på Timbro mm),
Torbjörn Tännsjö (filosofiprofessor),
Anders Isaksson (författare till böckerna om Per Albin, skribent i DN),
Gunnar Hökmark (Europaparlamentariker),
Johan Norberg (författare till Till världskapitalismens försvar),
Tove Lifvendahl (fd MUF-ordförande, lobbyist),
Nigel Ashford (professor vid George Mason University),
Johnny Munkhammar (författare och anställd vid Sv. Näringsliv),
Mattias Bengtsson (fd chef på Timbro),
Anne-Marie Lindgren (chef för sossarnas tankesmedja),
Mats Johansson (fd politisk chefredaktör på SvD),
Sven-Otto Littorin (partisekreterare moderaterna)

och så min favorit -
Göran Greider (chefredaktör på Dala-Demokraten och åsiktsmaskin).

Här finns mer om årets verksamhet och en hel del bilder.

Sök! Du kommer inte ångra det!

Låter jag översvallande? Det är jag.

Någon Annans pengar

Kofi Annan har utsett Paul Volcker för att utreda korruptionsskandalen inom FNs olja-mot-mat-programmet. Utredningen har en budget på 30 miljoner dollar - som tas från olja-mot-mat-programmet.

Pengar som skulle gå till det irakiska folket, hävdar Iraks interimsregering.

Först försvinner pengar som skulle gått till det irakiska folket och sen används det irakiska folkets pengar för att utreda hur det gick till. Är inte det lite väl magstarkt?

Debatt om Debatt

Gudmundson tror inte på några ädla motiv från Lars Leijonborg om varför han ställde upp i en debatt mot Sverigedemokraterna, som jag skrev om nedan. Han jämför med valrörelsen 2002 och debatten mot Sten Andersson, som följdes av ett utspel om bla språktest, och undrar när utspelet kommer den här gången.

Det är visserligen möjligt att det kommer ett utspel i integrationspolitiken, men framförallt deltog nog Leijonborg för att helt enkelt synas lite mer och för att hålla greppet om integrationsfrågorna som säkert blir viktiga i valet 2006 också.

Tyvärr blev det en värdelös debatt mellan honom och Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande. Ska man som partiledare för Sveriges tredje största parti ställa upp i en debatt mot en ungdomsförbundare gäller det att visa lite pondus och dominera debatten. Jimmie Åkeson var bättre på att hamra in sin poäng.

Debatten borde inte heller handlat så mycket om Sverigedemokraterna är rasister eller inte, utan om integrationspolitik. Leijonborg sa att det finns problem med invandringen och integrationen, men borde presenterat folkpartiets lösningar på frågan och talat om varför Sverigedemokraternas lösningar är värdelösa.

Nu när jag skriver kom jag precis på ett mycket möjligt utspel, som visserligen inte har något med Sverigedemokraterna att göra. Mauricio Rojas, fp-talesman i integrationsfrågor, jobbar på en "utanförskapskarta" som visar på områden med stora sociala problem, som Rosengård. När den är klar kommer säkert ett lite större utspel i integrationsfrågan.

2004-11-23

Uppdrag granskning

Just nu pågår ett reportage i SVTs Uppdrag granskning som berör utländska arbetare i Sverige.

Arbetarna jobbade i två månader men fick inte ut den lön de lovades utan fick leva på dagstraktamentet på 200 kr. Metall ryckte ut och hjälpte arbetarna så att de till slut fick lön från det slovenska företag de var anställda av (som i sin tur anlitats av ett italienskt företag, om jag fattade rätt). De fick inte riktigt alla sina pengar men fick ändå totalt 39.000 svenska kr, vilket de var väldigt nöjda med. Det motsvarade nästan en miljon i slovenska pengar, sa en av arbetarna. Vilket räcker ganska långt i Slovenien.

Jag behöver förmodligen inte nämna att facket framställs som de GODA medmänniskorna, som hjälper de dumma utlänningarna mot de ONDA företagen. En reklambyrå kunde inte gjort det bättre. Men jag tänker inte klaga över vad facket gjorde här. Tvärtom så såg de till att arbetarna fick de pengar de hade rätt till. Det borde dock ha varit en myndighet som skötte sådant här och inte ett fackförbund, men huvudsaken var att de fick hjälp.

Ändå blir jag förbannad när jag tittar på reportaget, för det dryper av dubbelmoral.

Facken vill inte att utländska arbetare ska komma till Sverige och arbeta överhuvudtaget. De här arbetarna var arbetlösa i Slovenien innan de kom hit, och är arbetslösa nu igen när de är tillbaka. Tackvare att de kunde åka hit och jobba så har de nu 39.000 kr var att klara sig på under arbetslösheten.
Hade LO fått bestämma hade de aldrig ens fått chansen att tjäna de här pengarna, utan istället gått arbetslösa. På vilket sätt är facket då så mycket godare än det onda företaget?

