2004-08-24

Kerry vs. SwiftVets tar rejäl fart

Jag ska försöka sammanfatta lite vad som har hänt i SwiftVets-storyn under de senaste dagarna. Som ni kanske minns så gick Kerry-kampanjen tillslut till motattack i slutet av förra veckan. De anklagade SwiftVets för smustkastning och att Bush-kampanjen låg bakom det hela. Det är förbjudet i amerikansk lag att presidentkandidaternas kampanjer samordnar sig med övriga påtryckargrupper, sk 527-grupper, som anti-Kerrygänget SwiftVets och anti-Bushgänget MoveOn.org. Kerry anmälde därför Bush-kampanjen för samröre med SwiftVets.

SwiftVets verkade dock bara ha väntat på den här attacken och kontrade dagen efter med att presentera ytterligare en reklamfilm där Kerry uttalar sig om krigsförbrytelser i Vietnam, varvat med att krigshjältar säger att hans anklagelser var värre än den tortyr de utsattes för i fånglägren. Jag är osäker på hur effektiv den här filmen är, men den berör en gammal stridsfråga i USA. Säkert kan de reta upp en del veteraner så att de går och röstar, och de är huvudsakligen republikaner. Men det är smart på det sättet att här finns inga faktafel eller lögner att hitta. Det är omöjligt för Kerry att bara avfärda det. Han sa de här sakerna och uppenbarligen har det gjort en del krigshjältar mycket ont. Amerikanerna gillar sina krigshjältar.

Att publicera den precis dagen efter Kerrys motattack är naturligtivs också mycket smart. Den får maximal uppmärksamhet. Tänk om det är så att SwiftVets med flit började med två anklagelser (Kerry i Kambodja och hans Purple Heart) varav en är sann och den andra inte. På det sättet får de garanterat ett svar från Kerrys kampanj om den icke-sanna, media tar upp det och då kan de lansera nästa del i sin kampanj - som är omöjlig att attackera ur ett faktamässigt perspektiv. Smart kampanjande är det hursomhelst.

Under helgen kom så Kerry-kampanjen med ett bra motdrag. SwiftVets har sagt att Kerry inte förtjänar sin Silver Star. Nu gick den person som var tillsammans med Kerry vid händelsen ut och försvarade Kerrys utmärkelse.

Under helgen kom Washington Post med en granskande artikel, som jag efterlyst ett tag. De granskar olika dokument för att se om de olika sidorna har fakta att backa upp sina påståenden.

Under helgen satte också både Kerry och Edwards (här tex) press på president Bush att ta avstånd från SwiftVets anklagelser. Edwards sa att det här var ett sanningens ögonblick för Bush. Dessutom lanserades en reklamfilm innehållandes republikanen John McCain som uppmanar Bush att ta avstånd från anklagelserna och jämför dem som Bush-kampanjen riktade mot honom under primärvalen inför presidentvalet år 2000.

Under söndagen fick Ken Cordier sparken från Bush-kampanjen eftersom han medverkat i SwiftVets senaste reklamfilm. Därmed blev kopplingen mellan Bush-kampanjen och SwiftVets tydligare och Kerry-kampanjens anklagelser som samröre mer trovärdiga.

På måndagen fick så Bush göra någon sorts reträtt. Han har tidigare inte velat fördöma reklamfilmerna men sa nu att han var kritiskt mot alla så kallade 527-grupper, och uppmanade Kerry att också kritisera dem, något han hittills inte gjort.

Kerry-kampanjen presenterade nu också tre veteraner som tjänstgjort med Kerry och stödjer honom. Kritik kom också från John Edwards som fortsatte på sitt tidigare tema och sa att Bush nu missat sanningens ögonblick och inte alls tillräckligt förömt anklagelserna mot Kerry.

Det ska bli intressant att se hur det här utvecklar sig men nu verkar det som om Kerry-kampanjen har fått grepp om situationen och satt press på Bush istället. Kopplingarna till Bushs anklagelser mot John McCain för fyra år sedan är mycket effektiva och svåra för Bush-kampanjen att värja sig mot.
Men även om Kerry-kampanjen tillslut reagerat så sprids nu SwiftVets anklagelser i alla stora medier och hur stor effekt det får vet vi först andra november.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ang. Bush och 527:or, http://www.prospect.org/weblog/archives/2004/08/index.html#003629

John Eje Thelin sa...

Bush trodde att han förbjudit 527:or, trots att det vore mot en liten grej som kallas för yttrandefrihet.

Han vet alltså inte vad han stiftat för lagar, och beklagar att han inte förhindrat att folk kan uttrycka sig fritt.

Alltså antingen ett fegt sätt att att inte *egentligen* ta avstånd från SBVT, eller bristande kunskap om vad han gör och vilka konsekvenser det kan få. Döm själv.