Dan Rather avgår

CBS' nyhetsankare Dan Rather avgår. Under valkampanjen utsattes han för hård kritik eftersom han använde sig av förfalskade dokument för att smutskasta George W. Bush, men avslöjades av bloggare.

Att använda förfalskade dokument kan vara ett misstag som visserligen inte en stor nyhetskanal borde begå, men det är ändå förståeligt. Det som var riktigt risigt var att det tog ett bra tag innan man erkände det, och Dan Rather har inte gjort det ännu.

Rather påstår nu att det inte är därför han slutar, men det skulle inte förvåna mig om han knuffas av plankan lite snabbare än tänkt. Han kommer dock finnas kvar i 60 Minutes.

Läs om de förfalskade dokumenten och bloggarnas avslöjande här, här, här och här.

Debatt

Ser ut att bli ett intressant Debatt ikväll på SVT. Lars Leijonborg debatterar med Jimmie Åkesson, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Säkert kommer Leijonborg få kritik för att han hjälper in rasister i rutan, men han gör helt rätt. Debatten ska tas med dessa krafter, det är det bästa sättet att hålla dem från makten. Dessutom har vi yttrandefrihet i det här landet, även för dom som är dumma i huvet. Yttrandefrihet är dock inte detsamma som att han en rätt att delta i TV, men som det är idag kan de piska upp en stämning i de egna leden eftersom resten av samhället stänger ute dem. (Yttrandefrihet ger inte heller rätt till statsbidrag)

Dessutom ska religiösa friskolor debatteras, med bla nye skolminister "Ibbe" Baylan. Det ska bli väldigt intressant att se om SSU vågar ha någon med i programmet. Törs Ardalan ha en annan åsikt än en minister, i direktsänd TV?

SVT 1 kl 22.00

Nån Annan

I fredags skrev jag om ett misstroendevotum mot Kofi Annan, från FN-personalen i New York. Det har nu visat sig att det inte var helt korrekt. Votumet gällde den högsta ledningen, men inte Annan. De ger honom istället sitt fulla stöd. Samma sak gör de FN-anställda i Geneve, de kritiserar ledningen men stödjer Annan.

2004-11-22

Forskning och framsteg

Då måste väl nästa års Nobelpris vara klappat och klart. De två forskningsresultaten bör kombineras för båda könens bästa möjliga hälsa.

http://www.zurichlabs.com/id_sem_wm.htm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3072021.stm

"Vi tar över"

Så har statsrådsberedningen under Göran Persson sagt till UD. Det gäller posten som generalkonsul i New York, som nu är ledig. Antagligen ska Persson ge den till någon polare, kanske just från statsrådsberedningen.

Så här har Göran Persson sagt när det gällde Margareta Winberg, Maj-Inger Klingvall, Carl Tham och Bo Göransson.

Sen tidigare vet vi bland annat att 9 av 20 generaldirektörer har en bakgrund inom ett parti, samtliga socialdemokrater. Och att 13 av 16 styrelseordförande för de största universiteten är sossar.

Visste ni att...

... om vi hade haft ett personvalssystem utan en spärr på åtta procent till riksdagen, så hade 70 av de ledamöter som sitter där idag, inte gjort det. Dessa 70 fick alltså färre personkryss än personer under dem på listorna, men dessa kom inte över de åtta procenten.

Jag skriver just nu en uppsats om personval så räkna med ytterligare värdelöst vetande närmaste veckan eller så.

2004-11-21

Fraurud försvarar RKU

Ung Vänsters ordförande Tåååve Fraurud försvarar RKU och de bidrag de fått från Ungdomsstyrelsen.

Hon skriver att hon visserligen inte är så förtjust i RKU, men hon menar att de också har rätt att uttrycka sin åsikt. Att de också har rätt att bedriva politisk verksamhet. Hon undrar om nästa steg blir är att förbjuda att kritisera vad demokratier gör runt om i världen.

Vad jag vet så har ingen tyckt att RKU ska förbjudas att uttrycka sin åsikt. Inte heller att bedriva politisk verksamhet. Däremot har en del tyckt det är puckat att ge pengar som ska främja demokrati, till en organisation som är kommunistisk och vill ha revolution.

Menar Tåååve att alla politiska organisationer har rätt till skattepengar, oavsett vad deras mål är? Nyligen läste vi om nazister som planerade terrorattentat för att få fram ett nytt styre i Sverige. Det är precis vad en revolution handlar om. Varför ska de ena få stöd och inte de andra, Tåååve?

2004-11-20

Rapport om FN

När jag tittade på Rapport igår noterade jag att de rapporterade om att FNs säkerhetsråd hade möte i Afrika. Däremot rapporterade de inte om personalens stora missnöje med Annan. Suck.

Hamas i valet?

Laila Freivalds tycker att terroristorganisationen Hamas ska ställa upp i valet i Palestina. Men bara om de nu har blivit demokrater.

Hallå?

Så om en organisation som mördat hundratals människor plötsligt säger att, nu är vi schyssta demokrater, då ska de få ställa upp och accepteras på samma sätt som andra grupper som kämpat för demokrati hela sitt liv.

Visst vore det bra om Hamas tog avstånd från terrorism, men det skulle krävas en hel del innan de övertygar mig om att de faktiskt har gjort det. Och det borde ta ännu mer att övertyga en utrikesminister.

2004-11-19

Ingen SSU-skola

SSU har nu fått nej av Skolverket, på sin ansökan om att starta en friskola grundad på demokratisk socialism. På schemat stod bland annat kampsånger och marscher.

Ansökan var skapad för att få en debatt om de religösa friskolorna, som SSU menar inte kan undervisa sakligt.
En smart PR-grej och de får fram sin poäng ganska tydligt, även om ansökan är utformad så att de skulle få nej. Bland annat defininerar de inte demokratisk socialism och så har de plockat bort religionsundervisningen. Då är det omöjligt att få ja.

Skulle de verkligen viljat ha debatt så skulle de utformat den så att den gått igenom och sedan startat skolan. Men vad ska de med ytterligare en sosseskola till? De har ju redan alla universitet och högskolor.


Religiösa friskolor?

Om det ska vara tillåtet att driva religiösa friskolor är en riktigt knivig fråga tycker jag. Har väldigt svårt att bestämma mig vad jag tycker. Det blir mycket å-ena-sidan-å-andra-sidan.

Å ena sidan så borde det vara upp till föräldrarna att avgöra var deras barn ska gå i skolan, oavsett om skolan baserar sig på religion, politisk ideologi eller något annat. Vill föräldrarna att barnet ska växa upp och bli en god kristen eller splittrad liberal, så har inte staten någon rätt att lägga sig i det.

Å andra sidan så kan det diskuteras hur mycket föräldarna ska få bestämma över sina barns liv. Rent principiellt tycker jag att föräldrarnas rättigheter i bland måste stå tillbaka för barnens rättigheter, eftersom de har svårare att göra sin röst hörd och bevaka sina rättigheter. Utifrån det perspektivet kan det vara rätt att sätta barnets (negativa) rättighet att slippa religion framför föräldrarnas (positiva) rättighet att bestämma över sina barn.

Å tredje sidan så kanske det borde vara ungefär som det är idag. Så länge du uppfyller läroplanen så får din skola ha vilket inriktning som helst. Naturligtvis måste det hela tiden noggrannt granskas. Men om nu SSU ändrade i sin ansökan så de fick igenom den och startade en friskola, så skulle iallafall jag ha svårt att tro att det bedrevs opartisk undervisning där. Precis som jag har svårt att tro att andra religioner får lika mycket utrymme som kristendomen i Livets ords skola.

Å fjärde sidan....

Såja

Sagt och gjort.

Jag har snokat runt lite på nätet efter artiklar om skandalerna i FN. Vill ni bli bättre uppdaterade så kan följande länkar från Yahoo News fungera bra: United Nations scandal och United Nations Oil for Food

Misstroendeomröstningen om Annan

I dag ska det hållas en misstroendeomröstning om FNs generalsekreterare Kofi Annan och FNs personal har beslutat sig att dra tillbaka sitt stöd för honom och FN-ledningen.

FN verkar korrupt rätt igenom, men jag personligen vet inte mycket om det. Att miljarder har gått till Saddamregimen i det så kallade olja-för-mat-programmet har jag uppfattat men inte så mycket mer. Varför denna dåliga kunskap? Jo, jag har följt det via svensk media.

Jag skyller inte min okunskap på det, jag kunde tagit reda på det på annat håll, men det säger en del om FNs roll i vårat samhälle. Visserligen finns det artiklar om FNs nuvarande kris, men det borde rimligtvis vara en rejäl debatt. Den syns inte någonstans, inte ens speciellt mycket i svenska bloggvärlden.

Jag får väl försöka göra något åt det.

2004-11-18

Rättvis och balanserad

Jag har haft tid i kväll att sitta och läsa lite noggrannare i de bloggar jag följer. Det skrivs oerhört mycket bra och intressant runt om i Sverige och världen.

Eftersom det för det mesta är oerhört tydligt vad skribenten själv har för syn på världen, blir det för mig som läsare väldigt lätt att läsa olika åsikter, så det blir - just det - rättvist och balanserat.

(S)(v)T?

Daniel på Subjektiv.se skriver bra och nyanserat om att SVT är Sveriges svar på USAs Fox News. En kanal som utger sig för att vara rättvis och balanserad, men egenligen inte alls är det, menar Daniel.

Pigg mot trött

Johan Norberg skriver om sitt besök på Bloggforum och Publicistklubben. Det ger en talande bild om skillnaden mellan de nya, pigga och lite nördiga bloggarna och de gamla, trötta mainstreamjournalisterna. Mycket läsvärt.

Kort om lägenheter

Håkan Jacobsson, ledarskribent på UNT, skriver i sin blogg som lägenhetsskandalerna inom LO och om varför hyresregleringar suger.

IG till Leijonborg och Björklund

Lars Leijonborg och Jan Björklund får Icke godkänt av mig för sin debattartikel i gårdagens DN. De försöker med det moderata tricket att få uppmärksamhet genom att klaga på sin egen politik. Den här gången reformen av skolan som genomfördes under de borgerliga åren på 90-talet.

Det finns ljuspunkter i folkpartiets skolpolitik och jag tror att den går hem bra i många väljargrupper, men det finns också riktiga mörka och bakåtsträvande delar. De klarar hyfsat bra att hitta svagheterna i dagens skola, men föreslår gammaldags lösningar - som inte är ett dugg liberala.

Ett bra exempel är följande två meningar:

"Alla elever klarar inte målen på samma tid."

Precis. Vi lär oss olika snabbt och borde ha möjlighet att gå igenom skolan på olika lång tid.

"Det är fel att det inte finns en stadieindelning med mål som ska ha uppnåtts i trean."

Så lösningen på det är en stadieindelning med ett tydligt mål efter tre år? Vad innebär det om en elev inte klarar målen i trean? Jo, att den eleven får gå om. Det är otroligt korkat sätt att ge elever olika tid för att lära sig. Att tvingas gå om en klass pekar ut en elev på ett fruktansvärt sätt. DUM I HUVET, står det i pannan på en sådant barn.

Ska vi då ta bort alla krav och bara gulla med ungarna så ingen blir ledsen? Nej, verkligen inte. Det är ännu värre.

Gör istället en helt målstyrd skola utan årskurser och stadier. Så fort du klarat av alla målen så är du klar. Det kan innebära att grundskolan till exempel tar sex år för vissa och tolv år för andra. Men ingen pekas ut på samma förnedrande sätt. För att det ska fungera praktiskt så kan vissa inskränkningar behövas göras, men inte speciellt mycket.

Leijonborg och Björklund skriver också om centrala test. Det låter bra för att kunna utvärdera elevernas kunskaper och jämföra dem med andra skolor. Men det innebär också en likriktning utan dess like. Den stora fördelen med nuvarande läroplanen är att den nästan tillåter dig att driva skolan hur du vill, bara elevernas når kunskapsmålen.

Skolans problem i dag beror inte på läroplanen, den beror på att skolorna inte utnyttjar sin frihet. Gör läraryrket mer proffsigt, ge rektorerna bättre utbildning, öka konkurrensen och ge skolorna tydliga krav och lite tid. Det tar ett tag att helt byta system.

2004-11-17

Media i USA

Just nu när det ändras en del på ministerposterna i Bushregeringen så skulle jag åter vilja befinna mig i USA. Utrymmet för politik, framförallt på TV, upplevde jag som väldigt stor. Visserligen var det valtider, men antalet program om politik var enormt.

Det finns program som Crossfire, Capital Gang och Meet the Press, för att bara nämna några. Det är program som får de riktigt stora elefanterna som medverkande och de vänder och vrider på alla frågor. Diskussionen om ministerbyten kom igång direkt efter valet belystes ordentligt.

Dessutom var mängden politiska böcker överväldigande. Jag tror det har att göra med att USA är en stor ekonomi och även om en bok inte blir en större succé så kanske den säljer 50.000 ex, vilket skulle vara en enorm framgång för en politisk bok i Sverige.
Det gör också att böcker produceras snabbt och kommenterar den aktuella politiken. Bob Woodwards bok om Irakkriget är ett bra exempel (se nedan).

USA är ett stort och rikt land och det gör att även relativt små intressen får en möjlighet att producera kvalitetsmaterial. Tack vare internet och satellitkanaler kan vi ta del av en hel del, men det går inte upp mot att kliva in i en bokhandel och ha en stor avdelning med bara politisk litteratur att gotta sig i.

2004-11-16

Boktips

Om ni vill få koll på de personer som flitigt diskuteras i dagarna, Rumsfeld, Rice, Powell mfl, så läs Bob Woodwards bok Plan of Attack.

Jag har inte hunnit igenom hela ännu, men den är mycket bra så här långt. Den ger en detaljerad beskrivning av hur beslutet om ett Irak-krig kom fram och skildrar huvudpersonerna på ett väldigt bra sätt. Tydliga personbeskrivningar, meningsutväxlingar, stämningar, med mera.

För att kunna skriva boken har Pulitzerprisvinnande Woodward genomfört ett digert undersökningsarbete. Han har bland annat intervjuat 75 personer som deltog i processen och suttit ned med presidenten i en tre och en halv timmes intervju.

2004-11-15

RKU fick pengar från IOFF

IOFF är förkortningen på Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg. De har sedan 2001 gett ca 40.000 kr till RKU.

I IOFFs bidragsregler står att föreningar som får bidrag ska "...vara uppbyggd och fungera enligt allmänt vedertagna demokratiska principer samt öppet ta ställning för demokratin som samhällssystem.".

Bra jobbat LUF Väst, som grävt fram detta.

Jens Orbacks kompisar

Henrik Alexandersson, Hax, har idag en bild med två kängrur som...gör nya kängrur. Vad han missar att skriva är dock att den ena kängrun på bilden (den längst bak, så att säga) lever ihop med Jens Orbacks farmors brorsa.

Colin Powell avgår

USAs utrikesminister, Colin Powell, lämnade idag in sin avskedsansökan och ingen är förvånad. Powell har inte riktigt gillat Rumsfelds och framförallt Paul Wolfowitz vilja att kriga i Irak. Han var lika övertygad om att Saddam skulle bort från makten som övriga i Bush-administrationen, men ville göra det på ett sätt så att de länder som fanns i alliansen vid Gulf-kriget, skulle finnas kvar även nu.

Jag personligen vet inte allt för mycket om Colin Powell men han verkar trevlig, helt enkelt. Att vara trevlig gör inte att du blir en bra ledare, men jag får känslan att han balanserar tuffhet och smarthet på ett bra sätt.

Skulle inte alls bli förvånad om vi får se honom som presidentkandidat 2008, han är väldigt populär hos många amerikaner och är en sådan som skulle kunna locka stora delar av de 30-40 procent väljare som varken kallar sig republikaner eller demokrater.

Kanske kommer han i primärvalen stå mot sin möjliga efterträdare Condi Rice.

Gröna kvinnor

Oskar Lidåker spinner vidare på min kommentar om miljöpartiets kvinnoförbund, Gröna kvinnor. Riktigt kul.

2004-11-14

Män är från Mars, kvinnor är ... gröna?

Jag kan inte låta bli att le åt namnet miljöpartiets nya kvinnoförbund, Gröna kvinnor. Jag hade för mig att man säger att män är från Mars.

2004-11-13

Fredsmäklare Persson

Som jag trodde så vill Göran Persson spela en roll i den eventuella fredsprocess som nu kan komma igång efter Arafats död:

"Det är viktigt för mig och för Sverige att visa närvaro på hög nivå, för vi har spelat och kan komma att spela en roll i den fredsprocess som finns i Mellanöstern."

Jag tror det finns två anledningar till Göran Perssons intresse för fredsprocessen i Mellanöstern, båda har med svenska valet 2006 att göra.

1) Perssons popularietssiffror har stadigt sjunkit ett tag och han skulle behöva spegla sig i lite internationell glans för att få upp dem igen, och därmed ha lättare att vinna valet 2006.

2) Med ett större internationellt engagemang kan Persson dra sig undan till ett internationellt jobb om det skulle visa sig att sossarna förlorar om två år. Han avgår då visserligen som en förlorare men räddar lite heder genom "ett bättre jobb". Lite som Carl Bildt.

2004-11-12

Chockkritik chockar

En snubbe med alldeles för mycket tid har kollat upp alla nya chock-ord som Expressen har hittat på de senaste tio åren. Här är några godbitar:

aftonchock, blyghetschock, chock-extra, chock-kontrade, chockberedda, chockexponering, chockläge, fettchock, kvarskattechock, nakenchock (min favorit), sexchock, snyggchock och tampong-chocken,.

Munkhammar.org

Johnny Munkhammar är, som jag skrev nedan, bloggare sen en dryg månad tillbaka. Jag har nu en länk till hans blogg i min länklista till höger i menyn. Ni hittar den också på www.munkhammar.org.

Vill ni få en presentation av hans bok och delta i en intressant diskussion så bege er nästa vecka, på onsdag den 17, till Café Momba på Norrmalmstorg, kl 17.30.
Deltar i diskussionen gör, förutom Johnny, också Mauricio Rojas (fp) och Maria Larsson (kd).

Flytta till Island?

På min resa till USA mellanlandade jag på Island och träffade där på Johnny Munkhammar som jobbar på Svenskt Näringsliv och även har blivit bloggaren på senare tiden. Vi pratade bland annat lite om hans senaste bok "Sagan om välfärdens återkomst", som jag rekommenderar att ni läser. Johnny visar på ett effektivt sätt varför den svenska och västeuropeiska modellen helt inte kommer att hålla. Att vi kommer tvingas tänka om - och det viktigaste - att det är något positivt.

Ett land som har tagit sig an sina problem är just Island. Johnny Munkhammar skriver idag om det. Tack vare diverse liberala reformer har de gått från plats femton till plats sju, samtidigt som Sverige gått från fjärde till fjortonde. Deras sysselsättningsgrad är 81,5 procent och arbetslösheten ligger på 2,5 procent.

Det kanske intressantaste är privatiseringen av vattnet. Fisket är fortfarande största näringen, men tidigare var havet och fiskarna allmän egendom, vilket ledde till utfiskning och ineffektivtet. Nu ägs havet privat och problemen har försvunnit. Varför ska du ta hand om något som du kanske inte har tillgång till i morgon? I Sverige äger bönderna sin mark själva, varför ska inte fiskare kunna äga delar av havet?

Kommentarer om Arafat

Bloggaren Alicio i Underlandet gör en sammanställning om kommentarer och information om Yassir Arafat. Läsvärt.

2004-11-11

De flesta sänder utrikesministern

De flesta andra europeiska länder sänder utrikesministern till Kairo och ceremonin för Yassir Arafat. Men Göran Persson ska promt åka själv. Jag minns inte exakt men var den ens utrikesministern han sände till Madrid?

Enligt Aftonbladet sänder dessa länder utrikesministern: Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Luxemburg (+ vice premiärminister), Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Portugal och Storbritannien.

Varför ens sända utrikesminister? Det har jag större förståelse för. Visserligen har Arafat varit terrorist och inte gjort alls tillräckligt för stoppa självmordsbombarna - och av den anledningen borde ingen besöka hans begravning. Men nu finns det en fredsprocess att rädda/starta och som en gest till palestinerna behöver de europeiska regeringarna ha en representant på plats.

En möjlig förklaring till att Göran Persson åker är att han tänker sig en aktiv roll i en eventuell kommande fredsprocess, som nu möjligen kan dra igång nu i Mellanöstern. Hans populäritet hos svenskarna har sjunkit ett tag och han kunde behöva spegla sig i lite internationell glans.


Sorg och vemod

"Jag känner sorg och vrede."
Göran Persson den 11 mars 2004, kommenterar terroristdådet i Madrid.

"Jag känner sorg och vemod."
Göran Persson den 11 november 2004, kommenterar Yassir Arafat, skyldig till många terroristdåd.

Persson på Arafats begravning

Persson rensar schemat för att kunna åka på cermonin som hålls i Kairo för Arafat. Är inte det vidrigt?

Han åker på en terrorists begravning men klappar kossor istället för att hedra terroristoffer i Madrid.

2004-11-10

Flat tax

Andrew Sullivan påpekar idag två mycket viktiga argument för en så kallad flat tax. En skatt som drabbar alla lika, alla betalar lika hög procentsats av sin inkomst. Det finns inga undantag för företag eller högre skatt för höginkomsttagare.

Han bortser från alla ekonomiska argument men lyfter fram dessa två istället:

1) En flat tax ger ett hårt slag åt lobbyverksamheten. Om du ger en bransch en skattelättnad eller ett kryphål, så kommer andra också vilja ha det. Med en flat tax kan inga sådana tjänster erbjudas.

2) Staten är neutral mot sina medborgare. De favoriserar ingen genom lägre skatt utan alla behandlas lika.

Chydenius borta

Johan Norberg påpekar något som är speciellt intressant för denna blogg. Nämligen att i och med införandet av euron i Finland så försvann 1000-markssedlarna prydda av Anders Chydenius, mannen vars fotspår den här bloggen försöker gå i.

Synd att de inte valt att pryda sina euromynt med honom. Så här sa den kloke prästen och riksdagsmannen bland annat:

"Jag talar allenast för det ena lilla; men välsignade ordet Friheten."

2004-11-09

Vem hade mest rätt?

RealClearPolitics har kollat på vilket undersökningsinstitut som hade mest rätt i sina opinionsundersökningar inför presidentvalet. Dels har de tittat på siffran på nationell nivå och dels på hur bra de var på att pricka rätt i de avgörande staterna.

Vinnare på nationell nivå är George Washington University och Pew Research. GWU missade med ett par tiondelar och Pew prickade exakt rätt. Sämst är lustigt nog Fox News som trodde att John Kerry skulle vinna.

Bland de avgörande staterna så var Mason-Dixon bäst med minst total felmarginal och rätt vinnare i 15 av 16 stater. Fox News var återigen bland de sämre med Kerry som stor vinnare i Florida, en stat som Bush vann med fem procentenheter. CNN/Gallup tog dock hem sistaplatsen. De var också bland de sämre på nationell nivå.

Fler röster än Reagan?

George W. Bush fick 59,117,523 röster och John Kerry 55,557,584. Båda två fick alltså fler röster än Ronald Reagans 54,451,521 som han fick i valet 1984.

Men! Om vi räknar in befolkningsökningen så får vi en annan bild:

Reagan totalt = 54,451,521
USAs befolkning (1984) = 236,581,000
Ratio = 1 röst per 4.345 medborgare

Bush totalt = 59,117,523
USAs befolkning (2004) = 294,684,886
Ratio = 1 röst per 4.985 medborgare

Kerry totalt = 55,557,584
USAs befolkning (2004) = 294,684,886
Ratio = 1 röst per 5.304 medborgare

En större andel av den totala befolkningen röstade på Reagan jämfört med både Bush jr. och Kerry. Reagans siffra motsvarar hela 67 miljoner röster i årets val.

Tack till Drumwaster.

Vem är gladast över Bushs vinst?

Jag tror att den person som är allra gladast över att George W. Bush vann valet är Michael Moore. Han är nu garanterad four more years av rejäla inkomster från nya dokumentärer och böcker om och mot presidenten.

Visserligen är jag övertygad om att Moore snabbt hade vänt sig mot John Kerry om han hade blivit vald. Moore krävde att Kerry snabbt skulle ta hem trupperna från Irak, annars skulle han vara en svikare. Moores retorik innan valet antydde att han snabbt skulle kunna börja kalla Kerry en svikare eller en ny Bush - och tjäna lite pengar på anti-Kerryböcker.
Men hatet mot Bush är större än vad det någonsin hade blivit mot Kerry, och det innebär mer pengar i Michael Moores ficka.

Innan valet lyssnade jag på en debatt om amerikansk massmedia. En av vänsterdebattörerna sa en intressant sak om Moore som jag håller med om. Han menade att Michael Moore inte är vänster, han är populist. Han går inte att placera in i höger-vänsterskalan på ett traditionellt sätt, utan han gör det som han kan tjäna pengar på. Visserligen med utgångspunkt från vänster men många vänsterintellektuella ogillar Moore för hans falska propaganda. Det undergräver deras position.

8 av 10 trötta på larmrapporter

dagens DN Debatt presenteras en larmrapport som säger att åtta av tio svenska är trötta på larmrapporter...

2004-11-08

Hemma

Nu är jag hemma igen efter en intressant vecka i USA. Jag ska skriva lite om mina erfarenheter av amerikansk politik och tankar kring valet, så fort jag fått sova lite.

Bland annat har jag besökt en politisk konsult som är gammal collegekompis med Karl Rove. Han berättade lite om den mytomspunna strategen, som jag tänkte dela med mig av till er.

2004-11-03

Karl Rove ar ett geni

Karl Rove brukar elakt kallas George Bushs hjarna. Hans kampanjhjarna ar han iallafall. Han har hela kampanjen sagt att det galler att fa karnvaljarna att ga och rosta.

For att lyckas med det har det bland annat genomforts manga houseparties sammankopplade med kyrkorna samt Bushs forslag om att andra sa att gaygiftermal skulle forbjudas i alla stater.

Det okade valdeltagandet kommer bland annat fran valjare som ar missnojda med Bush, men ocksa fran republikanska karnvaljare och den sa kallade kristna hogern. Av dessa rostade 76 procent pa Bush.

Nu kan Karl Rove dra sig tillbaka och bli mangmiljonar pa att bli politisk kommentator och skriva bestsellerbocker om politiskt kampanjande. Kanske skulle borgerligheten rana nagra banker och anstalla honom infor valet 2006.

Ovardigt, Aftonbladet

"Ovardigt, USA" ar rubriken pa Aftonbladets ledare.

De pratar om valfiasko och kaos. Om det har jag inte hort nagot alls har borta. Tvartom ar de forvanade over att det funkade sa bra.

Visst har det varit lite problem har och dar, men inga storre grejor. De nya datasystemen fungerade bra och det blev inte brak vid vallokalerna om vilka som hade ratt att rosta.

Enda problemet har varit de langa koerna som kommit framforallt av det okade valdeltagandet, som Aftonbladet namner lite snabbt och tackar Micheal Moore for...

Spannande fyra ar

Det ska bli mycket spannade att folja George W. Bush de fyra kommande aren. Han star liksom mitt i sin garning och pa det sattet kanns det ratt att han far slutfora det.

Afganistan har precis genomfort ett lyckat val och kan vara pa vag att bli en fungerande demokrati. Situationen i Irak ar allvarligare och Bush kommer fa visa vad han gar for. Val ar planerade till borjan av 2005, det kravs en hel del for att de ska kunna genomforas.

USA ar fortfarande ett delat land, lika delat som for fyra ar sedan. En republikan sa igar att Bush vill forsoka leva upp till det han lovade for fyra ar sedan, att bli en uniter, inte en divider.
Och hur kommer varlden se pa honom om fyra ar? Kan framgangar i Afganistan och Irak mildra motsattningarna?

Bush har ocska genomfort stora skattesankningar samtidigt som han okat statens utgifter, inte bara genom krigen. Var kommer USA sta dar om fyra ar?

Som sagt. Vi har fyra spannande ar framfor oss.

Okat stod for Bush

Med det okade valdeltagande och det faktum att Bush nu ocksa vinner "the popular vote", det totala antalet roster i landet, gor att hans stod okat ganska rejalt. Ett antal fler miljoner amerikanare stodjer honom nu jamfort med fyra ar sedan. Dessutom ar ju vinsten tydligare aven elektorsmassigt, trots demokraternas kranglande.

Ge upp!

Det kanns ganska pinsamt att John Kerry inte ger upp.

Det ska finnas mellan 130-250.000 oraknade roster i Ohio. Manga av dessa ar troligen ogiltiga, mellan 7-20 procent brukar vara giltiga. Bush leder i Ohio med ca 135.000 roster. Med andra ord ar det over aven om det skulle vara 250.000 oraknade roster och alla dessa rostade pa Kerry.

TV-bolagens feghet spelar Kerry i handerna just nu. Flera av dem vagar inte saga att Bush vunnit och darmed minskar pressen pa Kerry att saga det.

Men det ar over John Kerry. Ge upp.

Four More Years

Att folja valet pa amerikansk TV ar riktigt trist. De ar sa otroligt radda att raka forutspa nagot fel, att de knappt visar nagra resultat. Var tvungen att ge mig ut pa natet for att se hur rostraknandet gick i Ohio som kunde ha avgjort det at Kerrys hall.

Nu ser Ohio ut att ga till Bush och darmed far vi Four More Years med George Walker Bush.

Aftonbladet fortsatter med sina patetiska rubriker - "Kerry knappar in" star det nu. Ja, for att Californien raknades och Kerry fick de 55 elektorsrosterna darifran. Det var dock inte ett dugg overraskande.

Vad jag forstar ser det exakt likadant ut som valet 2000. Kerry vinner de stater som Gore vann och Bush vinner samma stater han ocksa. Enda skillnaden kanske blir New Hampshire dar Kerry har ledningen med nagra tusen roster.

Jag ska nu knalla bort till Bushkampanjens officiella valvaka vid Ronald Reagan International Center. Kopte idag tva t-shirts, en med Kerry/Edwards och en med Bush/Cheney. Gissa vilken jag har under skjortan nu...

2004-11-02

Valmorgon

Solen har gatt upp over USA och koerna ringlar langa till vallokalerna. En dam pa hotellet sa att det var lang ko redan kl sju i morse och den vallokal jag gick forbi nyss var ocksa full av manniskor. Valdeltagandet ser ut att ga upp en del, med kanske 10-15 miljoner fler rostande nu jamfort med 2000.

President Bush slapp vanta i ko nar han rostade nere i Texas tillsammans med sin Laura. Han flyger nu till swingstaten Ohio for ett sista valmote. Darefter aker han hit till Washington dar han ska folja valet i kvall.

John Kerry har ocksa ett valmote i dag i Wisconsin varefter han flyger till Boston for att ata sina traditionella ostron, som han tydligen gor varje valdag. Han kommer sedan folja valet darifran tillsammans med sin familj och John Edwards dito.

Stamningen ar ganska spand har, pa frukosten pratade folk om valet hela tiden och TV-bolagen ar valdigt nervosa efter fiaskot 2000 nar de utropade fel vinnare ett par ganger. Det ska inte upprepas denna gang lovar de. De som skoter resultaten sitter i avskarmade rum sa de inte ska bli stressade av ett annat TV-bolag presenterar nagot de inte gor.

Jag har hela tiden trott att Bush ska vinna och det maste jag val halla fast vid nu ocksa, men kanslan jag har i kroppen i dag ar att John Kerry tar hem det har. Det bygger inte pa nagon specialstudering av opinionsundersokningar utan kanslan jag far fran TV, tidningar och manniskor jag pratar med.

Pratatet om ABB, Anyone But Bush, ar inte overdrivet. Valdigt fa som jag pratar med sager att de ska rosta pa John Kerry, de sager att de ska rosta bort Bush. Vinner Kerry sa kan de bli ett ganska svagt mandat han sitter pa och risken ar stor att det bara blir fyra ar. A andra sidan kanske forvantningarna ar sa laga att folket bara kan bli positivt overraskade.

Hur som helst. For att helgardera mig tror jag just i dag att John Kerry vinner, men om det inte skulle bli sa hanvisar jag till att jag trott Bush alla andra dagar, sa jag imorgon kan skriva att jag hade ratt, oavsett hur det gar.

Hej fran D.C.

Da var jag pa plats i USA och pa plats i maktens centrum i Washington D.C..

Det marks inte mycket av valet varken har eller i New York, bada staterna ar sakra vinster for demokraterna. Daremot ar det fullproppat i tidningarna och pa TV:n. Allt fran vadret i de sk swingstates, framforallt Ohio och Florida, till amerikansk fotboll i Washington D.C.. Det ar namligen sa att nar Washington Redskins vinner pa sondagen infor ett presidentval sa vinner ocksa den sittande presidenten, och nar de forlorar forlorar ocksa han. Det har stamt 17 ganger pa raken och - igar forlorade Redskins.

I morgon, eller idag for er, ska jag forsoka ta mig till en vallokal och pa kvallen blir det antingen att hanga framfor TV:n eller mojligen sa blir det en valvaka.

Bush verkar leda i de flesta nationella opionionsundersokningar men det kan ga precis hur som helst. Ett mojligt senario ar att president Bush far flest roster, men mindre elektorsroster, precis som Al Gore for fyra ar sedan. Om inte det ar odets ironi sa vet jag inte.